Croquetas de jamón [][] Croquetas är en vanlig tapa eller förrätt. Det finns många varianter; tonfisk-, räkor-, svamp-, kyckling-, och ostkroketter. Receptet nedan är på skinkkroketter, en av mina favoriter. Ingredienser, ca 20 kroketter: Fyllingen: 5 matskedar olivolja 4 matskedar vetemjöl 100 gram finhackad spansk skinka - Jamón Serrano. (fungerar även med vanlig rökt skinka, men den spanska, lufttorkade är godast. 2 dl skink- eller kycklingbuljong 2,5 dl mjölk 2 matskedar finhackad persilja Salt och peppar För friteringen: 4 matskedar vetemjöl, kryddat med salt och peppar 1 uppvispat ägg 5 matskedar ströbröd Olja för fritering Så här gör du: Värm olivoljan för fyllningen i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och låt det steka under omrörning utan att ta färg. Tillsätt den finhackade skinkan. Häll på buljongen och mjölken gradvis under omrörning. Koka på låg värme tills det blir en tjock, slät sås. Tillsätt den hackade persiljan och smaksätt med salt och peppar. Häll såsen i en skål och täck över. Låt blandningen vila i kylen i åtminstone tre timmar, helst över natten. När blandningen vilat och stelnat. Häll upp vetemjölet för friteringen på en tallrik, det uppvispade ägget på en annan tallrik och ströbrödet på en tredje. Forma blandningen till avlånga fingerliknande (något tjockare än ett finger) kroketter. Rulla kroketten först i vetemjölet, sedan i det uppvispade ägget och till sist i ströbrödet. Se till att ytan är ordentligt täckt av ströbröd. Häll upp rejält med olja i en stekpanna med höga kanter, oljan skall täcka kroketterna, eller använd ännu hellre en fritös. När oljan är varm lägger man i kroketterna, inte för många åt gången och friterar tills dom är gyllenbruna och fått en frasig yta. Låt kroketterna rinna av på en bit hushållspapper och servera ge []Grillad grön sparris -Trigueros a la plancha Ingredienser: 1 knippe färsk grön sparris Olivolja Grovsalt Så här gör du: Sätt ugnen på cirka 180-200 grader. Skölj av sparrisen och skär eventuellt av den nedre delen om den den känns "träig". Häll rikligt med olivolja i en ungssäker form eller långpanna och lägg i sparrisen. Sätt in i ugnen och grilla i ca 20 minuter tills sparrisen känns färdig. Prova med en sticka. Strö grovsalt över den färdiga sparrisen. Vit sparris med två såser - Espárragos con dos salsas Ingredienser: 4 kokta, stora vita sparrisar, kalla. (Går lika bra med konserverade, är dom små så ta 8 stycken istället) 2-3 matskedar majonäs 1 liten tomat 1/2 grön paprika 1/2 gul lök 1 matsked hackad persilja 4 matskedar olivolja 2 matskedar vitvins-eller sherryvinäger 1 vitlöksklyfta salt och peppar Så här gör du: Hacka tomaten, den gröna paprikan, vitlöken och löken fint Lägg i en skål och häll på olivoljan och vinägern och lägg i den hackade persiljan. Rör ihop och krydda med salt och peppar. Servera sparrisen med en klick majonäs och grönsakssåsen vid sidan om. []Grillad röd paprika (Pimientos del piquillo) Ingredienser: 1 förpackning Pimientos del Piquillo - jag vet tyvärr inte om man kan få tag på dessa i Sverige. De bör väl gå att hitta hos välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar. Annars får man gå den långa vägen och köpa färska paprikor och förbereda dessa. Se tillvägagångssätt längre ner. olivolja 2-3 vitlöksklyftor grovsalt nymalen svartpeppar Så här gör du: Värm ugnen till ca 225 grader. Ringla olivolja i en ungssäker form så att det täcker botten. Öppna konserven, häll av spadet och öppna försiktigt paprikorna i ena sidan. Ta bort eventuella kvarvarande kärnor. Bred ut paprikorna på botten i formen. Skiva vitlöken och lägg den över paprikan. Ringla på ytterligare lite olivolja över paprikan Sätt in i ugnen. Paprikan är klar när det puttrar ordentligt i formen och den fått lite fin färg. Avsluta med att strö över grovsalt och eventuellt ett par drag med svartpepparkvarnen. Om du inte hittar konserverad paprika: Värm ugnen till 180 grader. Skölj och torka av ca 8 röda paprikor. Tag fram en långpanna och häll i olivolja. Lägg i paprikorna och salta lite med vanligt salt. När paprikorna börjar ta färg på ovansidan vänd dom så att även andra sidan får färg. Tag ut paprikorna när dom känns mjuka, täck över plåten i ca 5 minuter. Skala paprikan medan den fortfarande är varm, dela dom försiktigt i ena sidan och ta bort kärnor och kärnhus. Fortsätt sedan från punkt 4 i receptet ovan. Stekta gröna paprikor (Pimientos verdes fritos): Ingredienser: ca 8 små gröna paprikor olivolja salt Så här gör du: Skölj av och torka paprikorna. Värm upp rikligt med olja i en stekpanna och stek paprikorna på stark värme så att de får lite färg runt om. Sänk värmen och låt paprikan koka under lock till dess den är mjuk.. Salta efter egen smak. Tag ut paprikan och lägg dom på en tallrik. Serveras varma eller kalla, eventuellt i sin eget kokspad med baguette till som kan användas för att doppa i det aromatiska paprikaspadet. Kanske det kan vara något till Grill Kvällarna [?][?] Cina
tack för de recpeten!Nu vet jag vad jag ska laga för ngt i helgen!!! Gillar dina inlägg, det är alltid en massa bra tips och länkar! Kram Annelie
Mmm va det vattnas i munnen. Håller med Annelie ,du har alltid mycket bra tips Cina. Har legat lågt på forumet ett tag för jag tycker stämningen är så tråkig. Men det finns ljusglimtar.Och du Cina och även Annelie är två av dem. Lena, som snart bara har 4 månader kvar till avresa.
[^] Tack.. det var trevligt sagt..ni är så [^] med jag hoppas ni tycker det är trevligt med lite recept..kanske kommer mer av det // cina Sur pluttar och grin Ollar vill vi ej veta av ..verdad (eller hur)
Hej Cina. Jag håller med de andra att du kommer oftast med något kul/användbart i dina inlägg här. Även om jag inte skriver så ofta så är jag inne och läser flera ggr varje dag, och kommer säkerligen fortsätta med det. Tack för recepten, ska nog testa i helgen om man orkar i värmen. Hoppas alla glada fortsätter skriva här på forumet. Cattis
Jsg intsämmer...Cina och flera andra e guld värda här på forumet. Fått många tips å alltid svar på mina frågor här på forumet...Tackar jag för....
Instämmer helt med Giggis och cattis2. Tror att det är många med mig som håller med. Och ditt recept, Cina, på Pimientos verdes fritos, var något vi åt på en liten sylta i San Fernando i februari när vi var på GC. En gastronomisk höjdpunkt vi ofta återkommer till när vi snackar semesterminnen. //Lena
Härligt med nya recept eller rättare sagt nya sätt att göra samma mat! El mojo e kul, finns tusen sätt att göra den på tror jag (varje familj har sitt eget sätt). En kanarisk kompis har för sig att alltid fräsa ingredienserna innan de blandas ihop . . .. Jag själv drygar ut mojon om den är för tunn med blötlagt gammalt bröd. Cina har du kanske recept på "ropa vieja" (gamla kläder) eller om man vill kanarisk pyttipanna?? Har gjort den många gånger men minnet har säkert tappat några ingredienser - har du inte det skall jag försöka sätta ihop receptet efter mitt minne[:I] Hade en kanarisk liten nött kokbok som jag tyvärr "lånade ut" och som vanligtvis sker - den har ännu inte kommit tillbaka Kram på er!!! Anette, som försöker samla ihop alla kvitton, fakturor etc etc etc till deklarationen i sista minuten[B)]
Lilla Gumman ..ska du laga Gamla Kläder : Ropa Vieja Ingredienser: 1/2 kg kikärter, ½ kg oxkött, ½ kg hönskött, 1 kg potatis, 3 vitlöksklyftor, 1 paprika, 1 lök, 1 tomat, 1 kopp vitt vin, 1 kopp vatten eller buljong, paprikapulver, peppar, timjan, lagerblad, nejlikor, salt och olja. Tillagning: 1. Lägg kikärterna i blöt kvällen innan de ska tillagas så att de blir mjuka. 2. Nästa dag tvättas de och läggs i en kastrull med kött, salt och vatten. Låt sjuda på svag värme. 3. Häll av vattnet när köttet blivit mört och skär det sedan i mindre bitar. 4. Stek köttet och kikärterna så att de blir knapriga och lägg dem därefter åt sidan. 5. Hacka lök, paprika den skalade tomaten och vitlöken och fräs det i oljan. 6. Blanda in peppar och nejlikor. 7. Tillsätt paprikapulver, vin, timjan, lagerblad och en kopp buljong. 8. Lägg i köttet och kikärterna och låt det stå på värmen några minuter. 9. Frityrkoka slutligen potatisen i tärningar och blanda alltsammans. Man kan även servera grönsaker, t.ex. morötter eller gröna bönor till denna rätt. Saludos från ett grått o kyligt Estocolmo
Kanarisk Romdryck Ingredienser 2 citroner honung 1 flaska vit rom Gör så här Borsta citronerna under rinnande vatten. Skär dem i pommes frites-stora stavar, skal och allt ska med. Bred honung på en sida av varje stav. Lägg dem i en ren flaska med stor öppning som rymmer ca 1 liter. Fyll på med en flaska rom. Korka igen. Vänd några gånger under den vecka som det tar för honungen att lösas upp. Sila. En grumlig variant är att pressa citronstavarna. Ett recept jag fick av min kära Canriska Amiga // Cina ps det här kanske något för vår vän Rogman..ron con miel ..Det du.
Tack Cina, hade inte tänkt kanske göra det just nu men man vet ju aldrig . . .MUMMMMMMSSSSS GOTT ÄR DET, skall printa ut o göra mej en ny kanarisk kokbok [}] Pröva "gamla kläder" ni som inte vet vad det är, det är gudomligt gott!!! Cina, med tanke på att det är lättare att du skriver recept på kanariska rätter som man kan printa ut istället för att leta upp dem alla på Google . . [B)]. har du även på grön mojo till fisk [:I] Natti alla Anette [8D]
Mojo Verde Grön Mojo 1 hel vitlök, 3 gröna paprikor, 1 tsk hel kummin, 1 knippe koriander, 4 msk vinäger, 15 msk olivolja och grovt salt efter smak. Eller persilja istället för Korinader. Gör så här : 1. Stöt i en mortel/mixerstång först den skalade och hackade vitlöken med kummin och det grova saltet. 2. Fortsätt därefter att stöta den hackade paprikan och koriandern. Allt blandas. 3. Tillsätt slutligen oljan, vinägern och vattnet till önskad konsistens. Och glöm inte den under bara Gofion sedan...
Morning, ja det var ett nytt sätt för mej att göra tortilla, men blir den inte alltför "ingrodd" i olja undrar jag, men får väl försöka göra den någon gång. Mitt sätt är nog snabbare tror jag. Gofio - har jag tyvärr aldrig lärt mej tycka om [:I] Bra dag alla! Anette -
Har några gånger gjort Gazpacho själv men idag hittade jag gazpacho i litertetra på Ica![] Den var helt ok tillsammans med finhackade grönsaker, lök och brödkrutonger och några glas Sangre de Toro