Tsunami drabbar Kanarieöarna med flera, men när?

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Sunden, 30 april 2014.

 1. Sunden

  Sunden Medlem

  Av Tsunamin i Thailand, då 225000 varav 543 svenskar omkom, fick vi lära oss att läsa på själva vad som kan drabba oss.

  Det finns en hel del att läsa om Cumbre Vieja på La Palma, mest hur det ev. kan drabba USA, som mer är deras bekymmer. Men hur kan det beröra oss.

  Det ut som Gran Canaria klarar sig eller är en lucka i bilderna då det är väldigt nära.

  Ett flertal avhandlingar talar för att det kan hända och en del talar emot, ifall det händer om 10000 år eller snart. Det osäkra är vulkanutbrotten med alla dessa vulkanöar då El Hierro drabbades senast. Även en mindre tsunami lär drabba de närmaste öarna. Med tanke på alla svenskar som finns där bör man se seriöst på riskerna.
  Tittar man på Turkiet etc. minns jag ingen större risk som kan drabba många svenskar i utlandet.

  Vet någon hur Gran Canaria etc. kan drabbas av Cumbre Vieja?
   
 2. xerxses

  xerxses Medlem

  Vill inte på något sätt måla f-n på väggen här..[8D]

  Men man måste betänka att Kanarieöarna är vulkanöar med rätt många aktiva vulkaner och har vissa likheter med de Isländska öarna där vi minns utbrottet som Eyjafjallajökul hade sist. Med konsekvenser för stora delar av Europa med inställda flyg osv.

  Teide anses vilande och har inte haft något utbrott sen 1909 men som vi vet scenarion förändras snabbt och ett rejält utbrott där skulle snabbt täcka de andra öarna i aska. [:0]

  Elände händer hela tiden nu i världen och katastroferna har en tendens att speeda upp mer och mer. För att elda på tråden (vulkanvits) lite mer så hade Aftonbladet en 16 sidig bilaga med texten "slutet närmar sig och det kommer fortare än vad du tror" nyligen. Med alla sammanställningar om värdens katastrofer klimathot jordbävningsaktiviteter osv.

  Men som sagt peppar peppar Gran Canaria kan mycket väl klara sig och inget händer i vår levnad...eller...[?][?]


  PS: Äschh Janne nu blir jag förlägen. Jag är ingen geolog men tyckte Sundens tråd var intressant och grävde fram lite fakta just for fun.:)
   
 3. Sunden

  Sunden Medlem

  Det var en storm i vintras då en dödades av en fallande palm på vårt hotell i Maspalomas. När vi var där dråsade en tung gren ner på en gång, som jag såg och hörde direkt på plats.
   
 4. xerxses

  xerxses Medlem

  Hejsan....:)

  Aftonbladet ger ut under året då och då ett magasin eller bilaga. Detta gavs ut i februari och heter Aftonbladet story ett magasin med fördjupning gavs ut söndagen 9 februari 2014 om du har plus premium så kan du ladda hem det....[8D]...mycket bilder så filen är för stor att eposta annars hade jag kunnat mejlat det...

  //Xerxses
   
 5. xerxses

  xerxses Medlem

  Extremväder...[?]

  Har varit med om en del märkliga händelser på Gran Canaria som jag tidigare skrivit om här.

  Januari 2000 regnrekord Gran Canaria. Bilar kunde ej köra uppför backen från Maspolamas mot PDI pga av vattenmassorna som strömmade ner. Dagvattensystemet underdimensionerat. Bodde vid det tillfället i Maspolamas man körde under en liten bro i en kulvert till vårt hotell den stod i meterhögt vatten så vi kom ingenstans. Vägar rasade på ön så mycket av transporter gjordes av helikopter som surrade ständigt över våra huvuden. Temp mitt på dagen 9 gr.

  December 2002 efter extremt regnade uppe i bergen öppnades dammarna i bergen så att vatten stormade fram i full fart som en tsunami kom vattnet i de stora evakueringsrännorna i Maspolamas ni vet de där man brukar vandra i ibland eller gena över. Kom som en störtflod som en lervälling med gamla lastpallar och allsköns bråte som kom farande. Tänkte om någon blev överraskad omedvetet spankulerandes i rännorna skulle inte ha någon chans. Undrar om de har någon form av varningsystem...[?]


  //Xerxses
   
 6. Sunden

  Sunden Medlem

  Tyvärr kan klimatet skena iväg så vi alla dör och du glömde Kina då Koleldningen är den stora boven. Klimatkonferenserna går faktiskt sakta framåt men för sakta då det handlar om demokratier som ska vinna nästa val och de inte lyckas förklara allvaret för folket. Vi kanske inte behöver åka till Thailand men tänker vi på La Palma kanske fler åker till tajlandet. Då är frågan om detta med klimatkompensation fungerar och någon vågar lägga det direkt på priset. Vi betalade 5:- frivilligt senast och 300 gången innan, jag tror alla kan lägga det på biljetten direkt som redan kostar 15.000 för 4. Ryan vi ska med nästa gång hade givetvis inget sådant, dom har bara tillägg som ger vinst.
   
 7. Tempokungen

  Tempokungen Medlem

  Hej xerxses

  Intressant diskussion, du verkar sitta inne med en massa fakta och statistik, och det gör det ännu svårare för mig att förstå hur du resonerar.

  Med de siffror du uppgivit ovan, skulle ju en förändring i Sverige som medförde att vi inte släpper ut något alls ändå knappt medföra någon ändring rent globalt.
  Du nämner att Världens utsläpp måste minska med ca 50%.

  En enkel beräkning med dina värden på utsläpp per person och uppgifter från Wikipedia om antal invånare skulle det se ut så här:

  Några exempel på hur mycket växthusgaser människorna i olika länder släpper ut:

  En genomsnittlig svensk: 7 ton koldioxid per person och år x 9,6 miljoner invånare
  Dvs sverige släpper ut ca 67,2 miljoner ton / år

  Genomsnittet i hela världen: 6 ton koldioxid per person och år
  antal invånare i hela världen 7162 miljoner - Sverige (9,6) = ca 7152 miljoner invånare.
  6 ton x 7152 Miljoner invånare = 42 912 miljoner ton + sverige 67,2 miljoner ton = 42 979,2 miljoner ton

  Tar vi bort Sverige från världskartan så skulle det således medföra en miljöförbättring med ca 0,15-0,16 %

  Tror du fortfarande att de livsstilsförändringar som du nämner ovan är rätt väg att gå?
   
 8. bobo

  bobo Medlem

  Jodå, det har varit en stund sedan jag hoppat in på forumet sist men, vips... Xerxses made my day med denna tråd ! Wow! Tack,
  Jodå det har spekulerats om....

  Jordens skorpa består av otaliga "plattor", det finns och uppkommer nya "övertrycks ventiler" hela tiden- var näst ?...

  Läste för nåt år sedan i National Geographic om möjligheten till att en 1/2 av Kanarieöarnas 1 ö av 7 kan rasa ner i Atlanten och orsaka en "kjempe bölge" som når tom. NY+ osv. Den artikeln var jätte intressant, även flodvågens rörelser. Själv var jag förvånad över hur denna flodvåg fortplanta sig i havet...

  Personligen tror jag på att det måste hända något mycket stort "någonstans" förrän våra kära öar kommer att drabbas av ett större jordskalv.

  Fogarna av alla de stora tektoniska plattornas områden är nog i min barnsliga uppfattning platserna där de största riskerna finns. I vår närhet bla. Turkiet-Grekland-Svarta havets område...

  Om det sedan byggs upp en större spänning mellan 2-3 stora starka "plattor" så är det svårt att förutsäga var det brister o på vilket sätt. Det kan vara i Californien...Yellowstone...Kanarieöarna...Far East... Övertrycks ventilerna/såren i jordskorpan som Island osv. + förflyttning i jordskorpan MEN var ?

  [:I]... tänker nog med stor tilltro vistas på öarna även framöver!

  Om det sedan händer djupt nere i havet samt att det är en ofattbart stor yta av bottnet som stiger/sjunker och det händer nära våra kära öar... well...då,.. därför har jag under alla mina år bott ca. 80m över havs nivån!
  Tack än en gång Xerxes för tråden.
  :)
   
 9. xerxses

  xerxses Medlem

  Halloj Bobo..

  Jisses vad glad jag blev att se din nick här igen Bobo...
  Mycket intressant inlägg där...
  Tack för spännande info och nya tankebanor..så tack själv
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis