Betala räkningar

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av bengtb, 2 mars 2014.

 1. bengtb

  bengtb Medlem

  Hej!
  Jag tänker flytta till Las Palmas till hösten. Alla möjliga praktiska problem hopar sig. Kan någon hjälpa mig? Jag har tänkt hyra en lägenhet det första året.
  1 Hur betalar jag räkningar? Jag har förstått att jag måste ange IBAN nummer för att kunna överföra pengar från mitt konto till ett spanskt konto. På svenska räkningar står ju inte IBAN numret. Står numret på spanska räkningar?
  2 Är det krångligt att öppna ett spanskt bankkonto?
  3 Kan jag skaffa ett så kallat prepaid mobilt bredband? Kan jag se filmer på datorn då?
  4 Är vatten- och elräkningar höga?
  5 Måste jag betala tv-licens?
  // Bengt B
   
 2. elsueco

  elsueco Medlem

  1, Dina svenska räkningar betalar du självklart med autogiro från ditt svenska konto. Spanska räkningar med autogiro från ditt spansk konto.

  2. Nej, det är inte så krångligt, men jag rekommenderar dig att när du fått ett hyreskontrakt, gå till Policia Nacional och få ett s.k. NIE-nummer. Ett spanskt skattenummer.

  När du fått ditt spanska konto, får du samtidigt den spanska bankens IBAN-nummer som du behöver för att föra över pengar från Sverige till det spanska kontot.

  3. Ja med en adress och ett NIE-nummer kan du i princip få vilken internetlösning som helst. Den dyraste varianten är som regel "prepaid".

  4. Ja vatten och el är ganska dyrt. Själv tror jag vi betalar c.a. 50 Euros för vatten och 30 Euros för elen i månaden.

  5. Nej i Spanien är det ingen TV-licens, men vill du ha många kanaler så är det som i Sverige Canal Digital och det kostar pengar. SVT-World kräver 85 cm parabol, "box" och kort för c.a. 1000 kr/år.

  lycka till
   
 3. bengtb

  bengtb Medlem

  Tack för ditt snabba svar som är mig till stor hjälp, och nu dyker genast en ny fråga upp. Måste jag betala skatt i Spanien om jag skaffar mig ett s k NIE-nummer. Jag blir pensionär och kommer att betala skatt i Sverige. Hur många månader av året kan jag bo på Kanarieöarna utan att betala skatt.
  // Bengt B
   
 4. Rson

  Rson Medlem

  Bengtb-när det gäller skatter gäller det att korrekt information. Rekommenderar dig att kontakta Skatteverket i Sverige innan du flyttar. Det finns dessutom en hel del info på nätet.
   
 5. bengtb

  bengtb Medlem

  Nu ytterligare en fråga. Hur många månader kan man bo på Kanarieöarna utan att betala spansk skatt på pensionen och kan man få ett s k NIE-nummer att att betala skatt?
   
 6. elsueco

  elsueco Medlem

  Nej, det finns ingen automatik med att man skall betala skatt i Spanien för att man har ett NIE-nummer.

  Däremot bor du i Spanien i mer än 183 dagar om året så skall du söka "residencia", dvs skattskriva dig i Spanien.

  En direkt fördel är ekonomisk, idag betalar du minst 30% i skatt i Sverige på din pension. Om du är skattskriven i Spanien så betalar man s.k. SINK-skatt i Sverige, som den 1 januari 2014 sänktes till 20%. Ingen skatt på din pension betalas i Spanien.
   
 7. bengtb

  bengtb Medlem

  Har man rätt till svensk sjukvård om man skriver sig på Kanarieöarna? Jag är rädd för att bli utskriven från försäkringskassan.
   
 8. elsueco

  elsueco Medlem

  Har du skrivit dig på Kanarieöarna och skrivit ut dig från Sverige, så är det spanska Seguro Social som gäller.

  Men med det spanska blå EU-kortet får du akut sjukvård i Sverige om du skulle behöva det under vistelse i Sverige.

  Om du flyttar tillbaka till Sverige så fungerar Svenska Försäkringskassan åter i samma ögonblick som du skriver dig i Sverige igen.
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis