Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Karnevalsprogram 2011

Santa Cruz de Tenerife info. Uppdat.

2 - 13 mars 2011.

Maspalomas Carnival info. Uppdat.

17 - 27 mars 2011.

Las Palmas de Gran Canaria Info. Uppdat.

15 februari -12 mars 2011.

Puerto de la Cruz Tenerife info. Uppdat.

27 februari - 12 mars 2011.

Los Cristianos Tenerife info. Uppdat.

14 mars - 28 mars 2011.

karneval

karneval

Bra att veta.....

Sardinens begravning

"Entierro de la sardina", (Sardinens begravning) firas på många platser i Spanien. Sardinens begravning sker som avslutar karnevalen och inleder fastan. Att begrava sardinen har ett symboliskt värde som innebär att allt gammalt begravs för att sedan återfödas på nytt med ny styrka och vitalitet.

karneval 2041

Firandet kan se lite olika ut men oftast framförs en jättestor konstgjord sardin i en begravningsprocession genom byarna. Begravningståget sörjer mycket teatraliskt sardinens död. Deltagarna är utklädda och dansar till typisk karnevalsmusik. I en del städer stannar tåget på vägen och avnjuter typiska sötsaker för karnevalen.

karneval 2019

Karnevalens historia

Santa Cruz de Tenerife

Som alla andra traditioner har även Karnevalen på Teneriffa en historia. Att dagens festligheter i samband med denna färglada fest och medryckande musik inte dött ut kan nog lätt förstås när man ser kanariernas engagemang för karnevalen. Det arbete som läggs ned på att delta med fantasifulla dräkter, intränade sånger och dansnummer visar på att de tar detta återkommande arrangemang på allvar. Hur uppstår då en tradition av detta slag?

karneval 2036

Det är känt att firandet, som sker 40 dagar före påsk har pågått under århundraden. Det första spår man kan finna i dokument över den populära karnevalen härrör från 1700-talet. Överklassen i Santa Cruz höll glamourösa klänningspartyn i sina hem, imiterande societeten i viktiga huvudstäder i Europa. De ödmjuka invånarna tog sedan festligheterna med sig ut på gatorna, införde spontana lekar, fåniga kostymer gjorda av säckar.

Går man tillbaka till år 1852, blev myndigheterna tvingade av allmänheten att godta festligheterna men satte regler och krav på dessa. Stor vikt lades på inbördes respekt och de skulle ske i kvällningen under gott uppförande.

Kring 1910 hade karnevalen rotat sig för fullt och befolkningen roade sig kungligt. Med introduktionen av priser för originellaste kostym, utvecklades dresserna till att bli allt mer eleganta. På det glada 20-talets karnevaler bildades många musikala grupper och privata klubbar och tjusiga klänningspartyn.

Från 40-talet till mitten av 50-talet förbjöds Karnevalen av General Francos regering, men mot slutet av 50-talet började karnevalen gradvis bli populär igen. Regering och kyrka låtsades inte längre se festligheterna och ända fram till 1961 annonserades festligheterna som en ”Vinter festival”. 1962 kom den första officiella affischen av myndigheterna, men det skulle dröja ända fram till 1977 som man stolt använde ordet Karneval.

karneval

Utan tvekan har den ökande turismen på 60-talet gett Santa Cruz internationell berömmelse och den betydelse den så väl förtjänar. men det skulle dröja ända fram till 1977 som man stolt använde ordet Karneval. men det skulle dröja ända fram till 1977 som man stolt använde ordet Karneval. 1980 förklarades festen som ”Internationellt turist intresse”. Närmare en halv miljon personer är på ett eller annat delaktiga i Karnevalen.

Television från ett 40-tal länder brukar vara med vid val av karnevalens drottning och massor av euro och energi spenderades av olika grupper och individer på tyger, dekorationer, peruker och andra tillbehör till förklädnaden.

Nu är det inte endast Santa Cruz som har karneval på Tenerife. Andra städer och byar som firar sin egna karneval är bl.a. Puerto de la Cruz, Tacoronte, Candelaria, Los Gigantes och naturligtvis Los Cristianos.

Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife är världens näst största efter Rio!

karneval