Hälsning ifrån Mogan

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av elira, 1 augusti 2007.

 1. elira

  elira Medlem

  Vi åkte upp till byn ikväll efter det att avspärrningarna hävts.
  Till vår glädje var byn samma pittoreska lilla by som vanligt, ej totalt nerbrunnen, som vissa hävdat. Endast någon husvägg var svedd, däremot har ett antal byggnader efter Mogan brunnit.

  Mycket växtlighet var bränd, det var en mycket stark brandlukt. Man kan förstå att det var väldigt dramatiskt natten det var som värst.

  Tack vare mycket duktigt manskap, och ett beskydd ovanifrån, så har man klarat av det här. Det hade säkert blivit mycket värre om inte de starka vindarna hade lagt sig. Vad man undrar över är hur det har gått med de stora pinjeskogarna.

  Mvh/elira
   
 2. n/a

  n/a Medlem

  Det var jätteroligt att höra att byn Mogán klarat sig relativt bra. Under den kritiska natten sade man att byn var i det närmaste utbränd :(

  Så här sade Mogáns borgmästare, Francisco Gónzalez, på ett tidigt stadium: "La situación es muy grave", añadió, "ya que en estos momentos se puede hablar de que el fuego se ha comido un barrio completo, ha quemado más de treinta viviendas y está entrando en el pueblo de Mogán". En hel stadsdel med 30 brända byggnader alltså.

  Långt senare har borgmästaren preciserat, att branden bara förstörde sju till åtta byggnader inne i själva samhällets kärna, inklusive restaurangen "Las Cañadas". Borgmästaren menade att det var ett under att inte fler byggnader förstörts ty elden förstörde allt utom husen där den drog fram mellan 150 byggnader.

  Nyhetsbyrån ADN meddelar att 50 hus bränts ner, bland annat borgmästarens, i Mogáns stadsdel Vistilla, alltså inte inne i centrala delen.

  Vad jag kunde förmedla var förstås bara det jag hörde på lokalradio och såg på lokal-TV. Och media gick förstås på de knapphändiga uppgifter som fanns, nämligen vad borgmästare, brandbefäl och andra hade att säga. Några media fanns av naturliga skäl inte på plats för att verifiera någonting. Några TV-helikoptrar existerar nog inte på Kanarieöarna och hade de existerat hade de i alla fall inte fått flygtillstånd under de dramatiska dygnen.

  Att det nu visar sig att centrala Mogán klarade sig med sju till åtta brända byggnader (inklusive en restaurang) och förstörd elförsörjning, vattenförsörjning och gatubelysning (enligt borgmästaren) är ju underbart även om till och med det stämmer illa med Eliras vittnesmål om bara någon svedd husvägg.

  Hursomhelst, centrala Mogán tycks ha haft änglavakt som Elira säger.

  Håkan
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis