Importera bil

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av barbar, 14 maj 2013.

 1. barbar

  barbar Medlem

  Jag funderar på att importera min bil till Gran Canaria och när jag läser på nätet vad som gäller får man olika besked.

  Är det någon som känner någon som mot en penning kan hjälpa en med allt administrativt.

  Hans Jonasson
   
 2. Pellis

  Pellis Medlem

  Jag har tagit ner en svensk bil till Gran Canaria och det är inget jag rekommenderar till andra såvida det inte är en fyndbil från Sverige. Det är inget som är särskilt krångligt men det är dyrt. Desto finare bil desto dyrare blir det. Du måste inom ett halvår registrera in den som spansk annars utfaller "böter" från halvårsdagen. Att köra svenskt är inget att rekommendera. Vi registrerade in vår bil som vi hade tänkt men först efter ett och ett halvt år och för det fick vi 150 i böter. Ju längre man väntar destor dyrare blir det. Du får gärna höra av dig via mail om du vill veta mer - så "slipper" andra läsa!
   
 3. elsueco

  elsueco Medlem

  Kort. Glöm att importera en bil till Kanarieöarna!

  Har säkert "tvingats" hjälpa 10 vänner, som mot mina rekommendationer
  ändå trott sig vara smarta och importerat sina bilar. De har sedan kommit
  tillbaka och...... Ja, jag har fixat det och det har till 100% varit riktigt dåliga
  affärer och blodtrycksdrivande!
   
 4. barbar

  barbar Medlem

  Ok det var ju inte helt inspirerande direkt...

  Vi har en stor bensinslukande 7 sistsig SUV (Cadillac SRX) som gått mycket få mil och har lågt andrahandsvärde i Sverige (jag köpte den själv billigt).
  Men tanke på bensinpriset passar den bättre här på GC än i Sverige.

  Vad gäller kostnader verkar det vara många olika bud men har man ägt den länge i Sverige och inte bott länge på GC verkar det inte vara så dyrt.
   
 5. elsueco

  elsueco Medlem

  Nej Hans, att importera sin bil till Canarias är inte inspirerande, det är en dålig affär och som jag skrev tidigare, blodtrycksdrivande!

  Skall försöka lista vad du bör göra och kostnaderna:

  - Kontakta en Gestoria, som är specialiserad på bilimport och som då sköter papperen. Kostnaden beroende på vilken Gestoria man väljer.
  Den som är mest specialiserad och som främst arbetar med bilfirmor som importerar, är Miguel Perez, 928-243 744, men tveksam om han talar engelska.
  - Enklast är att man direkt vid ankomsten till Las Palmas har kontakt med en tullagent, som tar in bilen på ett korrekt sätt. Avgiften beroende på vilken agent som används.
  - Du har väl N.I.E.-nummer?
  - Bilen skall inspekteras utav en TÛV-inspektör, som utfärdar ett dokument som visar att bilen uppfyller alla krav som finns. Här är en varning på sin plats för en Cadillac. Har en god vän som sedan tre år tillbaka håller på att få sin Chrysler registrerad på Canarias! Vet inte hur mycket det kostat hittills, men han har fortsatt inte fått skyltarna. Skall förresten flyga tillbaka till Gran Canaria idag och skall i veckan försöka få ut plåtarna åt honom. Tre år!
  - Det är två skatter som skall betalas, en på 12% och en på 11%. Med en viss reservation för procenttalen, men det är 23-24% totalt.
  Skatten beräknas från en värdering som tullen har för varje bil, modell och årsmodell. Sedan kan du påstå att din bil egentligen är skrot, eller att du har ägt den i 100 år, priset blir i alla fall beräknat på den värdering som tullen redan satt.
  - När det här är klart så skall man till ITV och besikta bilen och går den igenom, ja först då kan man få köpa skyltarna och försäkra sin svenska bil i Spanien.

  Låter väldigt negativ till dina tankar som du märker, men det kommer mera!

  Har en Canarisk kompis som för ett antal år sedan köpte en ny Cadillac Seville cab. Röd vacker bil, med vit inredning och cab, men...... Men bilens framvagn formligen dansade på motorvägen när man kom upp i 90 km/h. Man lyckades aldrig fixa problemet och bilen såldes senare till en tysk tror jag, som tog den med till fastlandet. Det var nog en av min kompis sämsta affärer.

  Nu var det nog inte otur med bilen, eftersom mina egna erfarenheter är att Cadillac är en tålig och bra bil. Problemet tror jag helt enkelt var att man hos GM-återförsäljaren i Las Palmas helt enkelt inte har kunskap om Cadillac, för att inte prata om reservdelar, de finns inte på ön.

  Man ser inga Cadillacs på ön, inge´bra signal!

  Ett mycket gott råd..... sälj eller byt din Cadillac i Sverige! Vi själva tog vår Cadillac SUV till Svenska Bil i Kista och bytte till en Nissan Quashqai, som drar avsevärt mindre besin, men inte lika skön bil.

  Ytterligare ett argument. Trafiken, garagen, parkeringsplatserna på Gran Canaria är anpassade för små bilar! Kör in i ett parkeringsgarage I Las Palmas med en Cadillac SUV.... lycka till!
   
 6. Pellis

  Pellis Medlem

  Instämmer på allt du skriver elsueco, nu är vi dock nöjda med vår bilimport men jag rekommenderar aldrig det vidare. Då importerade vi ändå en bil som vi vet har bra med reservdelar på Kanarieöarna och att det finns verkstäder för denne.
   
 7. barbar

  barbar Medlem

  Jag har väl i princip bestämt mig för att inte importera men jag återkommer när jag tagit reda på alla regelverk.

  Om man ska handla en bättre begagnad bil av en bilhandlare har ni några tips då?
   
 8. elsueco

  elsueco Medlem

  Bra beslut!

  Köp bilen via bilhandlare så blir papperen rätt. Köper du privat så måste du använda en Gestoria för papperen.

  Kolla sajten segunda mano så ser du utbudet och prisnivå.
   
 9. barbar

  barbar Medlem

  Då fick jag till slut svar från en expert vad importen skulle kosta:
  Jag bedömer att bilen kanske är värd 120 000 kr så det vore en sällsynt usel affär. Import av bil kan sammanfattas med:
  1. Är din bil värd mycket pengar, blir det för dyrt.
  2. Är din bil värd lite pengar, är det inte värt besväret.

  Förhoppningsvis kan den här tråden spara någon annan besväret att ta reda på vad det kostar att importera en bil.

  Nu ska jag börja leta sjusitsig bil och det verkar inte allt för enkelt.


  Hans Jonasson

  PS Tack för alla vänliga råd.
   
 10. otto ejebrant

  otto ejebrant Medlem

  Här kommer lite info från mig som just importerat en mercedes från tyskland till gran canaria. Ovanstående talare har rätt, det är svårt men inte omöjligt. Man bör ha tålamod och man får bita sig i läppen både en och två gånger. Största skillnaden är att när ett problem uppstår så löses det på ett par timmar i Sverige medan här tar det minst 4 dagar. Det gör att tiden rinner i väg. Jag har nu haft bilen här i 5 veckor och har inte lyckats få den genom besiktningen än. Detta Pga en fabriksmonterad dragkrok som det inte finns papper på (eftersom den är fabriksmonterad) detta dokument måste då beställas från mercedes gran canaria som beställer det från mercedes madrid som beställer det från mercedes munchen. Omständigt värre. Här kommer ett par råd som kan göra din import så smidig som möjlig:

  1: Se till att du har exportskyltar som är giltiga minst två månader så du kan använda bilen under processen.
  2: Bilen bör vara original, inget ska vara ändrat. Inte ens däck av en annan dimension än vad som står på pappret.
  3: Försök inte göra någonting själv, man behöver dom lokala företagens expertis och kontakter för att komma framåt.
  4: Tro inte att det är enkelt eller går fort. Detta är ett marathon.

  Lycka till!
   
 11. Tommy G

  Tommy G Medlem

  Är många negativa råd om att importera bil till Kanarieöarna.
  Vi har ett radhus på Grancanaria. Planerar att vara här ca 5 månader per år.
  Har en Audi A3 -98 i Sverige som vi inte använder och inte får något för vid försäljning.
  Tror ni att det är meningslöst att ta in den till Grancanaria?
  Någon har skrivit att det kostar ca 4800 att ta in en bil plus IGIC på ca 3800.
  Är det allt i så fall. Bilen är ny besiktigad i Sverige.
   
 12. Charterkungen

  Charterkungen Medlem

  Köp bilen på ön istället! Att köpa en ny eller begagnad bil i Spanien är både enklare och billigare än att exportera din bil från Sverige...
   
 13. fakiraki

  fakiraki Medlem

  hur ser det ut med att importera en moped till GC och är det mer process om det är en eu moped ? har en moped liggandes hemma i sverige tänkte kul o frakta ner den kanske
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis