Pengar...

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av coconut, 5 oktober 2007.

 1. coconut

  coconut Medlem

  SKulle precis till att växla in lite pengar, (för att jag inte ska gö slut på dom på annat:D)...Men började fundera på om det e helt onödigt...e kursen ungefär densamma om man tar ut på bankomat på Gc istället?eller e det alltid bättre att växla in i sverige...noll koll får man väl kalla detta...:D[8D]
   
 2. anneghost

  anneghost Medlem

  Den erfarenhet jag har av att ta ut pengar där nere (har ICA banken) är att man får dem i den kurs som gäller den dagen. Jag har funderat ibland att inte alls växla några pengar här hemma utan att ta ut pengar allt eftersom där nere, men då får jag den där orokänslan att tänk om man tappar kortet eller blir rånad eller om bankomaten tar kortet, då står man där utan pengar! Så jag fortsätter att växla här hemma en ungefärlig summa och sedan om det är ngt extra jag vill ha där nere så tar jag ut pengar.

  Annelie
   
 3. coconut

  coconut Medlem

  Dom tankarna har jag ju aldrig tänkt..men det e klart, det kan ju hända..har växlat in några tusen här hemma nu, kanske lika bra å växla in några till å bara använda bankomat i nödfall..tack för ditt svar..:)
   
 4. Fredrik

  Fredrik Medlem

  Jag tar alltid ut pengar på plats. Och jag ser ingen anledning till varför kursen skulle bli annorlunda om man tar ut i bankomat där nere. Det är väl samma som på andra ställen i världen.
   
 5. Cina

  Cina Medlem

  Inga problem att ta ut på plats eller betala med kortet på ställen som känns trygga.
  Befolkningen på ön betalar med kort och det fungerar så varför inte för alla andra eller hur .
  Även här hemma kan det vara osäkert på vissa ställen.
  Se bara till att ha ett reserv kort eller lite pengar om något skulle hända.// cina
   
 6. Cina

  Cina Medlem

  Har man ett kort/avtal som inte tar fastavgift i kronor vid automattuttag av kontanter i utlandet, så lönar det sig klart bättre att ta ut kontanter utomlands, även mindre belopp.
  Orsaken är att valutapåslaget alltid är mindre vid kontantuttag (typiskt 1%) än vid varu/tjänsteköp (typiskt 1,5-2%).

  Nordea rekommenderar att betalning/uttag alltid sker i landets valuta, t ex euro i Spanien
  Cina
   
 7. coconut

  coconut Medlem

  Tack cina, jag har visa-nordea så det tas inga xtra avgifter, använde det lite i vintras när vi va där..e det ingen skillnad på kurs så kan man ju lika gärna använda sig av det som av kontanter. Å om Nordea rekommenderar detta så finns d väl ingen anledning att göra på annat vis...tack...:D
   
 8. anamogán

  anamogán Medlem

  Hej coconut!

  Jag brukar alltid växla in x-antal sedlar i euro innan avresan. Sedan tar jag ut med visa kortet där nere. Det är alltid bra att ha lite kontanter och inte bara kortet tycker jag för mitt vad det är så finns det ingen bankomat eller något annat hinder som gör att man inte kan ta ut pengar.

  Jag kollar alltid upp på plats så snart som möjligt lämpliga bankomater så jag vet vart jag ska gå och ta ut när mina kontanter har tagit slut.

  Jag tycker inte man ska ha hur mycket sedlar som helst på sig med tanke på om man tappar dem..eller något annat hemskt händer. Kan ju vara bra om två i familjen har visa kort med sig för att ta det säkra före det osäkra.

  Ett annat tips som jag fick i somras av min bank, nordea, var att jag hade mer pengar på ett annat konto som jag sedan genom internet flyttade över till kontot kopplat till mitt visa kort. Blev rekommenderad av nordea att göra detta och jag måste säga att det var ingen dum idé för om man tappar kortet har man ju inte så mycket pengar på det eftersom dessa finns på det andra kontot. hoppas du förstår hur jag menar.

  Ex: Du har 20 000 kr på ett konto (ej visa-kopplat) och 5 000 kr på ett konto kopplat till visa-kortet. När dessa 5 000 kr tar slut går man in på internet och för över de pengar man anser sig behöva från det "vanliga" kontot med 20 000 kr till kontot med visa-kortet.

  detta tyckte jag var ett bra tips från banken för då behöver man inte vara så rädd att tex tappa visa kortet som man kanske har mycket pengar på.

  /Anna :)
   
 9. coconut

  coconut Medlem

  fattar va du menar....bra där..har ett annat konto utöver lönekontot så det rådet ska jag deff följa...tack för tipset...[8D]
   
 10. chica

  chica Medlem

  Tipset om två kort är bra. Själv har ett VISA-kort från min bank kopplat till mitt lönekonto som jag är lite försiktig med att bära på mig annat än när jag ska ta ut från bankomaten, och ett VISA "rent betalkort" (ej från min bank) som jag alltid har med mig och använder vid betalning i affärer, restauranger m.m. Därutöver så tycker jag nog att den gamla devisen "Cash is King" fortfarande gäller vid inköp i mindre affärer och hos andra små näringsidkare. Jag brukar växla en del hemma på Forex och ta ut i bankomat efter behov. Cinas tips från Nordea är bra, dvs. att svara nej på frågan om man vill att uttaget i bankomaten ska debiteras i SEK istället för Euro. Jag förstår faktiskt inte varför de lagt till den s.k. tjänsten för vad jag förstår så är det jag som kund som förlorar på det. Tydligen har vissa affärer börjat göra likadant, dvs. fråga om man vill att beloppet ska debiteras i SEK istället för Euro, hört talas om de som råkat svara ja på den frågan men sedan insett misstaget när de sett på kontoutdraget att det var en dålig affär.
   
 11. Pellis

  Pellis Medlem

  Är det ingen fler än jag som upplevt att restaurangerna ibland inte VILL ta emot kort? Förra julen när vi var där så hände detta så många gånger att jag till slut fick för mig att det var för att få in lite pengar direkt i fickan - RIF - pengar som vi kallar det. Rakt ner i fickan...
  Betalar man med kort går ju inte det!
  Numera har jag alltid kontanter med mig också eftersom det känns så snopet om man har ätit klart, bestämt för att ta allt på kortet och restaurangerna NEKAR! Kan dom inte säga det direkt då?

  Jag växlar alltid kontanter hemma så att jag slipper jag därnere + att jag har mina två kort, ett Mastercard och ett VISA.
   
 12. hallonback

  hallonback Medlem

  Eftersom vi har i Finland har vi inte något problem med att växla pengar, vi tar ut en ungefärlig summa i förväg, räcker det inte finns det plenty med bankautomater att vända sej till, vad sen gäller betalning med kort direkt i affärer eller restauranger brukar vi undvika det, orsaken till det är att vi har hört så många historier om folk som blivit lurade på det viset, dock inte enbart på GC, även på andra semesterorter runt om i världen. Visst är det förstås även en risk att ha på sej en massa pengar men man behöver inte ha allt på samma ställe....
   
 13. coconut

  coconut Medlem

  Mmm, händer även i sverige. Det va väl säkert inte med avsikt men när sonen skulle ta hål i öronen för 198 kr hade det av en händelse dragits 349 för en klippning istället. Tur jg kollade mitt konto, många bäckar små...Så självklart ska man vara aktsam...[8)]
   
 14. Cina

  Cina Medlem


  :)Mycket handlar om att vissa Resturanger vill ha kontanter, de ligger efter med tekniken, alla har ej datorer ,kortläsare etc.
  De ligger lite efter.
  Denna information har jag fått av en resturangägare i Las Palmas.;)[^]Men det finns resturanger som har all teknik o där fungerar det att betala med kort utan problem.
   
 15. Alexandra

  Alexandra Medlem

  Att ha ett extra konto att föra över kontanter från är super!! Min sambo jobbar på bank och han säger att det är det enda sättet att skydda sig ifall du blir av med ditt kort. Vi gör detta även i vardagen, så fort lönen kommer in så överförs pengarna till ett "annat" konto så att vi bara har lite fickpengar på kontot som är kopplat till kortet. Man vet aldrig när man kan bli av med plånboken....o det svider rejält om man blir av med hela lönen tex. Eller semesterkassan ....
  Så när vi behöver mer pengar går vi bara in på banken via nätet och för över....smart va??

  Alexandra
   
 16. Björn

  Björn Medlem

  Smidigt är det dessutom när man kan surfa in på banken med hjälp av mobilen, då kan man shoppa direkt man hittar nåt av intresse :D Fast jag har inte provat detta när vi varit utomlands förstås [8D]
   
 17. tjollan

  tjollan Medlem

  Låter himla bökigt!
   
 18. feb06

  feb06 Medlem

  Också var det måndag!

  Jag växlar allt i Sverige som går åt under resan, brukar max vara två veckor på GC i taget!
  Jag använder aldrig något kassaskop heller! Jag brukar köra en klassiker = Gömma pengarna i vattenreservoaren i toaletten i en konöh vad heter det? Ja i en konservburk, typ.
  Vill inte rekommendera det! Men största risken att bli av med prylar och pinaler är om man har en efterfest i lägenheten!
   
 19. coconut

  coconut Medlem

  Hehe....:D:)det va ju oxå ett sätt...brukar det bli nåra efterfester då??
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis