Kan Cumbre Vieja Tsunami gå långt upp i Medelhavet

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Sunden, 25 september 2014.

 1. Sunden

  Sunden Medlem

  Kan Cumbre Vieja Tsunami gå långt upp i Spanien och döda många?

  På Kanarieöarna kan man antagligen undkomma vulkanutbrott. Läste om dem och upptäckte Cumbre Vieja, som delvis kan falla i havet och dränka Kanarieöarna ganska snabbt, med gigantiska vågor 100-400 meter höga.

  Enligt dom animationer som finns, då man verkar mest oroliga i USA, kommer det även att drabba fastlandet med mkt höga vågor. Ex. till Afrika med Agadir 60-100 meter höga.

  Jag trodde att Gibraltar ska stoppa men det går ända upp till Frankrike.
  Iberiska halvön får 40-60 meter höga vågor http://www.youtube.com/watch?v=Zb4T8a1K5tw

  När vet ingen, vågorna tar 1½ timme till Portugal och blir högre än hotellen, eller 5 meter, jag har sett olika uppgifter. Det kan gå illa eller mycket illa, där den stora svensk-kolonien bor med svenska skolan etc. nära havet.

  Spanjorerna är tränade på skogsbränder och antagligen jordskalv. Tsunamis-varningar verkar inte fungera än, då dom bara funderar på någon från Medelhavet men helt bortsett Cumbre Vieja, som kan hända idag eller långt fram.

  En del här och resten får sökas.
  http://lackofenvironment.wordpress.com/2013/04/20/im-sorry-but-this-will-happen/

  http://gwynnedyer.com/tag/cumbre-vieja/
  Avhandling
  https://wet.kuleuven.be/wetenschapinbreedbeeld/lesmateriaal_geologie/wardday-lapalmatsunami.pdf

  Å den andra sida är risken att frysa ihjäl i Spanien minimal, där vi brukar bo.
   
 2. xerxses

  xerxses Medlem

  Som jag tidigare skrivit..:)

  Vissa forskare varnar för att det vid nästa utbrott kan utlösa en katastrof, då man befarar att ett stort klippblock (mellan 150 till 500 km³ stort) kommer att rasa ner i havet och orsaka en jättevåg. En gigantisk tsunami som enligt beräkningarna skulle kunna ödelägga kustområden lokalt.

  Tyvärr så grundar sig populärvetenskapen det på händelsen i Alaska

  9 juli 1958 inträffade en katastrof i Lituya Bay i södra Alaska. En jordbävning utlöste ett jordskred där 30,5 miljoner m3 sten föll 600 - 900 meter ned i vattnet. Det undanträngda vattnet kastades upp 500 meter längs en mycket närliggande klippsluttning. Detta har sedan misstolkats av populärvetenskapen som att en 500 meter hög tsunami bildades.

  Andra grupper av forskare hävdar att det inte är troligt att ett helt stycke skulle kollapsa, snarare skulle flera småstycken under en tid slå ner i vattnet och inte orsaka några större problem.

  En sak att komma ihåg den värsta katastrofen med människoliv räknat var tsunamin i Indonesien högsta våghöjd 10 meter 9.3 på richterskalan jordbävningsområdet där var på 100 mil!!. Den i Japan låg på 9.1 högsta våghöjd 30 meter.

  Tsunami som berörde områdena runt Portugal Spanien Kanarieöarna samt Marocko.

  Jordbävningen i Lissabon 1755 inträffade i havet nära Lissabon i Portugal den 1 november (allhelgonadagen) detta år. Skalvets epicentrum har beräknats ha legat 200 kilometer sydväst om Kap Sankt Vincent, och man tror idag att jordbävningen var i närheten av nio på Richterskalan. Jordbävningen försvagade, genom sin omfattning, Portugal som land och inverkade menligt på landets stormaktsambitioner....[:0]

  Den efterföljande tsunamin hade en våghöjd på "endast" tre meter.
  men resulterade i att stora delar av Lissabon ödelades och ca 60.000 dog samt ca 20.000 i Marocko. Det är vad jag vet som hänt i den regionen..

  En del forskare vill dock tona ned riskerna med Cumbre Vieja

  De tror inte att det finns nog med energi i vulkanen för att orsaka sådana vågor som en del vill framhäva. Delade meningar vill säga

  //Xerxses
   
 3. Sunden

  Sunden Medlem

  Den första avhandlingen kallas inte populärvetenskap och den enda kritik jag sett är i Wiki men inga fungerande länkar, ser att den kommer att kollapsa förr eller senare. Såg något annat svårläst och en sida av en PR-kille på La Palma som jobbade för ön.

  En våg emot en bergvägg tar stopp men från La Palma är det öppet hav, hinder åt vårt håll är Canarias och det intressanta för oss är inte USA, utan vad som kan hända med oss.
  Med Thailand i åminnelse och att Spanjorerna helst vill hålla tyst som lever på turister.
  I Medelhavet har andra länder varningar för Tsunami där, men inte Spanien som bara skriver att det kommer ett och inte ett ord om CV.

  Jag tror på allt men undrar om kraften kan vara så stor genom Gibraltar att det kan dränka hela Costa del sol med 30.000 svenskar och uppåt.

  De nya sedan sist är alltså att jag nu sett att det drabbar alla öar som jag trodde, men även att det går upp till Frankrike och England.
   
 4. xerxses

  xerxses Medlem

  Man måste skilja på vad en tsunami är och hur den uppkommer ...[8D]

  En tsunami, även kallad flodvåg, är en typ av vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor, i de flesta fall på grund av seismisk aktivitet på havsbottnen. Det beror på att det blir rörelser i marken. Du märker den inte på öppet vatten. Men går snabbare en vindpiskad våg som max blir 25 meter en tsunamivåg kan forsa fram lika snabbt som ett jetplan och när den kommer in mot strand lunkar den på i ca 110 km vanlig svensk motovägsfart. Svår att springa ifrån onekligen.

  En bergsmassa som brakar ner i havet bildar ingen tsunami utan på sin höjd ett jätteplask med högst lokal påverkan...i samma storleksordning som i Alaska som är den närmaste jämförelsen som finns...[8D]

  Megatsunamis på hundratals meter är enbart populärvetenskap typ illustrerad vetenskap. Skulle utplåna livet på jorden och tillhör ingen vetenskaplig slutsats.

  En annan jämförelse är Krakatoa.

  Explosionerna var så kraftiga att de hördes 350 mil bort i Perth, Australien och på ön Rodrigues nära Mauritius 480 mil bort, där de troddes vara kanonskott från ett skepp i närheten. Varje explosion åtföljdes av mycket stora tsunamivågor, som tros ha varit upp till 46 meter höga. Tryckvågen spreds runt jorden och registrerades av barografer utöver världen, och det fortsatte att registreras upp till fem dagar efter explosionen. Chockvågen från den sista explosionen genljöd runt jorden totalt sju gånger. Askplymen från utbrottets slutliga fas nådde jonosfären, över 50 kilometer ovan jord. Således det största energiutbrottet på jorden genererade en tsunami på endast jag skriver endast 46 meter. Alltså 16 meter högre en den i Japan 2011.

  //Xerxses
   
 5. Sunden

  Sunden Medlem

 6. xerxses

  xerxses Medlem

  Hej Sunden..:)

  Gillar att du breddar forumet med intressanta diskussioner här.

  En avhandling:

  Forskningsresultat kan publiceras i en mängd olika former. Som artiklar i tidskrifter, forskningsrapporter, avhandlingar, böcker, proceedings/konferenspublikationer, m.m.[8D]

  För att bedöma kvaliteten och tillförlitligheten i en vetenskaplig publikation måste du ta reda på en del saker. Dels bör du ta reda på vilken granskning och kontroll som dokumentet genomgått, dels hur länge sedan det är publicerat. Har en granskning gjorts av sakkunniga, dvs. disputerade forskare, innan publicering anses (inom många ämnen) publikationen ha en större vetenskaplig tyngd än de som inte utsatts för en sådan granskning. Denna procedur kallas "peer review" på engelska och kollegial granskning på svenska.:)

  Vad är vetenskap?[?]

  Vad som är vetenskapligt eller ej är i hög grad en fråga om värdering och tolkning, och kan se olika ut inom olika vetenskaper eller vetenskapliga traditioner.
  Om man tittar på dina avhandlingar du refererar till så innehåller de ofta "kan", "kanske", "eventuellt" och är ofta en form av spekulationer för att stödja sin högst personliga tes och är inte en absolut sanning. Som sagt delade meningar om Cumbre Vieja. Jag personligen tror inte att Cumbre Vieja har den mängd av energi i sig att skapa mer problem än lokalt. Kommer bergsmassan glida ner i havet eller störta ner eller kommer det bli småbitar som lossnar succesivt. [?]

  Kommer Cumbre Vieja få ett utbrott [?]. De här frågorna kan vi spekulera om in absurdum. Oftast så har forskare vetenskapsmän aldrig kunnat förutspå händelser i förväg. Det blir alltid på ett oväntat sätt.

  Vi lever i en mycket speciell tid och vi vet att det finns problem med miljön som är faktiskt mätbart. Men trots det skrivs det avhandlingar om att ingen fara på taket jorden har aldrig mått bättre.[?][|)][xx(]:(

  Så jag säger inte att Cumbre Vieja inte kan skapa problem som blir större än vad jag tror. Men att Cumbre Vieja skulle bli ett så stort problem som en del vill hävda är tveksamt enligt min mening.[8D]


  //Xerxses
   
 7. Sunden

  Sunden Medlem

  Lokalt i deras mening kan betyda att bara öarna, en del av Afrika och Iberiska halvön drabbas, när de mest oroade verkar finnas i USA och England, men bör i så fall även kunna drabba Danmark och svenska västkusten.
  Denna är först
  https://wet.kuleuven.be/wetenschapinbreedbeeld/lesmateriaal_geologie/wardday-lapalmatsunami.pdf
  Kritik 2002
  http://www.drgeorgepc.com/TsunamiMegaEvaluation.html
  Granskning av dessa och är inte lätt att läsa
  http://chinacat.coastal.udel.edu/nthmp/abadie-etal-isope11.pdf

  Enligt alla finns det faror, speciellt lokala, men hur stora och när är frågan.

  Mer
  http://es.ucsc.edu/~ward/papers/EOSCumbreVieja.pdf
  http://lapalmatsunami.com/mader_lapalma.pdf
   
 8. xerxses

  xerxses Medlem

  En sjöman älskar havets våg...[8D][8D]

  Den japanska regeringen lät i augusti utreda hur människor påverkas av tsunamivågor vid olika höjd. Man utgick vid beräkningarna från en jordbävning på havsbotten söder om huvudön Honshu i en sprickzon kallad Nankai, som historiskt gett upphov till ett flertal tsunami.

  Enligt dessa beräkningar dödas 100 procent av dem som träffas av en 1 meter hög våg. Vid en 80 cm hög våg dör 90 procent.
  Vid världens största testbassäng för tsunami, som finns i hos hamn- och flygplatsforskningsinstitutet i Yokosuka, har man gjort detaljerade studier av hur människor påverkas vid olika våghöjder från en tsunami.

  Försök i bassängen visar att en vuxen man ramlar omkull när han träffas av en 30 cm hög tsunamivåg. En 50 cm hög våg lyfter denna person från underlaget och spolar iväg honom. En kvinna ramlar omkull redan vid en 20 cm hög våg och spolas iväg om vågen är 45 cm.
  Taro Arikawa som är forskare vid centrumet, säger till nyhetstjänsten Mainichi, att kraften vid en träff från en 1 meter hög tsunamivåg motsvarar att bli påkörd av ett lätt fordon vid hastigheten 20-30 km/h. Att träffas av en 2 till 3 meter hög våg motsvarar att bli påkörd av en medelstor bil i hastigheten 40-50 km/h.
  I beräkningarna utgick man från att en våg bildats av en jordbävning på 4000 meters djup. Vågen färdas först i en hastighet som kan jämföras med ett jetplan, över 700 km/h. När vågen närmar sig land (tsunami betyder hamnvåg) avtar hastigheten.
  Men studier från den stora tsunamin i mars förra året visade att vågen som slog in i staden Miyako i länet Iwate (ett av de hårdast drabbade länen) färdades i hastigheten 8 meter per sekund. Den hastigheten klarar bara en tränad löpare.
  Vågen är dessutom 10000 gånger så kraftfull som en vanlig våg vid samma våghöjd som skapats av vinden.
  Regeringens utredare kalkylerar att vid en förväntad jordbävning i sprickzonen söder om Honshu skulle staden Kuroshio i länet Kochi kunna drabbas av en 34 meter hög våg.
  I den staden har redan 98 procent av invånarna tsunamivarningsutrustning. Man utgår från en evakuering, i den staden kan ingen människa överleva en tsunami.

  En rapport efter tsunamin 11 mars förra året visar att 42 procent av invånarna i de tre hårdast drabbade länen Iwate, Miyagi och Fukushima inte tog tsunamivarningen på allvar, och därför inte evakuerade i tid.
  Slutsatsen från de olika forskningsprogrammen och utredningarna är att det bara finns ett sätt att klara sig - att fly från platsen så fort varningen utfärdas.

  //Xerxses
   
 9. Sunden

  Sunden Medlem

  Jag börjar få nerverna i styr och bli pragmatisk då jag sett att även fastlandet kan drabbas
  http://news.kyero.com/2011/11/spain-an-area-at-high-risk-of-tsunamis/8711
  https://elpais.com/elpais/2011/04/11/inenglish/1302499251_850210.html
  då det helt enkelt gäller att bo skalv-säkert över högsta risknivån och fick reda på att mina lgh ligger högt nog men kanske inte är så skalvsäkra. Från 1967 med utsikt till Gibraltar och Afrika.
  Gäller att ha bra med mat hemma och bränsle till bilen, för man kan inte frysa ihjäl.
  Uptown Maspalomas räcker nog inte, Telde är bara 130 möh så finns något?

  Medelhavet har istället sprickan mellan två plattor som skälver och fastlandet har en del skalv, i Murcia var det dödsfall.

  Jag är osäker på om en tsunami från La Palma kan ha sån kraft genom Gibraltar, så vi behåller nog vår bokade resa och bor högt upp istället för långt ner.

  Detektorer på CV borde väl kunna avslöja när det kan bli dags, finns det inga?

  http://www.britannica.com/blogs/201...uestions-geophysicists-steven-ward-simon-day/
  http://www.ing.iac.es/PR/lapalma/inde9606.html
  Skrev direkt till forskare och förstår inte allt, gör du?
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis