Gran Canaria och "hatkärlek"

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av tindaya, 17 mars 2008.

 1. tindaya

  tindaya Medlem

  Känner att jag får nog klargöra på ny länk egentligen vad jag menade med hatkärlek (på Bumpens [:X] fina länk).
  Jag skrev nog för snabbt och utan att tänka efter. Ordet hatkärlek tror jag vi många använde för massor av år sedan, när inget fungerade som vi var vana vid (nu fungerar allt mycket bättre och vi är alla mer resvana), man fick inte jobb om man inte hade residencia och man fick inte residencia om man inte hade jobb [:0].

  Sjukvården var urusel och många av oss arbetade utan arbetstillstånd, i varje fall periodsvis. Och man fick gå till polisen var tredje månad och förklara hur man hade råd att bo här - och oj vad man ljög. Min syster och jag talade om för polisen att vår mormor skickade pengar. Till slut efter många tredjemånadersbesök frågade polisen (en hemsk man, och alltid samma) om mormor fortfarande skickade pengar. Och vi sa javisst och så var det bra med det. För så länge man "skötte sig" såg man mellan fingrarna.

  Många reste härifrån och skulle ALDRIG komma tillbaka - många var tillbaks efter ett par veckor. Canarias bara drog en tillbaks! Och där tror jag hatkärlek "uppfanns".

  Idag vill jag nog bara säga kärlek och mer än dubbelt! Vad Spanien har klarat av på ca 30 år tror jag har tagit Sverige ca 150 år eller 100 år!

  Och vad gäller sjukvården tycker jag att den svenska bara når den spanska till knäskålen ungefär! Har sett många skrämmande exempel på personer som kommer från Skandinavien halvsjuka, läkarna här står med gapande munnar och undrar varför man inte gjort den eller den undersökningen. Här tar de alla prover tills de vet vad som fattas en på en gång, de tar inte ett i taget och väntar på svaret om ni förstår vad jag menar - men det är ju en kostnadsfråga. Och nu pratar jag inte om privatsjukhus! Och all sjukvård är gratis. Jag som änka t.ex. har all medicin gratis, hur dyr den än är. Även mina barn tills de fyllde 18.

  Så blidde det en novell.[:I][B)]

  Puss på er
  Anette :)
   
 2. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Hej tindaya
  "Hatkärlek" fick mig att komma ihåg ett spanskt ordspråk
  som översatt blir ungefär

  Den man älskar mycket kommer också att få en att gråta

  Jan E som fällt en och annan tår på ön
   
 3. tindaya

  tindaya Medlem

  Vad kuuuuul o se dej Emtehed! Så här tagen på sängkanten låter det som "el que te hace reir también te hace llorar" (den som får dej att skratta får också dej att gråta) men det var nog något annat ordspråk du tänkte på tror jag.

  Kanske detta "Quién te ama de verdad te hace llorar" (den som verkligen älskar dej får dej att gråta). Hittade det precis [:I].

  Kram
  Anette, som också fällt många tårar på Canarias (och kanske annat också [:I], kunde inte låta bli att skriva det:)
   
 4. Bronzom

  Bronzom Medlem

  Ja du har så rätt Tindaya !:D Detta med dom hemska besöken hos passpolisen var tredje månad kommer jag ihåg så väl.
  Min syn på hatkärleken har yttrat sig så här. Efter alla mina år som reseledare i Las Palmas flyttade jag hem till sverige. Då jag tjänade rätt bra med pengar så reste jag rätt mycket under många år. Långa resor till Mexiko, Costa Rica och Thailand.
  Nu har åren gått och gammal hatkärlek rostar aldrig ! Jag har nu förstått hur fantastiskt Kanarieöarna är, och hur mycket jag älskar dessa öar. Och då speciellt Gran Canaria.;)
   
 5. Cina

  Cina Medlem

  ...ja tänk vad Spanien har utvecklats under en kort tid...vi hinner inte riktigt med, mycket har de lärt sig av gamla Sverige,de tittar mycket nu på den Svenska Barnomsorgen mm, de är helt impade vet jag.
  Som det ser ut för oss hemma i (trygga)Suecia går vi bakåt i omsorg,sjukvård,skola etc..Vi börjar tappa takten....

  Hatkärlek...har jag aldrig känt..bara kärlek och värme. Både med klimatet,atmosfären och den canariska mentaliteten.

  Surisar och tvärisar finns i alla länder på vår jord även på sköna canaria..
  Cina
   
 6. tindaya

  tindaya Medlem

  Tittade härommånaden på ett spanskt debattprogram om barn/ungdomar/våld - panelen sade textuellt " om nu Sverige som har varit i våra ögon något att eftersträva, och det är det vi bl.a.
  försökt att göra - nu visar det sig att det inte har gått bra i Sverige heller - VAD GÖr VI NU. Vilken mall skall vi gå efter"

  Världen är sned! Och varför :(
  Anette
   
 7. tindaya

  tindaya Medlem

  PS. Nu spårade jag ut absolut från den länk jag startade, såsom det kan bli ibland, glöm sista inlägget :D
   
 8. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Tindaya, i dig har jag nog funnit min över<s>man</s>kvinna
  i ordspråk.
  Visst var det
  "Quién te ama de verdad te hace llorar"
  jag tänkte på men min översättning blev lite väl "fri"

  Jan E som "ordspråkar" i tid och otid
   
 9. garcia

  garcia Medlem

  I början av 80-talet bodde jag nästan tre år i Playa del Ingles. Känner igen mycket av det Tindaya skriver. Jobbade mycket "svart" på bl a tapas barer och i olika affärer. Blev faktiskt "ombedd" av polisen vid ett tillfälle att jag skulle åka hem och "hälsa på" och åka tillbaka och se till att jag inte fick passet stämplat på inresan.
  Har ju inte varit på Kanarieöarna sedan -88 när vi var och hälsade på farmor och farfar med sonen. Men har däremot varit mycket på fastlandet. Och kan också se den ekonomiska och sociala utveckling som skett, framförallt från 1992 och framåt.
  Ser mycket spanska ungdomar på skolan där jag arbetar (Spansk-Svenskt utbyte) och tycker mig se att de blir längre och längre också. Har hört talas om "mjölkgenerationen". Dvs de som dricker mer mjölk och blir längre.
  Framförallt tycker jag nog att skillnaderna blir mindre och mindre emellan Sverige och Spanien. Eller är det en allmän utjämning i EU?
   
 10. tindaya

  tindaya Medlem

  Skrev och det försvann:( Försöker igen. När du skriver det Garcia kommer jag nu ihåg hur många åkte över till Marroko för att fixa stämpeln, men det stoppades snabbt. Minns också hur vi fick gömma en väninna uppe i bergen hos vänner för att hon uttalat sig negativt i en svensk tidning om spanska killar, ungefär: "spanjorer är bra men jag föredrar svenska killar" (lite mer utmålat förstås). Polisen letade efter henne [}:)]för de tyckte hon skulle ut ur landet. Men de tröttnade snart på att leta och friden sänkte sig åter över stan.[:p]

  Emtehed, jag tyckte din översättning var fin och minst lika sann!

  Kramar
  Anette [:eek:)]
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis