Rapport från Gran Canaria

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Webbred, 23 januari 2005.

 1. Webbred

  Webbred Medlem

  Ser att många funderar på var de ska bo under nästa vistelse på Gran Canaria. Kom nyss hem efter en varm och skön vecka på ön och tänke att det är dags att även jag, som redaktör för denna webbsajt, delar med mig av lite egna erfarenheter. Ärligt talat är det inte ofta jag har tid att resa ner så det har mest blivit distansbevakning från Umeå.

  Jag köpte en sista minuten via Tickets för en vecka, ospecificerat, med Ving. Bara 2 000 kr, men slog till dagen innan avresa. Hamnade i bungalowområdet Vista Golf, nära golfbanan i Maspalomas. Bra standard, med restaurang, större och mindre pool, butik och trevlig service. Internet i receptionen förstås. Dock lite dyrare (2 euro 20 minuter) än på andra håll, till exempel i spelhallarna. Men där fick man å andra sidan stå ut med en del störande oväsen.

  I närheten ligger köpcentrat Faro 2. Ett rätt stillsamt ställe med mindre butiker och ett stort antal restauranger. Några få var välbesökta, medan de flesta var ödsligt tomma eller helt enkelt stängda. Eftersom många gör som jag; väljer matställe efter popularitet är det kris för många krögare.

  Det bästa med Maspalomas är hur som helst naturreservatet, med sanddynerna och ett helt komplett ökenområde, inom gångavstånd. Vägen ner mot Playa Maspalomas går längs den just nu uttorkade flodbädden som utmynnar i en våtmark där en mängd olika fåglar häckar. Väljer man att passera kameluthyrarna och fortsätta längs stigarna som går mellan flodbanken och sanddynerna, bland växtligheten, så får man en fin naturupplevelse. Här låg tidigare ett stort hotell som revs i samband med att reservatet bildades, inte alltför länge sedan. Mötte en fågelskådare en morgon. Han såg överlycklig ut.

  Vid flodmynningen strax ovanför havet har det bildats en liten lagun och en sandbarriär stänger av mot havet. Åt höger ligger ett strandnära område med barer och butiker. En bit bakom finns några lyxhotell, en del med stor andel tyska turiser i hög ålder. Längre bort ett elegant köpcenter och nybyggda turistlägenheter.

  Playa Maspalomas, åt andra hållet, är fantastisk. Till synes oändligt lång, med fin sand och skummande bränningar. Stora böljande sanddyner allt närmare strandlinjen ju längre man går. En bit bort ligger den officiella uppskyltade nudiststranden, där naturisterna inte generas av att påklädda passerar under vandringen vidare runt udden och sedan in mot Playa Ingles.

  Det är hur som helst gott om plats längs stranden eller bland dynerna får alla sorters solbadare, ingen trängsel. Många människor går hela sträckan mellan Playa Maspalomas och Playa del Ingles. Vilket tar någon timme högst, eller mindre med lite snabbare tempo. Vilket håll man än går åt så väntar om man så vill en kall öl i slutändan, bara det värt mödan.

  Efter tidigare vistelser i Puerto Rico och stränderna där ikring var det skönt att få uppleva ett område med så mycket fri och oexploaterad natur som här. Det enda som finns längs vissa sträckor är några kiosker som säljer läsk och annat.

  Mitt intryck av Masplalomas är positivt i stort. På minussidan är ändå att man bor rätt långt från stranden, mitt i ett stort område som vilket radhuskvarter som helst. Så här års är poolerna iskalla också. Men det går bussar åt alla håll. Tillexempel till Play del Ingles. Hade aldrig varit där och blev en aning förvånad över hur stillsamt nattliv det var i denna tätbebyggda stad av enbart hotell och nöjesställen. De flesta koncentrerade i trista köpcentra. Nedången i turistströmmen är märkbar.

  Nu har jag ingen bra koll på nattlivet och det finns väl livliga ställen för ungdomarna. Mest hålligång märkte jag i alla fall i det i klassiska danshaket Playa del Sol. Som skyltar med "Lill-Babs vinterns artist". Vet inte hur ofta hon är där, men nu var det enbart en svensktoppstrio. Bra stämning med festglada 40 och 50-talister mest. Fast dyra drinkar och 3 euro för ett glas dåligt rödvin.

  Annars verkar det vara bra stämning även på engelska ställen. Med en hel del allsång och underhållare som inte har något problem att få igång publiken.

  När jag tröttnade på Maspalomas tog jag den gröna lokalbussen till Arguineguin, 20 minuter norrut mot Puerto de Mogan. Där i hamnen finns en bra restaurang som ägs av fiskarna. I kvarteren intill kan man uppleva hur vanliga lågavlönade kanarier bor och roar sig på små kvartersbarer. En hel del inslag också av norrmän som bor här hela vintern.

  Följer man strandenpromenaden norrut kommer man till en rad fina småstränder, en del med havsbassänger, och trevliga restauranger. Det är bara att fortsätta ända till det stora komplexet med andelslägenheter och småbåtshamn som ligger några kilometer norrut. nedanför Patalavaca, tror jag det heter.

  Andra utflyktsmål som jag kan rekomendera är Puerto Rico/Play del Amadores och gamla fina Puerto de Mogan en bit längre norrut.

  När jag ville se lite mer "naturligt" stadsliv tog jag buss 30 som via Playa del Ingles åkte direkt längs motorvägen till Las Palmas. Klev inte av vid första stopp, den stora busstationen, utan fortsatta ända in i centrum till, Parque Santa Catalina, Catalinaparken. Därifrån är det bara några kvarter att gå till strandpromenaden Las Canteras. Men jag valde först att gå till stranden på den andra sidan, intill hamnen, och vidare en sväng runt gästhamnen. Där kan man gå längst ut på en piren och spana in alla långseglare som stannar till här innan överfärden till Västindien.

  Eftersom jag ville ha en helkväll och även följande dag i Las Palmas tog jag in på ett enkelt hotell, Apartamentos Riviera, ett par kvarter från Las Canteras. 25 euro natten för ett rymligt rum med litet kök och badrum. Skamfilat och slitet och kanske inte världens säkraste. Men det fanns även ett turisthotell i närhten, med tre stjärnor, som tog 36 euro för en person och natt. Nattlivet i just det här området var också rätt stillsamt, en måndagkväll. Men det fanns enligt uppgift salsklubbar och andra nattklubbar som öppnade först vid 23-tiden och stängde frammåt gryningen. Hittade själv en del trevliga restauranger och barer. Viss försiktighet är att tänka på bland bakgatorna eftersom det finns en del typer som spanar in lättplockade turister. Enligt en varning jag fick från en bartender. En bra grundregel är att inte ha med sig mer än man har råd att bli av med.

  Då det gäller matställen så verkar fiskrestaurangerna längst ut på prien i norra delen av Las Canteras, där de små fiskebåtarna ligger, vara populära och något extra. Medan strandkrogarna annars serverar den vanliga inkörda turistmenyn. Är man riktigt hungrig efter allt flanerande erbjuds i alla fall en buffé med kinamat för 7 euro.

  Men Las Palmas är en riktigt storstad och det finns mycket annat att se och uppleva än kvarteren runt Las Canteras. Bland annat äldre stadsdelar där det mest bor kanarier. Men det får vara något som andra med mer erfarenhet kan tipsa om.

  Det relativt lugna utelivet när jag var där kan delvis bero på en nedgång i besöksantalet, men också av att kanarierna sparade energi och pengar inför festivalen som startar nu i helgen. Jag hoppas att någon som är där kommer med en rapport i detta forum.

  Dessutom svepte afrikanska ökenstormar in staden i ett gult dis, fenomentat "La Calima", som med en luft full av sandstoft får folk att hålla sig inomhus. Man mötte en del som höll något för ansikten som skydd, men ändå var det nu en lindrig variant. Kvällstemperaturen steg i alla fall från runt 15 till närmare 20 grader.

  Jag hoppas kunna återkomma med erfarenheter av Las Palmas, en spännande stad som gett mig mersmak. Har varit där en gång tidigare, men då också bara en kort tid. Nästa gång tar jag nog in där hela vistelsen.

  Ett plus till; det blåser rätt mycket i Maspalomas vid sydliga vindar, medan det i Las Palmas var lä och betydligt skönare vid stranden. Hittar man dessutom ett rum med havsutsikt så är det perfekt.

  Fler tips om Las Palmas efterlyses!
   
 2. anni

  anni Medlem

  Det var roligt att läsa, åker själv ner på fredag. Vi måste nog åka
  in till Las Palmas och titta runt lite. Porte Mogan kanske också
  får ett besök, där är det ju otroligt idylliskt. Men 2 veckor går ju fort så vi får väl se vad vi hinner med.
   
 3. Zaro

  Zaro Medlem

  Vad trevligt att du har varit pa on, Lyxhotellen du pratar om ar inte for alderstigna tyska rturister , det ar inne stallen for manga turister , kanarierna sjalva aker ned pa helger och bor dar,Toppen att det har blivit sa fina hotell det finns alldeles for manga slitna hotell pa ön extra bra att det kommer ett nytt casino dit...
  Det finns ett undebart SPA dar...

  ZR
   
 4. Webbred

  Webbred Medlem

  Tack för informationen. Jag justerar texten för där var flera hotell med gäster av olika slag. Ett av dem dock med ovanligt hög medelålder och många tyskar. Men säkert också andra förstås. Det har sina risker att generalisera, även i personliga texter.
   
 5. Björn

  Björn Medlem

  Mycket intressant läsning, får nog ha en utskrift i bakfickan vid nästa besök och Zaro ska nog få tipsa om ett och annat när det blir dax att packa resväskan nästa gång =)
   
 6. feb06

  feb06 Medlem

  Har varit och kollat i arkivet.
  Hittade denna tråden som jag tycker är intressant!
  Undrar om nergången har fortsatt i år också var det gäller antalet besökare på ön?
  Intressant alternativ att boka hotellrum en natt i Las Palmas! Det ska jag prova i sensommar.
   
 7. AnneliH

  AnneliH Medlem

  Tack Webbred för en härlig läsning. Jag måste ha missat denna...nu ser jag att det är ju ett år sedan den skrevs...härlig läsning i alla fall!
  Ha en bra dag!

  Anneli
   
 8. Pellis

  Pellis Medlem

  Tänk att jag märkte inte heller att den var skriven förra året, trots att jag läste att feb06 kikat i arkivet och hittat tråden. Roligt att läsa var det i alla fall! Varför läste jag inte denna förra året *kliar mig i huvet*
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis