Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Solbrist skapar vinterdepression

Ingen nyhet för skandinaver men under vinterns mörka dagar lider tre av tio svenskar av vinterdepression. Huvudorsaken är brist på solljus.

Undersökningen, som påpassligt gjorts av Kanarieöarnas turistmyndighet, visar att svenskarna tillhör de som drabbas värst i Europa av trötthet på vintern. 94 procent av svenskarna uppger att de känner sig trötta av mörkret.

På frågan vad svenskarna inte tycker om med vintern är - föga förvånande - de vanligaste svaren ”kallt och blött väder” (74 procent) och ”brist på solljus” (64 procent).

Huvudorsaken till att svenskarna drabbas av vinterdepression är brist på solljus, vilket 70 procent av de svarande uppger som förstaalternativ. På frågan vad de vill göra för att bota vinterdepressionen svarar 65 procent av svenskarna att de vill resa till Sydeuropa på semester.

- Solljus ger rikligt med d-vitaminer som tillför kroppen energi för att motverka trötthet och vinterdepression, säger Volanda Perdomo på Canary Island Board of Tourism, vars recept på symptomen givetvis är en resa söderut.

Undersökningen bygger på intervjuer med 5 113 personer mellan 25 och 70 år i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland. Undersökningen är genomförd på uppdrag av turistmyndigheten på Kanarieöarna (Canary Island Board of Tourism ). Den genomfördes mellan 27 oktober till 15 november 2009. 1065 svenskar deltog i studien.