Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Pyramiderna i Güímar på Teneriffa

I slutet av 1997 öppnades Parque Etnografico, en ny och intressant turistattraktion som är värt ett besök under din semester. Den nu döde, världsberömde Thor Heyerdahl ligger bakom detta populära turistmål.

Thor Heyerdahl är för de allra flesta känd för sina äventyrliga expeditioner med Kon-Tiki och papyrusbåtarna Ra. Heyerdahl var inte bara upptäcktsresande utan också en erkänd marinbiolog och med många filmer och böcker som sitt livsverk. Kunskapen om Heyerdahls liv på Teneriffa är däremot inte så känd.

1991 kom han till ön för att undersöka några stenhögar som slutligen visade sig vara pyramiderna i Guimar. Här byggde han upp ett museum där bl.a teorier om marina vandringar finns. Muséet heter Piramide de Guimar och är väl värt ett besök.

Heyerdahl lyckades dock aldrig fastställa pyramidernas ålder eller utröna vilka som en gång uppfört dem. Arkeologiska utgrävningen som utfördes av universitetet La Laguna 1991 konstaterar att pyramiderna byggdes senare än år 1800.

1998 omvandlades ett 65 000 kvadratmeter stort område kring pyramiderna, med ekonomiskt stöd av den norske skeppsredaren Fred Olsen, till en etnologisk park med ett informationscenter och två utställningspaviljonger om Heyerdahls expeditioner och hans teorier kring pyramiderna. Bland annat hittar man en reproduktion av Ra II i fullskala. Thor Heyerdahl föddes i Norge, Larvik, 6 Okt. 1914 och avled i Italien den 18 april 2002.

Anläggningen är helt rullstolsvänlig. Här finns också en modern handikappstoalett.

VÄGBESKRIVNING
Parken ligger c:a 48 km från Los Cristianos och 26 km från Santa Cruz. Följer man motorvägen TF-1 mot Santa Cruz svänger man av mot byn Güímar. Följ sedan skyltar.

ÖPPETTIDER:
Alla dagar 09:30 - 18:00, förutom 25 dec. samt 1 jan.
Inträde: Vuxna 10,40 €. Barn (9 -12 år) 5,20 €. Gratis för barn under 8 år. Vuxna ”residente ” 7,45 €