Är det någon som har bott en längre tid på GC?

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Trams, 24 april 2006.

 1. Trams

  Trams Medlem

  Hej!

  Jag/vi har haft funderingar på att flytta ner till GC. Och undrar om det e någon här som har bott där nere och kanske skulle kunna dela med sig av sina erfarenheter..
  Hur man går till väga med olika saker. Som ex.. skolan ,boende, jobb osv....
   
 2. anamogán

  anamogán Medlem

  Hej Trams!

  Jag har bott på G.C. under åren 1988-1995. Mina barn gick då i en spansk skola eftersom de är halv canariska. Jag och min familj hade några vänner som hade sina barn i den svenska skolan (colegio sueco) i San Agustín http://www.svenskaskolan-gc.com Enligt vad jag uppfattade så tyckte våra bekanta att skolan fungerade jätte bra. Den är inte så stor så "alla känner alla" och barnen hade bra gemenskap över åldrarna eftersom skolan gjorde mycket tillsammans t.ex. utflykter. Barnen läser enl den svenska läroplanen men de blir undervisade i spanska också vilket många barn tyckte var jätte skojigt! Kommer ihåg en gång när jag träffade en lite flicka som hade gått några år i denna skola och hur mycket spanska hon hade lärt sig (hennes föräldrar var svenskar och kunde inte så mycket spanska!).

  Vad gäller jobb är jag nog inte den som är bäst att svara på denna fråga. När jag bodde där fick jag mitt första jobb genom en bekant och så rullade det på. Man träffade hela tiden nya människor, frågade dem om olika arbetsmöjligheter och den ena kände den andre osv. och så fick jag tag på jobb där nere. Har faktiskt varit på en "arbetsförmedling" i San Fernando. Det verkade fungera ungefär på samma sätt som här. Nu var det ju ett antal år sedan jag bodde där så mycket har kanske förändrats, men med erfarenhet av Mallorca så fungerar svenska kyrkan i Palma som en slags plats där man kan sätta upp annonser på deras tavla ang arbeten och bostad. Många får svar och tips där. Kanske kan det fungera på samma sätt på G.C?

  Många privatpersoner hyr ut sina bostäder längre tider. På många inmobiliarias som säljer lägenheter kan det även finnas lägenheter för längre tids uthyrning. Jag brukar gå in på någon sökmotor och söka efter inmobiliarias och då kommer det upp många sådana. Bra kan ju också vara att sätta in en egen annons t.ex. på grancanaria.st sidan? eller någon annan bra sida.

  /Anna
   
 3. Trams

  Trams Medlem

  Hej anamogán!
  Tack för tipsen! Än så länge e d mest prat om det. Men om d nu ska bli handling av d oxå så måste man ju veta hur man går till väga osv..Sen så kan det oxå vara skönt att få andras erfarenheter innan man gör någon handling av det...
   
 4. Pellis

  Pellis Medlem

  Anna,

  Hhm, om dina barn är halvcanariska innebär det att deras pappa pratar spanska! Ah, full pott till mig i slutledningförmåga...eller?
  Kunde du prata och förstå spanska när du flyttade till Gran Canaria eller lärde du dig efter resans gång?
  Det måste ju underlätta väldigt mycket att prata språket! Åh om jag ändå kunde lära mig spanska fooort!
   
 5. anamogán

  anamogán Medlem

  Hej Pellis!

  Ja, det är alldeles riktigt! :):)
  När jag flyttade till Gran Canaria hade jag bara läst franska och engelska i skolan. Kunde bara ett ord hit och dit på spanska. Men bara efter ett kort tag där nere så lärde jag mig språket mer och mer. Idag pratar jag det flytande. Så man behöver inte alltid sitta på solbänken och traggla verb och glosor! Personligen är jag av den uppfattningen att man lär sig ett språk bäst och snabbast om man befinner sig på plats!

  Största rädslan var i början att jag skulle "göra bort mig". Men då fick jag mycket kloka ord från en äldre svensk spanienresenär som sa att om jag kunde försöka sluta tänka på detta och bara prata så skulle jag lära mig språket. Hans kloka ord fastnade och jag började prata....säkert mycket böjningsfel...men vad gjorde det?? jag blev ju förstådd! och sedan flöt det bara på. Idag är jag glad att jag kom över den där "spärren" att strunta i om jag gör bort mig och säger fel. För det är ju så man lär sig!

  Jag är säker på att du kommer att lära dig spanska också Pellis. Kan jag så kan du! Du verkar ju ha mycket motivation och det är jätte viktigt. Dessutom har du ju lägenhet där och är där nere mycket (har jag uppfattat det rätt???). Så det är bara att sätta igång att prata det man kan i början och med tiden lär man sig mer och mer... :)

  Ett bra tips till dig och alla ni andra som jag gjorde i början var att köpa spanska veckotidningar t.ex. hola. Jag gick ner till playan bläddrade i dessa och hade ett lexikon med. Veckotidningar är lättlästa, man ser bilder samtidigt som man försöker läsa vad det står. Så där låg jag hela sommaren och läste om allt skvaller...gissa om jag blev nummer ett på att veta allt om kändisar...:):)

  /Anna
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis