Erfarenhet av att ta med hund till GC?

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Peggy, 2 november 2009.

 1. Peggy

  Peggy Medlem

  Hej!

  Jag och min man vill tillbringa minst en månad i Las Palmas, i februari. Vi har åkt ner från Köpenhamn alt Malmö med charter i 5 år och jag var där i våras i en månad för att plugga spanska. Vi är väl bekanta med staden och har många vänner som bor där. Vi hade tänkt flyga med Transavia direkt KPH-LPA.

  Vi har en Cairnterrier (7 år, 10 kg), med hundpass och vid god hälsa. Det hade varit fantastiskt att ha denna familjmedlem med oss, men samtidigt undrar vi om det skulle vara bra att han flyger i lastutrymmet. Vi vill definitivt inte äventyra hans hälsa för att spara lite pengar eller för att det skulle vara "kul" för oss och inte honom.

  Därför undersöker vi möjligheterna, för- och nackdelar innan vi fattar beslut. Ska också prata med veterinären.

  Mina frågor:
  - Har någon erfarenhet av att flyga till GC med hunden i lastutrymmet?

  - Har fått råd att använda DAP-halsband för att motverka hundens ev stress av att flyga, någon erfarenhet av det?

  - Hunden är vaccinerad mot rabies, parvo, kennelhosta osv och jag tror leptospirosvaccin är också bra, men vad rekommenderas som skydd mot fästingar, löss och loppor i Spanien? (I Sverige använder vi X-Spot, fungerar utmärkt här).

  Tack för råd och tips!


  Pao
   
 2. elsueco

  elsueco Medlem

  Vi pendlar mellan Sverigs och GC med vår hund. Det blir en resa i vardera riktning per år.

  Vår hund väger bara 7 kg och kan då som senast, när man åker regbuljärt, sitta i kabinen. Men vi har även rest och haft henne i lastutrymmet och det har gått fint.

  Vi ger på veterinärens rekommendation Nozinan 5mg, för att hunden skall vara lugn och bli trött. Tveksam om det fungerar på vår hund, eftersom hon är vaken mest hela tiden.

  Här har vi en hjärtmask och därför bör/skall man ge hunden "Stronghold" varje månad. Stronghold finns att köpa även i Sverige.
   
 3. Peggy

  Peggy Medlem

  Stort tack för infon!

  Då är jag nyfiken på ett par saker:

  - vilket bolag använde ni när ni åkte med hunden i last, och hur var personalen i sin hantering av hunden - speciellt på GC?

  - var på LPA hämtade ni hunden när ni landat? Jag vill minimera tiden att han är ensam.

  - temperaturen verkar vara ett bekymmer, t ex om planet måste stå länge på banan på GC innan de lastar av. Fick du veta i förväg om hur det "såg ut" i lasten - temp- och tryckkontroller, ev speciell avdelning för levande djur osv?

  Det är många frågor men du förstår säkert varför...

  Tack!

  Pao
   
 4. elsueco

  elsueco Medlem

  Senast när vi reste LPA - STO, i maj, så flög vi med Norwegian. Norwegian, precis som Thomas Cook och TUI, accepterar inte hundar i kabinen och hon fick därför flyga i det speciella lastutrymme som finns för levande djur.

  Utrymmet har precis samma tryck och temperatur som passagerarkabinen.

  Hunden lämnas/checkas in på ett speciellt ställe här på flygplatsen. Är övertygad om att hundarna behandlas väl den stund den finns där innan hunden lastas in.

  Hunden kommer som regel ut separat på vagn till bagageutlämningen.

  Du kan vara lugn.... hundarna är det i alla fall efter flygturen!
   
 5. Peggy

  Peggy Medlem

  Okay, ska försöka vara lugn [^]
  Det är nog vi som kommer behöva lugnande DAP-halsband mer än hunden...

  Hur funkade hund-/hemförsäkring utomlands? Ska ringa försäkringsbolaget och fråga i dag men undrar om du har tips.

  Sedan har jag läst två saker:
  - att det behövs ägarintyg skrivet på spanska - sant eller räcker pass?

  - taxi i Spanien är sällan kombi och taxichaffisar säger ofta nej till hund. Buss kan också vara problem tydligen. Vet ni något om det?

  Jag vill bara vara förberedd så jag kan njuta fullt av en månads semester, som vi verkligen behöver :)

  Pao
   
 6. elsueco

  elsueco Medlem

  Intressant det här med försäkringen. Vi har ingen eftersom vi är skrivna här i Spanien och en spansk hundförsäkring gäller bara i Spanien. Kanske en svensk är generösare och gäller även under resa utomlands.

  Att det skulle behövas ett ägarintyg på spanska har jag aldrig hört. Hundens pass räcker gott.

  Tror faktiskt att det är förbjudet att åka både buss och taxi med hund (gäller inte ledarhundar). Att det är förbjudet betyder ju inte att det är omöjligt, eftersom jag själv åkt taxi några gånger med hunden.

  ..... och hunden kommer att njuta av värmen och att få vara tillsammans med sin matte!
   
 7. Artemis

  Artemis Medlem

  Bodde i LP mellan 97-99, hade då hund med från Sverige. Under den tiden flög vi hem ett par ggr och hälsade på.

  Då hade vi inte "hundpass" i Sverige utan det var först när vi skulle flyga hem som den spanske vetten utfärdade ett spanskt hundpass till henne!:D

  Beroende på bolag, (detta var en 7 kg hund)så fick hon ibland flyga i kabinen, ibland i lastrummet. När vi bara köpte flygstolar på chartern så var det lastrummet som gällde men det är tempererat, trycksatt och upplyst. DAP kan nog vara bra, det skadar inte iaf. Nozinan är jag mycket tveksam till. Gav det till henne i samband med nyårsfirande och hon snedtände nåt fruktansvärt, blev helt galen! Så man ska kanske prova innan!

  Flög Spanair ett par ggr med henne i kabinen. LPA-MAD, MAD-CPH, CPH-GOT. En liten nätt resa på 15 tim tot. 4 timmars väntan i Madrid bla. Men jag bad en vakt om tillåtelse att gå på utsidan så hon fick besöka en gräsplätt, sen höll hon sig hela vägen till GOT!!

  En gång när vi skulle ner till LPA så tog vi flygstol på chartern och då var det lastrummet som gällde. När vi stog på plattan och väntade på att gå på bussen in till terminalen så höll de på att lasta av bagaget och då kom hennes lilla bur åkande på bandet och då gick jag fram till gubbarna och sa "mi perro" och de lät mig ta buren direkt! Framme vid terminalbyggnaden, innan passkontrollen så tog jag ut henne så hon kissade direkt på marken, ingen sa nåt om det![:I]

  Taxi är ett kapitel för sig! Vissa chaffisar tyckte det var OK, andra nekade oss att åka. Bara att fråga, om inte den ena vill köra med hunden så kanske nästa taxi i kön gör det!
  Buss åkte vi aldrig, men det är nog no no!

  Tänk på att du måste vet-besiktiga hunden högst 10 dagar för hemresa! Vi gick på Clinica Can på Calle Barcelona. Vet ej om den ligger kvar där, men de var väldigt bra och pratade bra engelska.

  Tänk oxå på att hunden tex INTE är välkommen på Las Canteras. Spelar ingen roll att den är kopplad och går fot som en lydnadschampion, farbror Policia kom fram och hotade med böter!

  Över huvudtaget tyckte jag det var svårt att hitta bra rastställen till hunden. Enda stället vi hade vår lös på var på stranden Playa de Alcaravaneras. Nu har de städat upp den stranden, på min tid var det skitigt och äckligt där och uteliggare som sov under båtarna, och många som släppte sina hundar där. Men nu så vet jag inte om det är OK!
  Man kan ju inte åka upp till skogarna i bergen varje gång hunden behöver rasa av sig!;) Men som omväxling gjorde vi det ibland, hyrde bil och åkte upp och fick andas lite frisk luft!

  Och ang loppor... Min fick loppor som krävde vet-behandling. Efter det så började vi med Frontline och det funkad.
   
 8. Peggy

  Peggy Medlem

  Hej!

  Tack för all bra info, det stämmer mycket bra med det jag fått veta under de senaste dagarna.

  Vi åker med direktflyg från Köpenhamn så byte blir ett bekymmer mindre. Jag har pratat med en pilot och han har gett mig råd, och förklarat hur det brukar gå till. Dessutom har jag diskuterat med veterinär både här och i Málaga (en mycket trevlig svensk veterinär jag hittade på nätet när jag sökte info om sandflugor.

  Vi började testa med DAP-spray redan nu, för att se om det blev någon effekt. Wow, är det enda att säga! Jag använde sprayen på filten i hans cykelkorg, och han sjönk långt ner i korgen och ville inte upp igen när vi kom fram till dagis, han såg lite ut som Ferdinand med blommorna. Dagispersonalen sade att han var extrakelig, och sedan dess har han gått runt och varit så euforisk...så nöjd och glad!

  Vi har också fått råd om Zylkene (www.zylkene.se), mjölkproteiner som kan vara komplement till DAP. Det tänker jag ha med mig ifall det verkar som DAPen inte räcker just den dagen vi åker.

  För skydd mot löss, loppor och fästingar rekommenderade Málagaveten en kombination av Bayvantic och Program Plus. Endast på recept, ges en gång per månad.

  Jepp, Guaguas hemsida konstaterar explicit att hundar inte får åka buss! Men det är lungt, vi ska gå mycket, hyra bil för att komma upp till bergen och låna cyklar. Jag vet om det där med Canteras, men vi får väl gå på trottoaren med honom i koppel? Och jag räknade med att han ska få springa lite på Alcaravaneras.

  Tack för tips om veterinär, ska kolla upp.

  Ska också köpa bur, huh vad dyra de är...det är nästa steg, samt att boka in tid med veterinär några veckor innan vi åker för leptospirosvaccin och avmaskning. Sedan på själva dagen blir det lite nervigt...men värt det tror jag!

  Pao
   
 9. Artemis

  Artemis Medlem

  Ang hund på Canteras, så gäller det även på själva strandpromenaden! Blev tillrättavisad av polisen, och en spansk polis argumenterar jag inte med![:I]

  Men det gick bra att ha vovven med i Catalina-parken, även på uteserveringarna. Kyparna kom med vatten till hunden.

  Men som sagt, det fanns tyvärr inga bra rastställen direkt. Gick en del i den där parken som ligger på andra sidan motorvägen mittemot Muelle deportivo, vid det där lyxiga hotellet. Där är en långsmal park med gräsmattor och grusgångar, där gick det folk med hundar. Dock inget att släppa lös hunden i.
   
 10. cattis2

  cattis2 Medlem

  På lördag kl 19.00 i TV4+ är det När och Fjärran och ett reportage om att flyga med hund.
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis