Växla pengar eller använda kort?

Diskussion i 'Prat om Gran Canaria' startad av Gia, 7 januari 2010.

 1. Gia

  Gia Medlem

  Hej!

  Hur gör ni, växlar ni till Euro här hemma eller betalar ni med kort?
  Hur är det, är Maestro användbart att betala med eller är det bara användbart i uttagsautomater i San Agustin?

  Gia
   
 2. anneghost

  anneghost Medlem

  Jag brukar växla hemma, men har även tagit ut pengar i bankomaterna runt omkring på ön. Har aldrig betalat med kortet i någon affär eller restaurang men har sett maestro symbolen på de flesta ställen som tar kort.

  Jag har Ica maestro och det har fungerat jättebra att ta ut med och de tar ingen avgift heller samt att man får efter dagens växelkurs. Jag brukar dessutom få så det visas hur mycket det blir i svenska kronor det uttag jag ska göra. :)

  Annelie
   
 3. Björn

  Björn Medlem

  Växlar alltid innan utresa numera men har ändå VISA-kortet i reserv, ifall man hittar nåt extra intressant. Sen gör det ju inget om det blir några Euro över, nästa resa är inte så långt borta i tiden. [8D]
   
 4. Rson

  Rson Medlem

  Växlar också in Euro hemma före avresan, men har kort med i reserv. Det där att kort kan användas utan avgift är inte helt korrekt. Flera kort har bakat in avgiften genom att ha en mycket sämre kurs.
   
 5. Gia

  Gia Medlem

  Tack ska ni ha för svar. Vi kommer att köpa Euro innan vi åker. Vi har varit i valet och kvalet när det gäller vilket kort som är bäst att ha med som reserv, min dotters Maestro eller mitt Visa. Jag tror att jag läst någonstans att Maestro är bäst ur trygghetssynpunkt, att det inte skulle gå att ta ut/handla för mer pengar än det finns på kortet medan Visa inte har den spärren. Skimmade automater kan man ju råka ut för i hela världen

  Gia
   
 6. anneghost

  anneghost Medlem

  Rson

  när jag har tagit ut så har oftast kollat kursen och då har den inte varit sämre, man får även uppgift i vilken kurs som man tar ut i, åtminstonde när jag tar ut med icas bankkort, någon annan bank har jag inte någon erfarnhet av :)

  Tycker ändå att det är tryggare med att växla hemma, sedan får man se till att man låser in de pengar man inte använder i ett kassaskåp på rummet.


  Annelie
   
 7. Loma2

  Loma2 Medlem

  Heisann :) Jeg bruker å ta ut penger i bankautomat der. Tar ut 300 euro på en gang. Jeg betaler også med kort der hvor jeg er trygg, kjente plasser osv. -På store butikker som Spar- Hiperdino osv bruker jeg også kort. Har gjor det i mange år nå, og det har bestandig gått fint. ;):D -På restauranter hvor jeg er kjent bruker jeg kort, ellers betaler jeg kontant! Lykke til ;)
   
 8. Rson

  Rson Medlem

  Den här uppställningen är ca ett år gammal, men kanske till nytta ändå:
  Bankkort Årsavgift (kr) Bankomatuttag utanför EU (kr) Valutapåslag (%)
  Danske Bank Privat 480 35 1
  Forex Bankkort 225 2 procent, minst 30 1
  GE Moneybank, Mastercard 0 12 fria/år 0
  Handelsbanken Maestro 150 35 1,5
  Handelsbanken Mastercard/Visa 250 35 1,5
  Handelsbanken Frikort Maestro 0 35 1,5
  Icabanken Bankkort 240 0 0
  Kaupthing Bank 250 0 1 el 2
  Länsförsäkringar Bank Mastercard 225 35 1,5
  Nordea Mastercard/Visa 288 40 1,48
  Nordea Electron 216 40 1,48
  Nordnet Asset Card 0 40 0
  Parex Bank Maestro 150 0 4,3
  SEB Visa 250 35 1,65
  SEB Maestro 180 10 1,65
  Skandiabanken Electron 230 0 1,65
  Skandiabanken Visa 230 0 1,65
  Swedbank 250 35 1,5
  Swedbank Maestro 195 25 1,5

  Källa: Konsumenternas bank- och finansbyrå

  Med nuvarande euro-kurs betalar man oftast ca 15-20 öre mer för euro vid kortbetalning. Det finns några billiga och några dyrare kort också.
   
 9. Pellis

  Pellis Medlem

  Alltid ICA kortet som är enligt DN ekonomis test bäst att använda utomlands. Inga valutapåslag, ingen avgift för att man använder det i automater osv. Klart bäst! Inte särskilt hög årsavgift.
   
 10. anneghost

  anneghost Medlem

  Rson, den var bra, men undra varför de bara tar upp bankuttag utanför EU. Ser att vissa banker är ju riktigt dyra. Tror inte att alla tänker på det när de tar ut pengar utomlands. Min man har Visa och bra att veta att han inte får ta ut när vi är utomlands.....

  En sak som jag tycker är lite si så där, är att man ser på tex nyheterna vad valutan står i,men det är ju verkligen inte den som man betalar när man växlar på växelkontoren.

  Resecheckar finns det fortfarande? Vet att jag köpte sådana för många många år sedan :)

  Annelie
   
 11. Björn

  Björn Medlem

  I en del av Minutenautomaterna och Bankomaterna kan man ta ut Euro men tänk på att det är ett procentpåslag på bankens växelkurs för detta, beroende på hur mycket du ska ha kan det löna sig att gå in på banken och göra uttaget över disk eftersom man har en fast avgift där som är oberoende av beloppet du tar ut.
   
 12. Cina

  Cina Medlem

  Säkerheten är som här. Har aldrig haft problen under alla mina år på ÖN.
  Här kan man ju också bli lurad i affärer ,bankomater.Eller hur !
  Betalar med kort och tar ut pengar. Klart att jag kollar upp var och till vilken jag lämnar mitt kort.
  I de flesta affärer i LPA trycker jag min personliga kod precis som här i Sverige.
  De som bor på ön gör ju samma sak.
   
 13. Gia

  Gia Medlem

  Vi brukar ha med Maestro när vi reser men det funkar ju inte riktigt överallt i världen, så jag tyckte att det var bäst att fråga så man inte står där med skägget i brevlådan och inte får tag på några pengar.

  Detta hittade jag ute på nätet.

  Maestro och säkerhet

  "Ett Maestrokort må vara säkrare än ett vanligt kreditkort då det inte kan överstiga kontobalansen men det är än dock viktigt att hantera kortet säkert. Du skall exempelvis aldrig låta din pinkod komma till kännedom för någon annan och om du har koden nerskriven så bevara aldrig koden tillsammans med kortet. Se till att sköta ditt Maestrokort då det är ett betalningsmedel och en värdehandling som allt annat som har med pengar att göra".


  Gia
   
 14. Rson

  Rson Medlem

  Gia- den informationen stämmer väl ganska väl överens med den som de flesta kort lämnar?
  Var vaksam på vilka tilläggskostnader ni får vid kortköp och uttag. Jag har inte själv något Ica bankkort, men rent spontant verkar det vara ett bra och billigt kort.
   
 15. Pellis

  Pellis Medlem

  Jag har skaffat ICA Banken och deras kort ENBART för att jag har använt andra kort därnere och är så trött på alla smygavgifter som du ser först när du kommer hem.
  Detta slipper du helt! Man skulle kunna tro att jag jobbar på ICA Banken men det gör jag inte!:D
   
 16. Bumpen

  Bumpen Medlem


  Funderar på samma sak. Jag har inte haft kontanter med mej på många år nu. Tycker det är skönt att slippa växla här hemma. Tar alltid ut pengar i bankomater när jag är på resandefot. Trodde att dom inte fick ta ut någon avgift på uttag på GC. Men märkte direkt att dom tog ut en växlingsavgift. Även om det inte är några stora pengar. Så tycker jag det är tråkigt att bankerna gör som dom vill :(
  Vad är det för årsavgift för att ha ett Visa ICA-kort?
   
 17. Rson

  Rson Medlem

 18. Loma2

  Loma2 Medlem

  Når man tar ut penger på bankautomatene må man trykke på at man vil ha kvitton på euro,og ikke svensk valuta (norsk i mitt tilfelle). Da sparer man litt.
   
 19. Bumpen

  Bumpen Medlem

  Tack!
  Hmm hittade inget visakort. Det måste som ju ha? Gillar inte Maestro kort tyvärr.
   
 20. Rson

  Rson Medlem

  Bumpen- nu hänger jag inte med. Varför måste du ha Visa-kort? Icakort med Master Card går på lika många ställen. En annan stor fördel med Ica-kortet är att du kan välja din egen kod. Det kan du inte med Visa. Så slipper du att ha ytterligare en kod att hålla reda på.
   

Dela sidan

 1. Hej! På den här webbsidan används kakor (cookies). De används för att göra användarupplevelsen bättre och för statistik. Om du fortsätter att använda webbsidan så samtycker du till användningen av kakor.
  Stäng notis