Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Blir Las Palmas en kulturhuvudstad?

Las Palmas tillhör en av de städer som har ambitionen att bli europeisk kulturhuvudstad 2 016. Efter en omröstning bland de städer i Spanien som vill kanditera som Europas kulturhuvudstad 2 016 har nu Las Palmas segrat.

Motkandidater som också ville bli Spaniens representant var städer som Burgos, Cordoba, Segovia, San Sebastian och Zaragoza. Nu lovar Las Palmas borgmästare att segern skall firas med olika arrangemang och festligheter.

Nästa etapp för att få detta prestigefyllda arrangemang är att besegra kandidater från andra länder inom EU. Att vara Europeisk kulturhuvudstad är av EU utsett till kulturhuvudstad och att få möjligheten att visa upp och utveckla sitt kulturliv.

Städer som fått förtroendet att vara värd för detta arrangemang ställer stora förhoppningar på att detta ska vara ett sätt att marknadsföra sig och att besöksturismen skall öka.

Under året då Stockholm var kulturstad, 1998, blev besökarsiffrorna i staden rekordhöga. Hela 11 % fler besökare än året tidigare. Turisterna besökte bland annat kungliga operan, museer och teatrar. Till de olika evenemangen köptes 72 % fler biljetter än året innan, enligt Stockholms stad.

Kulturhuvudstäder de närmaste åren.

2011 Åbo
2012 Guimarães
2013 Marseille-Provence
2014 Umeå