Telefoner igen

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Rson, 2 november 2009.

 1. Rson

  Rson Medlem

  Man skulle kunna tro att det var 1 april, men enligt Kanarieliv gäller följande:"En ny lag i Spanien innebär att alla mobiltelefoner - även de som köpts med kontantkort och enbart används under semestern - måste registreras. Alla mobiltelefoner och SIM-kort som inte registreras kommer att sluta fungera den 8:e november.

  Den 9:e november införs en ny lag som rör elektronisk kommunikation och den kräver att alla som äger en mobiltelefon registrera sina personliga uppgifter.

  Den som köper en ny mobiltelefon eller ett SIM-kort kommer att ombes att uppge sina personliga uppgifter i samband med köpet. Men de som redan äger ett oregistrerat abonnemang måste kontakta sin mobiloperatör och rapportera in sina uppgifter. OBS! De mobilabonemang som har ett löpande abonnemang, dvs de som betalar månad för månad, är redan att betraktas som registrerade."
   
 2. tindaya

  tindaya Medlem

  Ordern kommer från spanska inrikesministeriet. Åtgärden anpassas till den antiterroristplan som Europa vill införa vad gäller telekommunikationer. Brottslingar som använder sig av mobiler för att begå brott skall inte kunna vara anonyma och förbli ostraffade.

  Rätt bra tycker jag.
  Anette :)
   
 3. Rson

  Rson Medlem

  Tanken är ju bra. Då får vi hoppas att det inte existerar s.k. målvakter i Spanien.
   
 4. tindaya

  tindaya Medlem

  Jodå, tyvärr finns det s.k. målvakter här också. Men då har man i varje fall ett namn och kan börja nysta. Och tror inte att många ställer upp att vara målvakt när det gäller grövre terroristdåd, hoppas inte det i varje fall. Men den siste idioten är ju inte född ännu så man kan ju aldrig vara säker . . . [}:)]
  Anette :)
   
 5. Bumpen

  Bumpen Medlem

  Påverkar det oss turister som kommer till GC med mobiler med kontantkort?
   
 6. reknyl

  reknyl Medlem

  Det framgår inte vad som gäller för kontantkort från utlandet men teoretiskt skulle du mycket väl kunna vara en terrorist från utlandet. :)
   
 7. bo-ek

  bo-ek Medlem

  RSON: Telefonen slutar inte bara att fungera, om den inte regtistreras. Också ev innehav av kontanter på den dras in, konfiskeras.

  När vi för några veckor sedan registrerade vår spanska kontanttelefon i Las Palmas fick vi flera ggr "kvitto" på att vi utfört registreringen.

  Kan man genom åtgärden få fast brottslingar, tycker inte jag det är något besvär. Åtgärden kommer säkert till Sverige vad det lider.

  Ha det!

  bo-ek
   
 8. Bumpen

  Bumpen Medlem

  Japp det är jag det. Funderar på att ringa sönder något när jag är på nästa besök på GC. Hjälper inte det så kastar jag min mobil på någon :D
  Men mitt kontantkort är ju skrivet på mej i Sverige. Så förmodligen borde dom märka vem jag är [}:)]
   
 9. tindaya

  tindaya Medlem

  Och jag har ingen aning om hur det är gällande utländska mobiloperatörer. Helt logiskt kan ju inte Spanien hålla koll på dem, de kanske hoppas att varje land "drar sitt strå till stacken". Tycker det är mycket bra vad de gjort. T.ex. Låt oss tänka oss brottslingar i en smugglingshärva/nät. De köper anonyma kontantkort som de använder under hela "operationen". De kan t.ex. hålla kontakt med varandra hela tiden; när det är lämpligt/olämpligt att köra över gränserna; när den o den är på plats, där, när, var och hur; hur den och den kontaktmannnen är klädd etc etc. Sen e de bara o kasta mobilerna ... anonyma kontantkortsmobiler har oändliga möjligheter.

  Kram från Anette :) som lät fantasin rusa iväg och fysiskt skall rusa iväg o se Stieg Larsens senaste film [:p]
   
 10. SuperMita

  SuperMita Medlem

  Usch vad rörigt. Men om jag tar med min egen mobil från Sverige och ringer på ett kontantkort från Sverige (Glocalnet) kommer det inte då att funka? Ska man ta sitt abonemang och ringa från istället, det oxå Glocalnet?
  SuperMita
   
 11. bo-ek

  bo-ek Medlem

  I det här fallet är det enbart spanska mobiler som ska registreras.

  Vi har med oss också svensk kontanttel - ingen åtgärd. Och den vi har abbonemang på är ju redan registrerad....

  Men tänk på hur t ex rånarna jobbade i helikopterligan, ( köpte 20 st oregistrerade mobiler som användes vid tillslaget!
   
 12. Rson

  Rson Medlem

  Låt mig först som sist säga att jag inte är emot att försvåra brottslighet. Men den här typen av förbud blir lätt ett slag i luften. Ett gott råd till alla semestrande blir att precis som de med abonnemang fortsättningsvis hålla ett extra öga på sin semestertelefon. De lär bli åtråvärda för den/de, som vill ägna sig åt brottslig verksamhet och jobbigt för den som förlorat sin telefon och skall förklara. Sedan har vi alla "målvakter" som gärna ställer upp mot viss ersättning. Kan lagen försvåra brottsligheten så är det bra. Men de som vill "ha" en telefon bryr sig inte om den är köpt eller stulen.
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis