Brännmanet

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av MariaP, 9 december 2011.

 1. MariaP

  MariaP Medlem

  Hej.
  Precis hemkommen från Gran Canaria.
  Jag undrar hur vanligt det är med brännmaneter vid stränderna?
  Jag själv blev utsatt och flera av mig när vi badade i Puerto Ricostranden. Det var inte skönt![xx(]
   
 2. Bumpen

  Bumpen Medlem

  Skumt!

  Jag badade nästan varje dag på vår resa i vinter som var, Både på Putte och Amadores stränderna och vi såg eller kände inte någon. Och dom andra 12 åren före det har jag inte sett eller hört om dom.
  Men kanske det är något extremt som bara var nu?
  Det är ju (bland annat)golfströmmen som ger kanarieöarnas härliga klimat och den kommer ju en bra bit ifrån GC. Och den kan ju dra med sig mycket konstigt på vägen! Vi får hoppas att det bara var nu! :)
   
 3. Aurora

  Aurora Medlem

  Dag & Natt har også skrevet om brennmanetene.

  Jeg hadde nærkontakt med brennmaneter for noen år siden og det gjorde ont :(

  Hilsen AURORA
   
 4. Peter_W

  Peter_W Medlem

  Tror de heter blåsmanet och hoppas de inte är kvar.
   
 5. MariaP

  MariaP Medlem

  Är det inte några fler som stött på brännmaneterna? När vi upptäckte att det fanns många maneter så hade dom kontaktat polisen som kom med en broschyr och informerade badgästerna. De ropade även ut i högtalare på stranden på alla möjligt språk, men det hördes dåligt. De som satt uppe vid strandrestaurangerna som hörde högtalarna bättre sprang snabbt och hämtade sina barn. En kille började plocka upp med håv, vilket var en omöjlig uppgift. De var också ute med båt och plockade upp så många dom kunde.
  Det här var förhoppningsvis en ovanlig händelse. Jag själv blev "bränd" och min arm hade kvar prickar flera veckor efteråt. Det var inte skönt när det hände.
   
 6. GeoDivaGirl

  GeoDivaGirl Medlem

  Hej Maria!
  Det händer till och från och ibland så kan man få varningar via den här sidan. https://www.canariposten.no/ Sista varningen gällde Fuerteventura och Lanzarote
  Fast det är inte vanligt att det händer, jag har läst om några få fall per år.

  Jeanette
   
 7. anneghost

  anneghost Medlem

  Nu när vi var nere så var det brännmaneter vid Puerto Mogan stranden. Det kom in ganska mycket och badvakterna sa att det fanns väldigt mycket ute längre till havs så de var oroliga att allt det skulle komma in mot stranden. Nu var det rödflaggat denna dag så det var inte så många människor i vattnet, men de var tre killar som gick fram och tillbaka och samlade upp dem. Har inte någonsin varit med om det tidigare...

  Annelie
   
 8. xerxses

  xerxses Medlem

  Hej Annelie

  Maneterna tar just nu över världen låter som en taskig b-film "Maneternas återkomst". Men det har blivit otroligt mycket maneter även i Medelhavet på senare år. Säkert har klimatförändringen en del i det, varmare hav. Ett finger med i spelet har även utfiskningen av tonfisk, svärdfisk, och andra arter som just gillar en och annan manet.

  Men Annelie som ett alternativ till att bada med kläder på så finns det manetskydd på apoteket. Vänner till mig kladdar på sig sånt som skydd när de åker till Thailand där det finns lite farligare maneter.
  Heter Apoliva sollotion med manetskydd (OBS inget skämt):)

  Funkar på följande vis

  Vid en brännmanet aktiveras djurets nässelceller och skickar in mikroskopiskt små trådar med gift in i huden.
  Manetskyddet skapar en hinna på huden som gör att brännmaneten tror att du är en annan manet. Därför aktiveras inte giftet. Fungerar bra enligt mina vänner och är vetenskapligt testat. Finns andra märken utomlands bla Safe Sea. Jag vet inte om det finns något att köpa på Gran C.

  Inte dumt att simma runt och maneterna tror att du är en kompis...:D. Kolla filmen.........  //Xerxses
   
 9. anneghost

  anneghost Medlem

  Hej där... tack för rådet! En sådan där flaska ska jag ta med mig nästa gång jag åker till värmen.. :)

  Annelie
   
 10. fbkmarie

  fbkmarie Medlem

  Kanske det beror på vulkanutbrottet på något sätt?? Va vet jag, vi har heller aldrig blivit utsatta, har aldrig sett det fanns maneter där på våra 12 år vi varit ned[:p]

  Marie:)
   
 11. Emtehed

  Emtehed Medlem

  fbkmarie:
  Jag lutar åt samma "förklaring" dvs vulkanutbrotten och höjningen av temeraturen i havsområdet runt El Hierro.
  Vi har badat i "kanariehavet" sen -94 och aldrig sett skymten av maneter.
   
 12. Bumpen

  Bumpen Medlem

  Hur är det med maneter nu där nere?
   
 13. cattis2

  cattis2 Medlem

  När vi var nere i slutet av januari/början av februari kunde vi bara bada en dag i havet. Resten av tiden var det varningsflagg för maneter. Försökte bada en dag till men det var så mycket maneter att det var omöjligt att undvika att få dem på sig :(
  Detta var ju då vid Maspalomasstranden. Tror det var bättre vid Puerto Rico/Mogan för där badade folk såg vi.
  Cattis
   
 14. StefanG

  StefanG Medlem

  Hej..
  Kom hem igår kväll efter en vecka i maspalomas. Visserligen är vare sig jag eller frugan någon fantast av att ligga i sand eller bada i havet utan föredrar poolen, men vi gick lämmeltåget och såg inte en manet över huvudtaget, inte hörde vi talas om några heller. De sista dagarna blåste det rejält pålandsvind så det är möjligt att det har ändrats nu...
   
 15. anneghost

  anneghost Medlem

  Jag har varit nere fyra gånger i jan men jag har inte sett ngn manet där nere tidigare men i år var det en hel del. Inte alla dagar men vissa och då blåste det väldigt också. Det var i puerto mogan vi var.  Annelie
   
 16. stefan_s

  stefan_s Medlem

 17. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Renhållningsarbetarna har de sista dagarna avlägsnat drygt 10 ton brännmaneter från Canterasstranden
   
 18. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Nu verkar manetproblemen över i Las Palmas:

  Klipp från Canariposten.no:"Etter tre uker med en gedigen manetinvasjon på Canteras-stranden i Las Palmas, heiste Røde Korsmedlemmer lørdag det grønne flagget som viser at stranden er åpen for bading"
   
 19. Cina

  Cina Medlem

  1.5 ton manter rensades bort i LPA på en dag. Fy vad läskigt det var att se dessa högar.. såg fula brännskador på barn. Hoppas det hjälpte med rensningen. Tråkigt att det blir så här. Hörde (av en Biolog) att fiskar som äter maneter har försvunnit i ett stort antal så med detta har det blivit att de förökat sig med extra fart..
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis