Den nya skollagen suger !

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av GeoDivaGirl, 1 oktober 2011.

  1. GeoDivaGirl

    GeoDivaGirl Medlem

    Enligt den nya skollagen så får man inte ta ut längre ledighet för barn för till exempel semesterresor. Nu lag sedan den 1 juli 2011.

    Man vill att det ska vara så rättvist som möjligt för alla elever! Ehh? Rättvist för vem då?
    Det finns inte många föräldrar som har råd att åka över loven för då tar resebolagen ut skyhöga belopp! Jag skulle jättegärna åka över jul och nyår! Tror ni att jag har råd med det?
    Jag kan ge er ett exempel: Ett specifikt hotell på Kanarieöarna kostar 9500 kr den 6 dec för 2 personer. Under jul och eller nyår kostar samma hotell 19500 kr.

    Och alla elever har skolplikt! Vilket betyder att alla elever måste närvara alla dagar som inte är lovdagar.

    Det här fick jag till svar från min sons fröken och det är inte hon som skrivit lagarna.

    För att få ledigt längre än så krävs synnerliga skäl och dit räknas inte en utlandsresa. Som du ser har det kommit en skärpning av skollagen. Det man kanske bör tänka på också om man tar ut alla 10 dagarna på en gång är att man alltså inte får beviljat för i stort sett någonting resten av läsåret. Ledsen för det men skollagen är vi skyldiga att följa.

    Det jag bad om var 11 dagars ledighet, min son går i 5:e klass. Han skulle ha tagit ledigt dem sista 11 dagarna före jullovet.

    FINNS DET NÅGON FÖRÄLDER ÖVERHUVUDTAGET SOM SETT SITT BARN TA HEM EN LÄXA OCH GJORT NÅGOT VETTIGT ALLS DEM SISTA VECKORNA FÖRE JULLOVET?

    Dem julpysslar! Till vilken nytta då?

    Är det någon som vet om man kan temporärt stoppa in sitt barn på den svenska skolan på Kanarieöarna? För typ 1-3 veckor?

    Eller finns det en protestlista jag kan skriva på? JAG tycker att det här är så orättvist!

    Jag får inte in dem pengarna varje månad som berättigar mig till att resa under skolloven!
    Jag har sparat pengar i 2 år för att göra detta. Med vilken jävla rätt i helvete kan skollagen säga att det är mest rättvist att göra så här med tanke på att alla barn inte kan åka utomlands?
    Kanske inte alla föräldrar vill eller har lust att åka utomlands?
    Några är säkert nöjda och glada över sina 4-5 semesterveckor mitt i sommaren. Jag jobbar gärna då. Det finns ljus så det räcker ändå när jag slutar för dagen.

    NU BLIR DET ÄNNU FÄRRE SOM KAN RESA UTOMLANDS!

    Nu blir det bara barn med rika föräldrar som kan resa.

    Med en massa svordomar i mitt sinne så avslutar jag detta brev!

    Jeanette
     
  2. Rson

    Rson Medlem

    Jag håller faktiskt inte med! Tycker det är bra att skollagen skärpts och att elever inte kan ta lov när som helst. De är i skolan för att lära. Precis som i alla andra jobb kan man inte ta ledigt, när det passar resebolagens priskalender. Med 10 dagars möjlig ledighet i anslutning till vinterlov, påsklov, sommarlov, novemberlov och jullov finns det ganska många kombinationsmöjligheter och alla behöver inte vara dyra.
     
  3. tindaya

    tindaya Medlem

    Håller nog helt med Rson. Inte nog men jo[:eek:)] Och 10 dagars möjlighet till förlängning i anslutning till andra lov . . . Tror här i Spanien att skolan inte skulle tillåta att man tog barnen ut från skolan hur som helst - intressant, skall ta reda på vilka regler som gäller här.

    Har för mig att någon på någon länk pratade om att ha sina barn tillfälligt på svenska skolan i Las Palmas.

    Natti natti alla och stor kram på er, det var länge sedan vi "sågs"!

    Anette:)
     
  4. GeoDivaGirl

    GeoDivaGirl Medlem

    I skolan ska dem gå, ingen tvekan om det! Men det finns tillfällen då läxor på resan funkar lika bra eller till och med bättre!
    Ibland så kan barnet även lära sig något om resmålet!

    Men då pratar vi om en massa föräldraransvar! Jag kollar och dubbelcheckar om min son har läxor varje vecka. Jag testar honom!
    Jag till och med nöter på min sons lärare, har han missat något?

    Jag tar ansvar! Och jag skulle aldrig tillåta att han hamnade efter i något ämne! Det kanske är så att inte alla föräldrar gör det. Det vet inte jag.

    Ni har delvis rätt ni båda. Det finns säkert föräldrar som inte bryr sig alls. Och sedan så är det jag då som är helt beredd på att ta 5 kilo extra i bagaget med läxböcker för att få det att funka! Jag söker gärna upp ett internetställe och redovisar allt läraren bett om. Det funkade utmärkt 2009 med min dotter så det borde funka nu också! Hon blev inte puckad i huvudet för att hon var borta i 2 veckor! Vi läste läxor vid poolen bara och det funkade för oss.

    Och helt utom detta ämne välkommen tillbaka tindaya! Jag tror att det var längesen du skrev något!
    MVH Jeanette
     
  5. Kika

    Kika Medlem

    Hej
    Har du pratat med rektorn på skolan? Det är rektor som beviljar all ledighet. Det är inte omöjligt att få fler dagar beviljat.På blanketten du ska fylla i ska du skriva synnerliga skäl om eleven ska vara ledig längre än 10 dagar. Så var det med den gamla skollagen också skillnaden nu är att det är rektor som beviljar ledigheten även längre än 10 dagar förut var det bildningsnämden. Om du inte får ledigt så ta ut 10 dagar och sjukanmäl en dag! På den skolan som jag jobbar på blir nästan alltid alla ledigheter beviljade. De som inte blir det brukar åka iväg i alla fall.
     
  6. Kika

    Kika Medlem

    Så här står det i nya skollagen

    "Ledighet

    18 § En elev i en skolform som avses i 17 § får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas.

    Rektorn beslutar om ledighet. Rektorn får inte uppdra åt någon annan att fatta beslut om ledighet som avser längre tid än tio dagar.

    Befrielse

    19 § En elev i en skolform som avses i 17 § får på begäran av elevens vårdnadshavare befrias från skyldighet att delta i obligatoriska inslag i undervisningen om det finns synnerliga skäl. Ett sådant beslut får endast avse enstaka tillfällen under ett läsår.

    Rektorn beslutar om befrielse. Rektorn får inte uppdra åt någon annan att fatta sådana beslut."

    "Föreläggande och vite

    23 § Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång och detta beror på att elevens vårdnadshavare inte har gjort vad denne är skyldig att göra för att så ska ske, får hemkommunen förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter. För en elev i specialskolan eller i sameskolan är det i stället huvudmannen för respektive skolform som får förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter.

    Ett föreläggande enligt första stycket får förenas med vite.

    Ett beslut om föreläggande gäller omedelbart om inte annat beslutas."

    Det står inte i lagen vad synnerliga skäl kan vara. i så fall har rektorn på din sons skola bestämt att utlandsresa inte är det. Jag tycker att du ska prata med rektorn. Kan du bara stå på dig och förklara vad ni ska göra på resan kan ni få ledigt.
     
  7. Rson

    Rson Medlem

    "Om du inte får ledigt så ta ut 10 dagar och sjukanmäl en dag!" Sjukersättning skall utgå till de sjuka och inte till fuskare!!

    Synnerliga skäl är en juridisk term som skall tolkas som att det skall vara mycket speciella tillfällen. En utlandsresa faller inte in där.

    Föräldraansvar är naturligtvis mycket viktigt. Problemet är att det inte bara är EN elev i en klass, som vill vara extra ledig. Jag har en kompis som arbetar som lärare i en kommun, där skolan gav ledigt för resor samt dessutom tillämpade regeln att man fick ta vinter-och påsklov, när det passade. Pga sjukdomar och ledigheten hade hon under en termin aldrig en hel klass, när hon skulle gå igenom nya saker i klassen. Vilken arbetsplats skulle acceptera sådan frånvaro?
     
  8. Emtehed

    Emtehed Medlem

    Den enskilda individens möjlighet till egna val
    (och ansvar) ansvar pratas det ofta om av dagens
    makthavare. (Lyssna bara på nya c-ledaren Annie Lööf)

    Vi har åkt varje november till GC sedan 1994 med vår
    dotter (och ofta har hon också haft någon klasskamrat med sig).
    Jag garanterar att de två veckorna med utebliven
    klassrummsundervisning på intet sätt inneburit någon
    missad kunskap, snarare har vistelse i omvärlden
    tillfört viktiga erfarenheter.

    JanE som trots ett helt liv som statsbyråkrat INTE
    kan inse att övertolkat paragrafrytteri utvecklar
    individ och samhälle[:eek:)]
     
  9. Kika

    Kika Medlem

    Jag kan tycka att en utlandsresa är inte bara en "nöjesresa". Det kan ge så mycket erfarenhet av andra saker exempelvis språk, sociala kontakter, kultur osv. Det är viktigt att man ser till varje enskild individ vid beviljande av ledighet. Om ledigheten gäller 11 dagar och man bara får 10 beviljade så spelar ju en dag mer eller mindre ingen roll - eleven har ju missat genomgångar osv redan innan. Det är ju ändå föräldrarnas ansvar att se till att missad undervisning tas igen. Tycker man som förälder att man kan hjälpa sina barn med skolarbetet så spelar ju antal dagar mindre roll. Jag vet att det finns de som har blivit beviljade längre resor upp till 3 månader där föräldrarna tar på sig allt ansvar för sitt barns undervisning.

    Jag jobbar i skolan men är också förälder till tre barn - jag vet vad det kostar att åka under ett skollov. Vi väljer ibland att åka under lov ibland vid andra tider. När vi åker vid andra tider har vi haft MYCKET skoljobb veckorna före resan. Ibland kan det vara värt att betala lite mer och åka vid ett lov!

    Det är klart att som lärare är det lite besvärligt när de fattas elever titt som tätt. Men i de flesta fall fungerar det mycket bra. Föräldrarna är väl medvetna om att deras barn kan missa en del saker när de är borta. När barnen kommer tillbaka efter sin ledighet och berättar eller läser upp dagböcker visar upp bilder eller bildspel om sina upplevelser så inser man att en resa ger väldigt mycket mer än bara nöje.
     
  10. Rson

    Rson Medlem

    Ja, det är väl bara att ge upp....Föräldrarnas semesterplaner har första proritet. Skolplikten är naturligtvis bara en "pappersdrake". Alla föräldrar vet sitt ansvar och räcker inte det, kan de "garantera" att utlandsresan ger så mycket mer än den undervisning, som läraren ger.
    Det är inte konstigt att läraryrket har dålig status och är dåligt betalt. Synen på det som åstadkoms i klassrummet kan utan större problem övertagas av barnens föräldrar.
     
  11. Emtehed

    Emtehed Medlem

    Det är väl ingen som sagt att föräldrar är bättre på undervisa
    barn än UTBILDADE lärare!
    Däremot kan väl en vistelse i omvärlden komplettera och berika![8)]

    JanE som hoppas att möten med andra kulturer och andra människor kan (förhoppningsvis) motverka utbredningen av främligsfientligheten som inneburit att rasistisktparti kommit in i riksdagen:(.

    PS
    Läraryrket bör absolut ges större status! (och högre lön)
    DS
     
  12. leffe

    leffe Medlem

    Sportlov,påsklov,sommarlov,höstlov och jullov.
    Skaffar man sig barn så vet man vilka regler som gäller
    angående ledighet för skolbarn.
    Då får man som förälder anpassa sig till reglerna.
    Man har massor av dagar att åka utomlands under loven.
    Det är bättre om barnen får undervisning så dom lär
    sig att stava riktigt och kunna matematik.

    /leffe
     
  13. Pellis

    Pellis Medlem

    I det här fallet håller jag faktiskt med Rson. Det finns ju en andledningen till att lagar kommer till och i det här fallet så är det nog för att resandet har tagit överstyr.

    Jag har tre barn, en i 4:an och två i gymnasiet. I gymnasiet vädjar rektorer och lärare till föräldrarna att inte boka resor och ta ledigt, det blir en stress för ungdomarna. Mina barn vill absolut inte vara lediga utanför loven! De missar alldeles för mycket! Vilka bokar semesterresorna? Jo föräldrarna!

    Att sjukanmäla sina barn för att man ska göra något kul, för mig skulle det vara otänkbart. Vilken inställning får barnen till skolan och sen när de ska vidare ut i arbetslivet. Äh, jag har ingen semester kvar och idag vill jag göra något kul - jag sjukanmäler mig!!!

    När jag befann mig en månad på Gran Canaria i april 2010 gick min yngsta son i Svenska Skolan i San Agustin medan mellanpojken gjorde sin prao på hotellanläggningen som trädgårdsmäste. Det var inga problem för mig att få ledigt från Svenska Skolan här hemma men det var för att jag satte honom i en annan skola! Han hade med sig alla sina böcker, de jobbar efter svenska läroplanen så barnen ligger ungefär lika till kunskapsmässigt.

    Svenska Skolan i San Agustin är inte gratis! Jag betalade 70 i inskrivningsavgift och sen strax över 300 för en månad. En underbar månad för min son och ett minne för livet! Han vill tillbaka till den skolan!
     
  14. Emtehed

    Emtehed Medlem

    Pellis:
    Kreativ lösning på hur skollagen kan/ska tolkas!!!:)

    Vilket bra komplement till vår utmärkta svenska skola dina
    barn fick möjlighet att uppleva och som dom kommer att ha
    nytta av i livet.

    JanE som inte heller gillar fusk men stödjer inte
    stelbenta regeltolkningar.[xx(]
     
  15. Pellis

    Pellis Medlem

    Emtehed - förklara gärna min kreativa lösning hur jag uppfattar skollagen eftersom jag inte har lusläst den :)! Tänker inte göra det heller - lusläsa den alltså! Dock står jag för att jag tycker att man ska vara ledig när det är lov, en eller två dagar hit eller dit spelar väl ingen roll! Stelbent är nog det sista jag är ;)! Jag får rysningar av att bara höra ordet sjukanmälan, VABB dagar som nyttjas fel! Numera måste väl dessutom skolan skriva under ett papper om att barnet verkligen är sjukt vilket jag tycker är hur bra som helst - fusket har minskat!

    Tillägget om Svenska Skolan i San Agustin var ett förslag som man kan ha i åtanke om man vill vara borta längre.

    Olika skolor har olika krav på sina elever runt om i landet vilket säkert också spelar in. Slappt eller inte? Vissa skolor har krav på skoldatorer, närvaro, vett och etikett. Kommer ungdomarna två minuter försent till en lektion får jag ett SMS direkt om att dom har dragit benen efter sig. Det är tufft på gymnasiet idag och ska eleverna hänga med bör man som förälder också inse det. Mellanstadiet är också tufft fast inte lika som gymnasiet.
     
  16. Emtehed

    Emtehed Medlem

    Pellis:
    Vi tycker exakt lika.;)
    Vad jag menade med kreativ lösning var just det att du
    nyttjade Svenska Skolan i SA så att dina barn fick möjlighet
    att var med dig en hel månad på GC.
    Det jag menade med "stelbenta regeltolkare" var bl.a. att det
    finns rektorer som inte skulle beviljat ledighet för en
    sådan lösning.
    Jag kopierar det du skrev (eftersom jag skriver så sakta)
    men tycker samma sak:
    Jag får rysningar av att bara höra ordet sjukanmälan, VABB dagar som nyttjas fel! Numera måste väl dessutom skolan skriva under ett papper om att barnet verkligen är sjukt vilket jag tycker är hur bra som helst

    JanE som varit statsbyråkrat i nära 35 år och fattat beslut
    utifrån lagar och paragrafer.[8)]

    PS
    I min gröna ungdom fick jag ett råd av en jurist att alltid
    läsa förarbetet till en lag för att förstå syftet med
    en paragraf.
    DS

    PSS
    Jag tänker inte heller lusläsa skollagen, som lycklig
    pensionär har jag tagit mig friheten att sluta
    "gräva ner mig i lagar o paragrafer" men tycka till
    gör jag fortfarande[:eek:)]
    DS
     
  17. Kika

    Kika Medlem

    Att sjukanmäla barnet var mer tänkt som en slags "protest" till skolan från trådstataren. Jag tycker att det är stelbent att 10 dagars ledighet är helt OK men 11 dagar - nej det går inte.
     
  18. fbkmarie

    fbkmarie Medlem

    När våra barn va små, tog vi resa direkt till Mallorca dagen efter examen, och 2 veckor framåt, alltid i Alqudia, visst kostade det en del pengar, men sjukanmäla för att ta semester, det finns inte i mitt sinne[}:)] då tycker jag har man inte råd att åka, då får man vackert va hemma[}:)] tråkigt men sant, eller hur?


    Marie:)
     
  19. Lasse

    Lasse Medlem

    Men vem har sagt att man måste eller ämnar att ta ut ersättning om man sjukanmäler ett barn från skolan?
    Sign Kika har inte påstått det iaf....Sjukanmäla barnet från skolan i samband med en utlandsresa innebär inte automatiskt att man vabbar eller begär andra ersättningar från nåt håll.

    Lasse
     
  20. Emtehed

    Emtehed Medlem

    Lasse:
    Även om man inte fuskar (=försäkringsbedrägeri) genom att inte tar ut VAB-ersättning så sänder man felaktiga signaler till sitt barn
    att det är OK att "fuska".
    Men som alltid är det de ärliga som drabbas, de med
    "rymligt samvete" kommer alltid undan:(.
    En smidig och konstruktiv rektor skulle kunna efter ett
    samtal med föräldern och förklara tydligt regelverket mycket
    väl kunna bevilja en extra dag ledigt (under förutsättning
    att kunskapsinhämtningen genom en gemensam planering genomförs
    )

    JanE som vill se möjligheter, inte svårigheter[^]
     

Dela sidan

  1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
    Stäng notis