Märklig känsla

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av cattis2, 9 februari 2014.

 1. cattis2

  cattis2 Medlem

  När vi landade på Las Palmas flygplats (minns aldrig vad den heter nu när det inte är Gando längre)så mötter vi av ett blåsigt GC. När vi första kvällen skulle hitta någonstans att äta så gick vi till Yumbo-centrum. Det var så lite folk där så det känndes konstigt. Dagen efter, på lördagen den 25e, var vi också på yumbo för att äta och då var vi nästan ensamma på det stora köpcentret. En mycket märklig känsla tycker jag. Det var pga vädret det var så lite folk sa handlarna. Blev lite rädd att centret höll på att dö ut.....men så var det ju inte. Annars är det trist att se hur många som fått slå igen sina butiker. I El Muelle i Las Palmas var ju de två översta våningarna nästan helt tomma :( . Hoppas ekonomin reser sig snart för dem.
  Cattis
   
 2. Rson

  Rson Medlem

  Ja, det är många stängda butiker. Tyvärr är det inte bara den dåliga spanska ekonomin som är orsaken. Alla all inklusive gäster, som stannar på sina hotell och inte längre äter utanför hotellet och samtidigt gör lite shopping, är en bidragande orsak. Bävar för hur det kommer att se ut om några år....
   
 3. cattis2

  cattis2 Medlem

  Jo det är tråkigt. Förstår ioförsig småbarnsfamiljer kanske men själv vill jag nog njuta hos den lokala kocken och äta hans/hennes mat. Mitt favoritställe stängde i oktober förra året efter 25 år. Casa Juan nere vid stranden i Playa del Inglés. De hade såå gott kött där. När vi kom dit för att äta middag där i år var det stängt :( Det satt en massa lappar på fönstren med texter som sade att det inte gick ihop sig för dem längre.
   
 4. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Hoppas fler "turister" får upp ögonen[|)]
  (och förstår sammanhanget!)[8)]
  innan det är försent[:0]

  JanE som inte förstår varför man kostar på sig
  en DYR resa för att sitta på hotellet o äta ensidig mat [?][xx(]
  Vore ju billigar o enklare att gå på hemmaortens badhus[:eek:)]
  o köpa med en djupfryst pizza från stormarknaden på hemvägen[}:)]
   
 5. silverladyn

  silverladyn Medlem

  Javisst är det trist, men när det är överetablerat av liknande verksamheter blir det utbud och efterfrågan som styr.

  För min del tror jag att många av besökarna är ute efter en vistelse i behagligt klimat till både hyggligt pris och acceptabelt flygavstånd.

  Både barnfamiljerna och "långliggande" pensionärer och medelålders finner ett nöje i att varva sitt besök med att gå ut och äta/äta hemma emellanåt, likväl som att botanisera i de fantastiska livsmedelbutikerna för att inhandla diverse matvaror att laga till "hemma" i boendet.

  Kvalitén på deras kött, grönsaker, frukt och annat är helt oslagbar jämfört med Sverige, även prismässigt.

  Genom att leva lite ekonomiskt kan både barnfamiljerna och pensionärerna med tunn plånbok unna sig en härlig och avkopplande semester med lite inslag av lyxigt-gå-ut-och-äta-inslag.

  Själv är jag ensamstående med låg pension (fick 90:- mindre/månad i år) som prioriterar det behagliga shortsklimatet och trevliga mötena med andra människor. Äter ute lite då och då och då främst på icke turistställen, men gör rejäla inköp både på Mercadona, Carrefour och Spar för att kunna unna mig långsemester i solen.

  Har inte behov längre av andra prylar så kläder och andra pinaler avstår jag från.
  Anväder mig uteslutande av lokalbussarna som transportfordon och apostlahästarna också förstås.

  Silverladyn som älskar ön och PDI och gärna ser att fler upptäcker hur härligt det är där.
   
 6. Emtehed

  Emtehed Medlem

  silverladyn:
  Bra inlägg![8D]
  Men du missade poängen med all inclusive:s förödande</u> inverkan
  på de lokala näringarna!

  JanE som verkligen oroas av de internationella jättarnas utsugning[}:)]
   
 7. silverladyn

  silverladyn Medlem

  Nja JanE, vet inte hur stor bov alltinklusivkonceptet är på ön.

  Tror inte att det är det som är den stora boven i restaurang-och affärsdöden. Skulle vara intressant att få fakta på hur alltinklusivkoncepten påverkat restaurang-och affärsdöden.

  Det jag däremot vet/har sett, är att de "gamla" shoppingcentrena Yumbo, Cita, Kashban, Plaza, San A:s m fl och även strandpromenaden i PDI är ganska folktomma på matgäster kvällstid( under vinterhalvåret).

  Kanske har "vi" fått större krav på matkvalitén som erbjuds på dessa ställens restauranger. Några "guldkorn" lyckas överleva år ut och år in trots den förändrade hotellkoncepten. Varför???

  Har man ätit på flertalet av restaurangerna några gånger tröttnar man trots bra priser och bestämmer sig för att hitta andra alternativ. Maten som erbjuds håller ingen hög kvalitét, men kan vara acceptabel för vad den kostar.

  Som exempel kan jag nämna bl a Toni´s i shoppingcentret i SA, där man kan äta olika flerrättersmenyer till mycket lågt pris. Acceptabel mat för vad man betalar, men att äta där regelbundet under en vistelse på ön lockar kanske inte så många längre. Det finns fler restauranger som Toni´s. Mycket mat till lågt pris, men kanske ingen höjdarmat.

  Tror att dagens turist har högre krav på maten när man går ut och äter, än vad gårdagens hade. Kanske pga alla matlagningsprogram pån TV.

  En annan orsak till nergången kan också vara att vi vill vara mera hälsosammare numera även på semestern och föredrar att äta huvudmålet på dagtid.

  Restaurangerna på stranden i PDI, utmed stranden i PR, i Puert Mogan, utmed Amadoresstranden, i LP både på strandrestaurangerna och de i stan och många många fler ställen är rejält fullproppade med gäster, av alla det slaget t o m rätt många matgäster, på dagtid.

  Har varit på ön i juni och juli några gånger och då har det varit övervägande andra nationaliteter som turistat där.

  Då märker man också en stor skillnad på hur mycket mera människor som rör sig på gatorna och i de stora shoppingcentrena kvällstid, och att de verkar vara mera nöjda med utbudet för det är nästan på gränsen till att vara överbefolkat var man än är då.

  Ojdå inte blev det så mycket om boven i dramat nu heller, men det är för att jag vet inte om det är en bov eller inte bov.

  Fast visst är det ganska sjangserat i shoppingcentrena nu inte alls fräscht och lockande att besöka.

  Silverladyn som ändå tycker att man kan göra vad som passar en själv bäst.
   
 8. Rson

  Rson Medlem

 9. xerxses

  xerxses Medlem

  Varje år invaderar drygt 4 miljoner turister enbart Gran Canaria.
  Antalet turister har haft en relativt jämn kurva de sista tjugo åren.

  Centralorterna var tidigare San Augustin och Playa del Ingles. Succesivt har ön byggts ut, först Med Puerto Rico senare Meloneras, Amodores, Playa del Cura, och även Puerto Mogan har byggts ut med hotell restauranger. Så utbudet med restauranger utmed ön och de tidigare nämda orterna har ökat enormt sammntaget. Samtidigt har antalet resenärer till ön inte ökat nämvärt kan det vara någon förklaring kanske.

  Vid mina första resor till Gran Canaria vi talar då tidigt nittiotal var det oftast knökfullt på restaurangerna vid Cita, Yumbo och Kasbah. Jag är ingen expert på ämnet vad detta kan bero på men kanske en förklaring. Sammantaget med utbudet av lägenheter med självhushåll och all inclusive så kanske alla de här faktorerna hjälpt till att generera ödsligheten.....:)

  Have a nice evening..

  //Xerxses
   
 10. anneghost

  anneghost Medlem

  Xerxses, kul att läsa ett inlägg från dig :) Allt bra med dig?

  När jag var ned i fjol tyckte jag att det var normalt med människor ute på restaurangerna, får se hur det ser ut i år. Visserligen var jag inte i de olika shoppingcentrum och åt utan runt hotellet. Men jag har märkt en skillnad mot de första åren och det är trist att se de tomma lokalerna runt omkring på ön. Fast shoppingcentrum som Yumbo och liknande är ju ganska trista och nedslitna och då väljer man nog att gå någon annanstans och sedan finns det väldigt jobbiga säljare på de ställena och det är en av orsakerna till att jag inte går dit.  Annelie
   
 11. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Självklart är det inte EN utan flera orsaker att
  att lokala näringen har det svårt.
  Men att turister skulle ställa högre krav på mat kan
  knappast vara en orsak till att välja allinclusive
  verka högst osannolikt.
  Nä, jag tror att turisternas kortsiktiga och egoistisk
  tänkande är "boven i dramat" (bekvämlighets egoism)!

  JanE som ser sin resa som ständigt nya upplevelser[^]
   
 12. xerxses

  xerxses Medlem

  Ja hej själv min favvistjej här Anneghost..[:I]

  Det stämmer som du säger om Yumbo behövs frächas upp både där och lite varstans. Är ett par år sen jag var nere sist. Bodde då på Koka där ett par vänner har en tvårummare att låna. Givetvis mot en viss ersättning :). Alltid lika roligt med bekanta ansikten här.

  Annars så är Gran Canaria still going strong och det har blivit lite inne igen. Känns tror jag lite tryggt för folk och att man känner igen sig. Många harvar dit sen 60 talet och det kan man förstå med det klimatet inte för varmt utan lite lagom. [8D][8D]

  Janne som vanligt kloka ord från en intelligent man...:)

  Anneghost annars är allt bra med mig och hoppas detsamma med dig..

  //Xerxses
   
 13. anneghost

  anneghost Medlem

  Xerxses, min favvokille ;) Det är bara bra med mig, är snart på väg ned till ön igen :)ser fram emot det som vanligt :)

  När kommer du ned?
  Annelie
   
 14. xerxses

  xerxses Medlem

  Anneghost :)

  Har ett par vänner som pratat om april men inget hugget i sten än.
  Men det skulle behövas fyllas på med d-vitamin har varit extremt solfattigt i Svedala sista tiden, kroppen formligen skriker efter ljus.[8D]

  Troligtvis blir det Koka igen inget höjdarställe men ligger centralt nära Kasbah och en fördel man behöver bara ordna en flygstol.:)

  Jag skrev ner en hyllmil från sista resan men när jag skulle skicka till forumet så försvann allt. Sen blev det inte av att skriva om. Skriver man en längre redogörelse kan man skriva i word sen klistra in , om nu olyckan skulle vara framme.
  När reser du ner då?. Du kanske skrivit det tidigare men jag har bara varit här lite sporadiskt så jag är inte så uppdaterad.

  Ja vi får väl se om det är lika ödsligt som vanligt eller om det förändrats till det bättre på uteställena.

  Hugs and kisses..

  //Xerxses
   
 15. cattis2

  cattis2 Medlem

  Något som kan få mig att gå hem till hotellrummet och äta istället är när restaurangernas inkastare är aggressiva och otrevliga. Förra året när vi var i Maspalomas var de nästintill otäcka på den lilla restaurangsträckan ner mot stranden. Vi var där för att äta men åkte faktiskt till Playa Inglés istället den gången. Tror de ofta förlorar på att ha såna inkastare....Är de däremot trevliga kan det ju hända att man slinker in till dem o äter lite.
   
 16. Emtehed

  Emtehed Medlem

  Janne som vanligt kloka ord från en intelligent man
  Nu tog du väl i xerxses:D
  Men fortsätt gärna i den stilen!
  (eller vilken stil som helst bara du fortsätter att göra
  inlägg eller kommentarer)

  JanE som undrar varför så många trevliga Forum-människor
  "envisas" med att åka på våren istället för på hösten när
  jag är där nere[?];)
   
 17. anneghost

  anneghost Medlem

  JanE det är ju för att på hösten har det precis varit sommar och då är inte mitt behov lika stort att åka ned, oftast så har jag varit utomlands på semestern samt att mitt behov av sol och värme är större efter nyår :)

  Xerxses 17 mars när det av till balito beach, jag har varit där förut och gillar det stället. Jag hoppas att du kommer iväg i april.

  Har du inte fb? Till och med JanE har skaffat det ;)

  Kram


  Annelie
   
 18. xerxses

  xerxses Medlem

  Ja du Cattis...[8)]

  Man upphör aldrig att förvånas. Konstigt sätt att driva en verksamhet på där kundbemötande är a och o.

  Drog mig till minnes en händelse en kväll på en restaurang en trappa upp Cita där ligger en del tyska restauranger bla. Det var med min förra flickvän som var mörk såg ut som en spanjorska en del tog henne för italiensk. Men vid detta tillfälle så trodde kyparen att hon var spansk och började tala spanska med henne och hon förstod ingenting. Vi är från suecia sa vi då gick han över till engelska.

  Han visade öppet sin uppskattning för tjejen min och när han gick förbi oss så blev det blinkningar osv. Tro det eller ej när vi ska betala så säger han komplimanger till tjejen och pekar på mig och säger i fight him. Killen var säkert 160 lång vägde 60 kg och jag som varit bosatt på gym 30 kg tyngre hade gjort en dubbel råbandsknop av han så jag förstod att det var något vajsing med killen eller så försökte han vara rolig.

  Men situationen kändes ändå olustig för oss båda rent löjligt.
  Så kan det gå med flörtiga spanjorsservitörer. Den kvällen önskade vi att vi ätit i lägenheten...[xx(]
  Man förväntar sig en viss hövlighet och respekt som sagt både mot mig och mitt kvinnliga sällskap

  Balito beach ligger i Puerto Rico vad jag förstått..:)
  Janne du har rätt det var för mycket jag nedgraderar till en klok och mycket allmänbildad man...;)

  //Xerxses
   
 19. cattis2

  cattis2 Medlem

  Mm jag är sån att är inkastaren otrevlig så äter jag inte där hur god mat de än har. Finns andra som jag hellre betalar för att få mat då!
   
 20. Emtehed

  Emtehed Medlem

  cattis2:
  God mat väger INTE upp otrevliga inkastare:(
  xerxses:
  Jag även nöjd med ditt "nedgraderade" omdömmet[8D]

  Sen jag "älskar" att "rätta" dig;)
  OK, formellt ligger Balito Beach/Marina Elit inom PR,
  men avståndsmässigt ligger det närmare Arguineguin/Patalavaca.
  Jag har bott där några gånger för det är gång avstånd till ANFI.[^]

  JanE som avskyr SVINNOVEMBER[xx(],
  så därför "flyr" han till det härliga vädret på GC[8D]
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis