Frågor och svar om timeshare och andelslägenheter

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av n/a, 24 september 2007.

 1. n/a

  n/a Medlem

  En tråd för frågor och svar om att köpa, sälja och äga timeshare och andelslägenheter på Kanarieöarna.
   
 2. feb06

  feb06 Medlem

  Go kväll!

  Det hade varit mycket intressant att få veta skillnaden mellan lockpris och slutpris! Hur stora är de fasta respektive rörliga avgifterna per år! Och om det är en faslig massa tillägg som kommer till hela tiden!
   
 3. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Nu svar på din fråga feb06:

  Vi köpte vår andelsvecka på Anfi Beach Club (som är en av fyra Club:ar) 1994 och betalade då lite mindre än 70.000 kronor för själva ägandeskapet som för vår del är för "alltid".

  Vi resonerade då som så, risken att detta är lurendrejeri finns naturligtvis men risken bedömde vi inte större än att jag kan bli lurad på en dålig bilaffär/husaffär/fjällstugeaffär hemma i Sverige.

  Så vi tog chansen och slog till.

  Jag brukar kalla affären -det bästa lurendrjeri jag blivit utsatt för, ångrar fortfarande att vi inte vågade köpa TVÅ veckor!!!!!

  Förutom kapitalinvesteringen tillkommer en -underhållsavgift-.

  De tre första åren ingick den i köpebeloppet, år fyra var kostnaden knappt 2.000 kronor.
  Tyvärr har den stiget betydligt och vi betalade för 2007 nästan 4.000 kr.
  Några övriga kostnader finns inte (ja flygeresan naturligtvis).

  Underhållet på Anfi Beach Club (och även övriga Anfi-anläggningar) är mycket gott.

  Hoppas du blir nöjd med svaret

  Hälsningar
  Jan E
   
 4. Cina

  Cina Medlem

  Det låter kanske bra.. så länge man utnyttjar sin vecka fungerar verksamheten. Problemen uppstår när man vill sälja den. Det är näst intill omöjligt att sälja den.// Cina
   
 5. feb06

  feb06 Medlem

  Go fredag!

  Tack Jan E för att du ger raka och lättfattliga svar!

  Verkligen bra att man kan se var priset landar!

  Minns du om lockpriset skilde sig från slut priset? Eller sa de att ägandeskapet kostar ca 70000 kronor från början? Hur mycket hade du fått lägga till för att få två veckor?

  Hur många stjärnor har hotellet? Är det alltid en bestämd vecka som du måste åka?
  Har du möjlighet att ändra semesterort? Kostar det extra i så fall?

  Vid dödsfall går den i arv då? Andelsveckan alltså?

  Jag var på Anfi på påskafton, oj vad det var mycket folk! Packat var bara förnamnet!
   
 6. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Bra att du gillade svaret feb06!

  Svar på dina nästa frågor:

  Varje vecka kostar lika mycket, så vi hade fått betala drygt 130.000 kronor om vi köpt två veckor . Men priserna skiljer sig naturligtvis beroende på lägenhetsstorlek och vilket läge den har. 1994 fanns det både dyrare och billigare alternativ.

  Principen är som en vanlig bostadsrätt här i Sverige men lägenheterna "hackas" i veckodelar. (Hyffsad affärside´, räkna ut vad företaget får per lägenhet på årsbasis).

  Om jag inte helt missat något finstilt så ärvs lägenhetsinnehavet.

  OBS!!! Detta gäller Anfi Beach Club:s lägenheter.
  Det finns oändligt många variationer av s.k. timeshare varianter, många är ganska suspekta i mina ögon.

  Förutsättningarna för att det skall vara någorlunda vettigt alternativ är ju självklart att man utnyttjar innehavet varje år.

  OBS! Man kan även "byta" sin vecka mot en annan vecka på Anfi eller någon annan stans i världen. (Kostar en liten bokningsavgift extra).

  @Cina Försäljning av Anfi-lägenheter är inga som hellst problem. Lite grus i lovsången är att just nu kan det vara lite svårt att göra en förtjänst på försäljning av vår lägenhet. (När priset låg på topp, rund 1999-2001 kunde vi fått ut c:a 120.000-230.000 kr)

  Hälsningar
  Jan E
   
 7. feb06

  feb06 Medlem

  Verkligen bra att få fakta så här i lugn och ro!

  Försäljarna kör väl med överrumpling taktiken och att man ska fatta beslut snabbt?

  Då är det ypperligt att ha läst Jan E: s inlägg så man har ett hum vad som gäller om man blir antastad av de där som har så många namn!

  Det är nog ganska svårt att få en värdestegring på lägenheter/fastigheter på Kanarieöarna. Det byggs ju hela tiden nya hotell och nya områden skapas! Man undrar var kapitalet kommer ifrån? Jag vet inte hur beläggningsgraden är på hotellen över året sett? Skulle beläggningen vara som under påsken en längre tid då skulle väl inte lokalbefolkningen få en droppe vatten i kranarna!

  Det kanske är dumt att gå in på fastighetsmarknaden just nu? Det är ju många experter som tror på en global fastighetskrasch inom en snar framtid.
   
 8. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Min bedömning är att det är försent att gå in och köpa nytt (vare sig det är timeshare eller helägt).
  Kolla hellre på olika alternativ på resale-marknaden.

  Som exempel vet jag att man kan köpa en timeshare-vecka på någon av anfi-anläggningarna för mellan 50.000-75.000 som då skall jämföras med nypris på 200.000-300.000 kr.

  T.ex. https://anfiukmembers.co.uk/ det är en oberoende förening för timeshare ägare inom Anfi del Mar, där finns en resale site samt länkar till BeNeLux- och Tyska-föreningar med motsvarande site.

  OBS!! Har man inga funderingar på att köpa nytt SKALL man absolut inte ge sig in på en sk visning, åtminstone Anfi-säljarna är otroligt skickliga och har ett helt fantastiskt säljar-koncept.

  Det var helt fascinerande när jag tänker tillbaka på hur dom "bearbetade" oss 1994.

  Men som sagt var, jag har inte ångrat mig en dag!

  Jan E
   
 9. Riggan

  Riggan Medlem

  God morgon!
  Kanske är det bra att ävan vi som utsätts för dessa timeshareförsäljare också får berätta om våra upplevelser.
  Jag är inte den som tackar nej till en kopp gratis kaffe, smålänning som man är.
  Men när man hör våra goda vänners berättelse när de följde med på en visning för 2 år sedan så är det inte underligt att man blir negativ.
  De hade haft en timeshare på Tenneriffa och tänkte det är ändå dåligt väder så varför inte följa med och få se ANFI. De har ju hört hur mycket jag älskar att vara vid den stranden och vilken fin anläggning ANFI är.
  Men när de efter mycket försök till övertalning vänligt men bestämt sa att vi är inte intresserade blev de mycket illa bemötta. Försäljarna var riktigt arga på dem helt enkelt oförskämda.
  Är det då så underligt att man aktar sig för allt vad skraplotter m.m är.
  Jag älskar ANFI och önskar jag hade råd med en lägenhet där men jag får nöja mig med att de gånger vi är på GC åka till stranden och bada och strosa runt, köpa fika och ta med ut på ön.
  Jag älskar verkligen ANFI
  Har jag inte varit på ANFI när jag är på GC känns det som om jag inte varit på GC.
  Ha en bra dag trots tråkigt höstväder
  Kram

  Riggan
   
 10. rogman

  rogman Medlem

  Önskar oxå jag hade råd med en lägenhet på Anfi. Då hade jag köpt en så jag kunde vara där hela vintern. Har varit på rundtur en gång med en tjejkompis. Det e fint även på insidan....
   
 11. xerxses

  xerxses Medlem

  Tänk att lite snack om timeshare så kan inte Janne låta bli :)

  En sak jag tänkt på hur gör man om man har en specifik vecka och blir sjuk eller något annat elände..byter man med någon annan eller är det kört så att man får sitta och vänta till nästa år..?

  Och när det gäller övertalningstuket..skulle gärna vilja sett din min efteråt när du ritat på kontraktet kändes nog lite darrigt då och strax efter kanske... he he
   
 12. xerxses

  xerxses Medlem

  Nu är jag inte så där jätte hemma på Anfi utom att det är en fin strand..osv...var nere på den sist...:)

  En fråga till experterna..finns det bara köpstuk runt ikring Anfi..jag menar finns det inte vanliga charterhotell och sådant dylikt...som man kan boka..? Om man nu skulle vilja ligga och spreta med tårna i Karibiensanden någongång.....
   
 13. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Du har rätt som vanligt Xerxses.

  Okunnighet eller dumhet väcker alltid skrivklådan hos mig.

  Sammanblandning timeshare och timeshare och semesterklubb och andra diverse varianter av semestervistelse är lindrigt sagt provoserande på mig.

  Har full förståelse för att säljarnas "aggresiva" försäljningsteknik minst sagt är jobbigt irriterande.

  Att dom enbart lever på provision är ingen ursäkt.

  Anfis försäljningskonceptet är ändock som helhet helt genialt, sett med företagsägarnas ögon och väcker lite avundsjuka (tänk om jag kommit på det hela).

  Avslutningsvis på detta inlägg ett litet tips för att undvika säljare: Når jag blir på hoppad svarar jag helt lungt
  -Jag/Vi äger redan lägenhet på Anfi Beach Club oh vi är mycket nöjda. lycka till i ert fortsatta arbete.
   
 14. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Kan man verkligen bli SÅ sjuk så man inte kan fara till Anfi ;)

  Skämt å sido, om man i tid vet att man inte har möjlighet att använda sin vecka kan man lämna sin vecka i "inbyte". ju tidigare man lämnar in sin vecka/veckor ju mer blir de "värda".

  Veckan/veckorna kan sedan tas ut, mot en mindra kostnad, nästan var som hellst i världen inom två år.

  Det kräver att man även är medlem i en bytes-organisation, själv är vi medlemmar i något som heter RCI, men det finns många olika (med eller utan medlemsavgifter).

  Blir du akut sjuk kan du överlåta veckan till någon vän (om man har några) som har möjlighet att åka ner med kort varsel.

  Åter vill jag göra jämförelsen med svensk bostadsrätt, du äger lägenheten (visserligen bara just den/dom veckor du köpt) men du kan ju låta någon tillfälligt bo där om du själv inte kan.

  OBS! Åvanstående gäller den variant av timeshare med fasta lägenheter och veckor, som gäller för Anfi Beach Club, det finns som sagt otaliga varianter.

  OK det ÄR snårigt, man måste veta/förstå att timeshare inte är något entydigt/ensidigt begrepp. Det används dessutom mycket vårdslöst och likhetstecken dras med s.k. Semesterklubbar som är något helt annat.

  Hoppas jag kan skingra lite av dimman
  Er tillgivne
  Jan E

  Gran Anfi Club t.ex. har s.k. flytandeveckor.
   
 15. xerxses

  xerxses Medlem

  Ja tack för det svaret Janne!

  PS glömde fråga hur stort du har i din apartment..två rum med kök..eller är det ett litet krypin med våningsäng.. :)

  xerxses som är lite nyfiken....
   
 16. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Den lägenhet vi äger är en s.k. en-sovrummare med plats för 4 personer.

  D.v.s:
  * Ett sovrumm på c:a 12 m2, med kingsize säng.
  * Ett allrum med öppen köksdel och mini hall totalt c:a 30-40 m2 med bl.a bäddsoffa för två pers.
  * Ett stort badrum badkar + sep. dusch på c:a 10 m2

  Men det bästa är den enorma altanen/balkongen på minst 15 m2.

  Det finns även:
  * Studio med bara ett kombinerat sov-och allrum med plats för max 4 personer.
  * Två sovrummslägenheter med plats för sex personer.
  * Dessutom finns ett antal "lyx-lägenheter" högst upp med egen pool bl.a. Där finns plats för 6-8 personer.

  Jan E som (vill ha gott om utrymme)

  PS balkongerna på Mounte Anfi/Puerto Anfi och Gran Anfi är mindre DS
   
 17. xerxses

  xerxses Medlem

  12 kvm kingsize säng..det var som...

  förlåt jag läste visst fel..skämnt åtsido..låter som en ganska najs apartment..

  När jag var där så hade jag inte full koll på vad som var vad.. men vad jag förstår så är det dem kåkarna med kullerstensfasaderna som man ser uppifrån vägen bla när man åker förbi....:)
   
 18. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Exactalamento!
  Från vägen räknat är det:

  * Anfi Beach Club (som byggdes först)
  * sedan Club Puerto Anfi nere vid den båthamnen
  * Ovanför längs berget ligger Club Mounte Anfi
  * och längs västerut vid havet ligger Club Gran Anfi.

  Lite överkurs, det finns också Anfi Tauro som består av Bungalows och radhus inklusuve golfbana borta vid Tauro (strax innan Poerto Mogan).

  Jan E som snart kommer att skicka räkning till anfi-konsernen
  för utfört marknadsförings arbete.
   
 19. Riggan

  Riggan Medlem

  Vad härligt det låter att ha sin "egen" lägenhet på ANFI, mina drömmars strand.

  Vi har goda vänner som är nerbjudna nästa år med sina vänner som också har en lgh på ANFI. Gissa om jag är avis.

  Riggan
   
 20. torpare

  torpare Medlem

  Envar får väl fatta sina egna beslut om sina pengar men låt säga att en andel kostar 200 000 kronor (lågt räknat - priset på plats brukar vara högre). Anta sedan vara att den årligt återkommande avgiften för veckan är 5 000 kronor.

  OM det hade varit så att man köpt sig en andel i en bostadsrätt, dvs 1 / 52 del av en bostadsrättslägenhet så skulle priset för hela bostadsrätten vara 10,4 miljoner kronor (52x200 000) och månadsavgiften uppgå till över 20 000 kronor.

  Nu är det inte så på Gran Canaria i de allra flesta fall. Det normala är att man vare sig förvärvar bostadsrätt eller delägarskap i fast egendom utan det enda du köper är en nyttjanderätt, dvs en rätt att hyra.

  Hyra en vecka kan du göra på vilket lyxhotell som helst men då kostar rätten att hyra inget.

  Ska du köpa bostad på GC så vänd dig till en mäklare eller en seriös uthyrare av lägenheter.

  Skit som säljs via skraplotter, gratis handdukar och taskig champagne kan du klara dig utan.
  Det är inte utan anledning som Konsumentverk och tidningar varnar för detta.
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis