Pissetassar och monopol pengar

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av rogman, 15 mars 2006.

 1. rogman

  rogman Medlem

  Pesetas tiden, dvs stenåldern;) så tycker jag att det var billigare än nu.
  Nån smart person räknade ut att prisern stigit me ca 20 %. Det låter inte omöjligt. En nackdel med pesetasen var ju att man såg ut som miljonär, utan att vara det. Å sedan alla mynt.....
  Euron har ju sin fördel med att de tar mindre plats i sagda plånbok,</u> och är lättare att räkna om till svenska.
  Den stora nackdelen är ju att så fort man växlar en tia eller tjuga så får man ju en hel myntpåse tillbaka som tynger ner i fickan. Ser ut som man rånat Farbror Joakim på guldmynt:D För i plånboken får de inte plats. Alla dessa 1,2 och 5 centare e ju bara ivägen å inte värda ett dugg.:( Har jag glömt några småmynt nu[?] Hade räckt med mynten från 10 cent å uppåt.
  Det enda de duger åt är som dricks pengar till städerskorna på hotellet som de får när jag flyttar.
  Tror det e fler än jag som lämnar dessa minityngder och de kan väl få ihop en hel del om många gäster lämnar. De flesta städerskorna ser åtminstånne glada ut när dom ser pengarna och den lilla lappen på turist spanska...[8)]

  Buenas tardes...eller nått sånt [:p] natti natti
   
 2. rogman

  rogman Medlem

  Nähä...jag försökte i alla fall Xerxes. Det e nog bara du å Anna som drar publik här [^][V]

  Rogman [8D]
   
 3. anneghost

  anneghost Medlem

  Jag tycker ändå inte att det har blivit så mycket dyrare när de införde euron. Jag jämför med hur det blev på Åland, vi har sommarhus där och man kan inte gå in och handla en påse med mat utan att det går på över 50 euros, bra mycket dyrare än innan.
  Sedan så i Grekland blev det ju mycket dyrare också, nu är väl priserna ungefär som på GC.

  Jag gillar de där småmynten som man får som växel för om man räknar ihop dem så blir man oftast mycket överraskad att det var så pass mycket pengar "ler". Det är också mycket lättare att räkna om till kronor. Men jag är ändå glad att vi har kvar våran svenska krona här i Sverige.
  Småmynten är bra dels för att använda till dricks men också för att ringa för och för att stoppa i teven på rummet ;)
  Annelie
   
 4. n/a

  n/a Medlem

  Tjena igen Rogman...nu har man fått en minut över..:)

  Stämmer ganska bra det där du skriver om en 20% höjning...när jag kom ner jan 2002 så hickade man till [:0] och inte bara i Spanien..Grekland Italien ja i alla länder så blev det en märkbar höjning..vad det beror på vet jag inte för det blev inte en 20% höjning av löner och osv..vad jag förstår så passade många på att höja sina marginaler ut till kund..

  Jag tillhör väl dom som gillade pesetan och att växla till andra länders olika valutor...:)
  Många länders invånare klagar också över prishöjningarna och vill införa sina gamla valutor igen..
  Jag är väl som du Rogman och växlar gärna en ny eurosedel varje gång och stoppar gruset i fickan...till slut får man slagsida i shortsen..alternativt kan ju tjejerna tro att man är "välutrustad"..fniss..[:I]:)
   
 5. torpare

  torpare Medlem

  Hejsan,
  Priserna har tveklöst gått upp på Kanarieöarna men jag tror inte att det är övergången till Euro som medfört detta. Svenska kronan har tappat mycket i värde de senaste åren. Spanjorerna har ju den egenheten att de fortfarande har pesetaspriserna angivna i affärerna. Jämför man pesetaspriserna och räknar om dem enligt den gamla formeln; - Halvera och dividera med 10 - kan man konstatera att även de priserna gett sig i väg jämfört med vår valuta.
  I morgon bär det av till GC!!
   
 6. rogman

  rogman Medlem

  torpare: ha en trevlig vistelse på GC.[8D] Hur länge å Vart ska du[?] Själv ska jag ned i slutet på april. Resfeber har jag redan, så det räcker å blir över.[:p]

  Tänk att man kan ha så olika känsla när det gäller om priserna höjts eller inte.....men det finns väl lika många åsikter om det som det finns GC turister antar jag.

  Som du säger Anneli så är mynten bra att ibland. Mest till att ringa hem med men då gäller det att veta vilken automat man ska ringa ifrån. Där kan det skilja mycket från automaten vid hotellet och den som finns i centrum...ibland 10-50 cents skillnad.

  Xerxes: hur visste du att jag har mynten i fickan? e du synsk eller[?] å visst kan man ha fördel av det ibland ;)
   
 7. leffe

  leffe Medlem

  Angående priser och mynt.
  Vi var nere när Spanien gick över till Euron,samtliga varor var prismärkta i Pesetas o Euro. När vi då räknade om priserna så visade det sig att allt blev dyrare.
  Ett litet bra tips om myntförvaring: Skaffa er en money-box för Euron.
  Fungerar alldeles utmärkt när man handlar i affärerna.
  Man har en bra överblick över alla mynt.

  /leffe
   
 8. torpare

  torpare Medlem

  Nu är väskan färdigpackad. Åker ner till Playa del Ingles i morgon.
  Ska bli skönt med två veckors semester i värmen. Med lite tur har våren kommit i gång på allvar när vi kommer hem.
   
 9. rogman

  rogman Medlem

  HASTA Luego eller nått...sola lite åt oss med.

  Jag har pluggat lite spanska, vilket var både kul å svårt.

  Men för mig är det rätt sätt att lära på, väldigt pedagogiskt.

  FLY SAFE å landa mjukt
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis