Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Tenerife Guanches laddar för en ny hockeysäsong

När hockeysäsongen nu rulla igång i Norden drar hockeyspelarna på Tenerife också på sig skridskorna för en ny säsong. Tenerife Guanches HC, som laget heter, spelar i Spaniens högsta liga där de tillhör inline hockeyns yttersta elit. Det berättar Marc Quiroga som allt sedan han flyttade till Teneriffa varit engagerad i klubben, både som tränare och spelare.

Orsaken till varför Marc 1990 lämnade Uppsala var något helt annat än hockey. Ett jobb som ”entertainer” lockade honom till Teneriffa, men Marc saknad möjligheten att utöva sin favoritsport vilket gjorde att idén om inline föddes. Inline hockey är en stor sport i medelhavsländerna och när svensken Marc, med ursprung i Argentina, spred ryktet om att ett lag startat träning i Los Cristianos var intresset stort.

Inte bara spanjorer utan också skandinaver i förskingringen sökte sig till Matc som berättar att i början var det nog mer innebandy på rullskridskor vi spelade, men kul hade vi.

- Vi spelade utomhus på en bana av asfalt som slet hårt på skridskohjulen, säger Marc och fortsätter. – Vi bestämde oss för att delta i de första spanska mästerskapen som skulle avgöras Í december 1995, vilket vi gjorde. Sedan dess har klubben vunnit SM (spanska mästerskapen) 1999 och senare flera kanariska mästerskap.

Under förra säsongen spelade hela sju svenskar i laget, i årets lag finner man två spelare från Sverige, Marc och Johan Milling. Årets lag har en stomme av fem slovaker samt två tjecker och resten spanjorer. Ny tränare för säsongen är Tomas Valo, en slovak som spelat med laget sedan 2001.

Seriespelet kommer igång den19 oktober och avslutas 7 juni, med en serie bestående av 12 lag. Dessutom är laget kvalificerat för att spela Confederations Cup, en slags Europa-Cup och förhoppningen är också att de skall spela Spanska Cupen i början av mars.

Men som för de flesta lag är ekonomin alltid en fråga som skall lösas. Guancherna har hittills fått bra stöd från myndigheterna på Kanarieöarna, som Gobierno de Canarias, Cabildo de Tenerife och Ayuntamiento de Arona. Ett antal lokala företag ställer också upp som sponsorer för Tenerife Guanches HC.

Skriv ett mail till Marc marquee65@hotmail.com