Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Se upp för magsjuka under solsemestern

Nästa vecka är det dags för höstlov och tusentals svenskar drar till solen, men allt för många får semestern förstörd av magsjuka.

Det är fem gånger vanligare att hänga med huvudet över toastolen i Egypten än i Thailand, visar färsk statistik.

Försäkringsbolaget Europeiska har gått över sina skadeärenden från förra höstlovet och det visade sig att inte mindre än 60 procent av räkningarna från Egyptenresenärerna rörde gastroenteritis eller turistmage. Motsvarande siffror för Thailand var 10 procent och för Kanarieöarna 8 procent.

Turistmage är ingen allvarlig åkomma men den familj som drabbats vet att semestern inte blir riktigt som man tänkt sig.

-Det är bra att bygga upp floran av snälla bakterier i tarmen innan resan, till exempel med mjölksyrebakterier i tablettform. Ett flaska handsprit är bra att packa ner. Skulle man sedan drabbas är det bra att ha med vätskeersättning och stoppande medel som innehåller loperamid, säger Kerstin Bergström, ansvarig för Apotekets magprodukter.

Fakta: Så undviker du turistmage.

* Kolla ditt försäkringsbesked innan du åker. Hur stor är självrisken? Får du en ersättningsresa för hela familjen om någon drabbas?

* Undvik alla födoämnen som är kalla och som kan ha vidrörts av någon annan. Undvik is, lösglass, skalad frukt och grönsaker, löskokta ägg och bufféer. Drick vatten på flaska.

* Ta med vätskeersättning och stoppande läkemedel. Kolla vilka produkter som är avsedda för barn.