Jag blir bekymrad....

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Rson, 19 november 2011.

  1. Rson

    Rson Medlem

    All inklusive konceptet håller ta död på de mindre orterna på Gran Canaria. Hotellgästerna går inte längre ut. De sitter på hotellen och "häckar" och tar sina drinkar, vin och öl. I Argunieguin har inte mindre än sju restauranger av ca 15) infört stängd veckodag och affärerna och shoppingcentran gapar av stängda lokaler, eftersom turisterna inte längre går ut. I det stora nya köpcentrat som öppnade för några år sedan är ca 4/5 av lokalerna tomma...Sedan skall vi inte tala om det gamla centrat Ancora, suck!
    Frågan är vad vi turister har för ansvar. Men så roligt kan det inte vara att på sikt komma till orter med bara hotell....
    Det hjälper inte heller att vädret är bra. Den gångna veckan har det varit sol alla dagar i Arguineguin.Så är det oftast i orten med Europas flesta soltimmar (enl. officiell statistik). Min kompis i Playa Ingles har som vanligt haft sämre väder, regn flera dagar! Så är det på ön med fyra klimatzoner.
     
  2. tindaya

    tindaya Medlem

    Många kunde nog stanna kvar i sina hemländer, köpa ett solarium, billig dryck och måla några palmer på väggen hemma. Nu var jag dum det vet jag men lite lite tycker jag nog så. Blir lite ledsen när det inte finns mer intresse för omgivningen, kulturen, musiken, folket etc etc. När det enda som är av intesse är värmen och solen. Givetvis tror jag inte detta gäller alla som har inklusive, men tyvärr nog många.

    Kram på er därute och fortsatt trevlig helg!

    Anette:)
     
  3. Bumpen

    Bumpen Medlem

    Ja Rson!

    Vi har sett det komma och nu verkar det ha hänt!

    Men vi har tagit upp ämnet i forumet förut och då har det blivit sjöslag!
    Men jag har alltid sagt att All inklusive kommer ta dö på GC!:(

    Men jag förstår att barnfamiljer tar det. För det är ett billigt alternativ. Men All inklusive på kanarieöarna är ju inte som om man tar det i Caribien. Allt ingår inte oftast som det gör på andra ställen!

    Själv skulle jag aldrig ta det! Halva nöjet på min semester är ju att hitta olika pärlor till matställen. Kanske jag skulle kunna ta frulle på hotellet och någon måltid.

    Men Rson det är kanske så folk vill ha det på sin semster på Kanarieöarna. Ta bussen från flygplatsen till hottelet och vara där i en vecka eller 14 dar[?]:(
     
  4. molpe

    molpe Medlem

    Det har blivit dyrar på gran canaria sen euron kom så jag förstår också att familjer väljer all inklusiv, jag själv skulle aldrig välja det för att äta på olika resturanger är ju halva resan...

    micke
     
  5. anneghost

    anneghost Medlem

    Ingen all inkl här heller... Dels så tycker jag om att hitta nya pärlor till restauranger och dels så tar jag ofta lägenhet för jag tycker det är så härligt att handla i matbutiker utomlands och testa nya saker. Tycker dessutom att det är mycket mysigare att äta på balkongen och jag skulle inte utnyttja all inkl om jag tog den då jag nästan inte är på hotellområdet.

    Trist att det inte kan vara en jämn fördelning så öborna inte behöver drabbas, de ska ju kunna få ut ngt från turismen. Jag hoppas att det blir en vändning.

    Annelie
     
  6. silverladyn

    silverladyn Medlem

    Jag håller inte riktigt med dig om att all inclosen är ensam orsak till butiks-och restaurantdöden. Jag har märkt att det är färre turister där jag brukar hålla till. Förmodligen har många fd GranCanariaresenärer bytt resmål under senare år.
    I somras när jag var nere såg dock många näringsidkare lite ljusare på framtiden och såg fram emot att "skandinaverna" skulle komma tillbaka igen. Oroligheterna i olika delar av "lågprissemestervärlden" t ex Egypten, Tunisien mf l har resulterat i att det har märkts en ökning främst av skandinaverna. Fritidsresor t ex har visst tredubblat sitt reseutbud till Kanarieöarna och sålt slut på merparten.
    Ãven om man köper en all inclosed resa blir det nog ändå ett och annat restaurangbesök bland dem också, för är man längre än 1 vecka behöver man nog lite annat till livs än hotellens buffér.

    Självhushåll kombinerat med ett uteätarmål om dagen kostar inte mera på Gran Canaria än hemma. Tvärtom är det något billigare.

    Själv drar jag ner om 2 dagar och då är det allt annat än all inclosed som gäller såvida jag inte blir bjuden på mat varje dag av vänner.
     
  7. xerxses

    xerxses Medlem

    Ja detta har vi tidigare diskuterat här, men inte desto mindre viktigt.[8D]

    Ett exempel mina grannar kom hem från Turkiet, jag hade nämnt innan avresan att vänner till mig som tidigare varit där upplevde turkarna och Turkiet mindre trevligt, kul att nu höra era upplevelser.

    -Vilka turkar?. Vi har bott på ett 5 stjärnigt all inclusive och vi har knappt lämnat området...[8)]

    Har efter mina resor till Gran C också reagerat på tomma restauranger osv en viss överetablering är det därnere men det är inte hela boven i dramat. Jag gillar att bo i lägenhet så att man kan brassa sitt kaffe och äta frukost i lugn och ro. Gillar inte att stå och trängas nyvaken vid en frukostbuffé. Men som sagt det stannar där

    Att gå ut, tjejen piffar till sig (även jag försöker se anständig ut borsta tänderna och lukta gott:)) ut på kvällens begivenheter är bla ett av det största nöjet med resan för oss och spana på människor.

    -Var ska vi äta ikväll...strosa runt kika på menyer spännande eller hur?. Lite pubar som avslutning och kanske en tryckare på ett dansgolv.

    Tyvärr så stannar många hemma i lägenheterna och lagar maten där sju kvällar i veckan lever som hemma och går inte ut, och nu alla all inclusive som krona på verket. Visst är man orolig. All inclusive skulle vara ett alternativ för mig möjligtvis om jag vore sjuk gammal eller rörelsehindrad. Men som sagt detta är min personliga uppfattning och syn på det hela..[8D]:)

    Ha det fint//Xerxses
     
  8. Rson

    Rson Medlem

    Betr. antalet svenska turister till Gran Canaria i år...Statistiken säger att antalet svenskar har ökat med ca 30.000 eller drygt 23%. Totalt inresande från alla länder till Gran Canaria i år ligger ökningen på ca 18%. Det borde inte betyda mindre antal människor i butiker och på restauranger.
     
  9. Börje2

    Börje2 Medlem

    Ja du xerx huvè på spiken.

    Symptomatiskt med all inclusive. Grannarna har varken sett eller hört något om folket och kulturen. Vi boddde på all inclusive Dominikanska Republiken och blev rekommenderat det och det fanns nästan inga andra alternativ.

    Landet är fattigt och farligt för turister och vi råddes vara på hotellet efter ett visst klockslag. Gran canaria har inget av dessa problem och man gå tryggt ut och äta. Njuta av de vänliga människorna atmosfären och de trevliga restaurangerna. Skulle bli galen att sitta hemma i lägenheten varje kväll äta och stirra. Men som tidigare skrivits på tråden tyvärr alltför vanligt fenomen. Efter tsunamin i Thailand bönfällde folket oss kom tillbaka ni gör oss en stor tjänst det är vi i lokalbefolkningen som äger restaurangerna så den bästa hjälpen vi kan få kom tillbaks och roa er och ät. Det blev oroväckande öde på matställena nästan lite som Gran Canaria. Det som är viktigt att notera lägenheter med självhushåll existerar knappt i Thailand utan mest hotell och restaurangerna sjuder av liv normalt.
     
  10. hunden

    hunden Medlem

    Vi är pensionärer och vistas några veckor varje år på GrCa P.d Ingl..Att äta ute på rest.ingår inte i vår budget-då fick vi vackert stanna hemma.En gång i veckan har vi lyxat oss att käka lunch på ett litet ställe,men för övrigt lagar vi vår mat i lägenheten.Ingredienserna köper vi i S.Fernando på Mercadona---spanska varor i spansk affär.
    Om man är en eller två veckor på ÖN skulle det ställa sig annorlunda men halva nöjet är ju att upptäcka det inhemska och för oss är det värmen,stranden,promenader,bergsturer och att träffa alla olika människor som är det viktiga. Man kan prata internationellska med de flesta även om man inte behärskar alla språk.

    slol
     
  11. Lasse

    Lasse Medlem

    Jag skulle äta ute varje dag om det ändå vore lite billigare.
    Lite tufft att jämföra Thailand med GC prismässigt, det är ju nästan gratis att käka i Thailand.
    Lite knepigt att inte priserna går ner på restaurangerna på GC, det blir ju ändå konkurrens om de kunder som finns och det vore väl bättre att locka fulla hus istället för bara några få...

    Lasse
     
  12. Rson

    Rson Medlem

    OK, jag vet att vi alla har olika önskemål. Men det där med priserna som är så höga på Gran Canaria förstår jag mig inte på. Väljer ni förrätt, varmrätt, dessert, vin enligt lista samt kaffe och cognac varje dag??? Om hustrun och jag väljer en "ordinär" middag som ikväll t.ex. grillad sjötunga med kanariepotatis och grönsaker samt en helfaska vitt vin, pris 30 euro eller ca 300 SEK totalt för båda. Är det dyrt? Vad kostar det i Sverige? Vad får det kosta för att det skall vara billigt?? Vi betalar aldrig mer.
     
  13. Börje2

    Börje2 Medlem

    Och Lasse varför skulle man inte kunna göra den jämförelsen?. Resorna till Thailand går på ca dubbelt upp mot resor till Gran Canaria. Om du läser på en annan aktuell tråd så reser en familj för åttatusen en vecka. Vi har rest många gånger för spottstyvers sista minuten och bokat till Gran Canaria och skillnaden att äta ute på Gran Canaria och en bra Thailändsk är ca 50 spänn per person så detta är inte hela sanningen. Så slutnotan för oss jämförelsevis är att Thailandsresan alltid sammantaget blir dyrare för oss och vi äter alltid ute. Vi reser max två tre veckor till respektive resmål. Talar du av egen erfarenhet eller?. Men nog tror jag att som andra här att mängden lägenheter/självhushåll all inclusive påverkar restaurangerna och näringsidkare på Gran canaria negativt för det är väl det vi talar om i första hand.
     
  14. silverladyn

    silverladyn Medlem

    Min erfarenhet av att gå ut och äta inskränker sig mest från sydkusten ( SA-PDI-PR ). Jag vistas för det mesta längre perioder under vintern och det finns ett stort utbud av bra restauranger som har bra priser. Bra pris för mig innebär runt en femtiolapp för en god måltid med ett glas vin och ytterligare ett par tior för dessert.
    Populära ställen utmed strandpromenaderna och i de större köpcentrumen håller oftast ett högre pris jämfört med restaurangerna utanför dessa områden. När det gäller jämförelsepris angående vad man får betala hemma så finns det gott om ställen i min hemstad där man kan äta en god kött-eller fiskrätt eller sallad inklusive vin/öl för runt en hundring så priserna är rätt lika. Går man på en stjärnkrog på Gran Canaria kostar det ungefär som hemma också.
     
  15. Rson

    Rson Medlem

    "Bra pris för mig innebär runt en femtiolapp för en god måltid med ett glas vin". Hallå??? Vad pratar vi om för måltid? Korv och bröd? Hamburgare på Mc Donalds? Eller någon annan nyttig föda...

    "När det gäller jämförelsepris angående vad man får betala hemma så finns det gott om ställen i min hemstad där man kan äta en god kött-eller fiskrätt eller sallad inklusive vin/öl för runt en hundring"
    Dagens lunch är oftast det billigaste alternativet i Sverige fn. Blir inte förvånad om de ligger på 65-80 kr. Skall man sen ha öl/vin blir det svårt att klara sig på hundringen. Är det den jämförelsen på god kött/fiskrätt vi skall göra med Gran Canaria?? Då förstår jag att det kallas dyrt.
     
  16. Lina85

    Lina85 Medlem

    Vi har valt bort all inclusive just av anledningen att vi vill kunna gå ut och upptäcka olika matställen, äta gott och framförallt ha en valmöjlighet. Har två små barn och köper inte argumentet att "det är så skönt att slippa allt tjat om läsk, glass och kakor"- våra barn får inte äta och dricka sådant 7 dagar i veckan oavsett om det är gratis eller ej.

    Jag kan se att det kan vara ett problem för övriga restauranger osv, men nu till min fråga- vi har aldrig varit på GC och har ingen aning om prisläget.

    Vad ligger en normal måltid på? Då menar jag tex grillat kött eller fisk, pizza osv?

    Har fruksotbuffé på hotellet men kommer att äta allt annat ute.
     
  17. Loma2

    Loma2 Medlem

    Heisann..:)

    Vi har eid leilighet i Arguineguin i 7 år.. og jeg ser stor forskjell etter at konseptet all inclusiv kom for fullt her. Flere restauranter sliter mere nå.
    Som sagt har vi egen leilighet.. men vi spiser lunsj på restaurant hver dag, og støtter opp om lokalbefolkningen. :) Vi går oss lange turer,og spiser på mange forskjellige plasser. Det er jo det som er spennende.. Se på folket ,og kose seg ut i finværet med god mat og drikke. Samtidig blir man kjent med masse folk som bor og jobber der.
    Har reist med to barn på ferie i alle de år, og vi har aldri hatt all inclusive, det passer ikke oss iallefall. Nei støtt opp om lokale næringer.. eller så er det ikke sikkert at de er der neste gang. :(
     
  18. Mattan

    Mattan Medlem

    Jag med familj har gästat Kanarieöarna minst 10 ggr. Oftast har resorna gått till den södra delen av Gran Canaria vi har även varit på andra Kanarieöar.

    Vissa som påstår att restauranger och diverse tingeltangelbutiker får problem med lönsamheten pga. turisterna sitter och häckar på hotellen är att förenkla verkligheten en smula. Det finns en gräns för hur mycket läderväskor,plånböcker,badtofflor och badringar man kan köpa. Att dessa försäljare(butiker) har problem med lönsamheten ser jag snarare som ett sundhetstecken.

    Jag har besökt många restauranger genom åren och kan säga att kvaliten och hygienen är av väldigt varierande slag.

    All inclusive har vi provat några gånger och det har fallit väl ut varje gång både gällande variation och kvalitet. Känner inte något dåligt samvete över det. Vi har även hoppat över någon måltid för att kolla in det "genuina" och kan väl säga att jag inte är särskilt imponerad av det.

    Om man vill se och uppleva det kulturella och det genuina som några hävdar att man missar med all inclusive så får man nog uppsöka andra platser än orterna efter kusten ner mot den södra delen.
     
  19. Emtehed

    Emtehed Medlem

    Mattan:
    När du skriver att du har kollat in det "genuina"
    har du då masat dig längre än "tvärs över gatan" från ditt
    "all inclucive" hotell[?]

    JanE som nog oftare ätit godare och trevligare utomlands än
    hemma i Sverige[:p]

    PS
    Undantaget svensk mat av lokalproducerade Jämtlänska råvaror.
    (man bor ju i mathuvudstaden Östersund[^])
     
  20. Mattan

    Mattan Medlem

    Jodå JanE det har vandrats en hel del på gatorna genom åren, det är bra med variation. Men jag har även haft resor där jag bara har tagit det väldigt lungt och chillat på hotellet. Läsa en god bok bada och bara ta det lungt. Det är tur att vi människor är olika och även kan njuta av att inte göra någonting.

    Blir lite talibanvarning när man så kategoriskt dömer ut ett eller annat sätt att resa på.
     

Dela sidan

  1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
    Stäng notis