Så söker du jobb på Kanarieöarna

Drömmer du om ett jobb i värmen?

Här är guiden till hur du söker jobb på Gran Canaria, Teneriffa eller någon av de andra Kanarieöarna:

Som svensk jobbsökande har du stor chans att få ett jobb på Kanarieöarna av 2 anledningar:

 1. Väldigt många svenskar är bosatta på öarna så det finns redan många svenska arbetsgivare och kunder där.
 2. Vi från Sverige är kända i Spanien för vår höga arbetsmoral, så du har en bra chans både hos lokala spanska arbetsgivare och hos internationella företag.

Nu är det guldläge för dig som vill jobba inom turism, restaurang eller fastighetsmarknaden.

I stort sett hela öarnas ekonomi är uppbyggd kring turismen:

 • Lättast är det att hitta jobb som reseledare, eller inom hotell och restaurang. Både som dig som söker säsongsarbete och något mer permanent.
 • Men också som säljare. Du kan hitta säljjobb inom fastigheter (mäklare) eller nödvändigheter (t.ex försäkringar) till alla de nordbor som är bofasta på någon av öarna eller till de som vill flytta dit.

En marknad som också öppnat upp under senare år är telemarketing och kundtjänst mot svenska kunder. Företagens anställda bor på Kanarieöarna och sedan jobbar över telefon mot kunder som bor i Sverige.
Dessa företag drar nytta av öarnas härliga klimat för att locka duktig arbetskraft, men också av att lönerna är lägre där nere.
Så du kan sitta och jobba i ett luftkonditionerat kontor på Gran Canaria eller Teneriffa och över telefon hjälpa någon stackars frusen svensk i Stockholm.

Så får du lättast ett jobb inom turism och kundtjänst på Kanarieöarna:

 1. Börja sök jobb redan innan eller senast i början av säsongen (läs när det börjar bli vår/sommarvarmt i Sverige ).
  Som jobbsökande är det mycket lättare för dig som har lite framförhållning än för en person som åker ner mitt under högsäsong, när konkurrensen är störst om de få arbeten som då fortfarande är lediga.
 2. Tänk på att Kanarieöarna är en del av Spanien och att de talar spanska. Om du ännu inte kan grunderna i språket är ett hett tips att börja ta en grundkurs i spanska online redan innan du åker ner.
  Även om många jobb på öarna riktar sig direkt mot skandinavier är det ett stort plus för arbetsgivare om du kan lite mer spanska än "una grande cerveza, por favor". Om du är osäker vad det betyder är det läge att anmäla dig till en nybörjarkurs i spanska bums, så du är redo när det är dags att börja jobba i Spanien. Spanska är lätt och kul att lära sig!
 3. Om du vill jobba inom turismen är det viktigt att du har bra förståelse för danska och norska. Ett enkelt tips är att titta på olika bra TV-serier från Danmark och Norge för att komma in i språken.
 4. Här gäller inte samma jantelag som i Sverige: Var utåtriktad, framåt, social och visa att du tror på dig själv (även om du behöver låtsas).
 5. Sök jobb på plats. Skriv ett bra personligt brev, boka någon veckas billigt boende och flyg ner. Gå runt och "knacka dörr" på olika arbetsplatser du vill jobba på (sammanställ en lista på adresser med hjälp av google). Många vi pratat med som hittat jobb på Kanarieöarna säger att det är personliga direkta kontakter som ger bästa resultat, jämfört med att sitta och maila företag från Sverige. Försök prata med chefen om möjligt.

Exempel på jobb som du lättast får på Kanarieöarna

 • Bartender eller croupier
 • Servitör och servitris
 • Frisör
 • Telefonförsäljare

Söker du kvalificerade jobb?

Då är spanska ett måste.

Har du seriösa planer på att flytta ner och söka jobb på Kanarieöarna så börja lär dig eller fräscha upp din spanska redan idag.

I Sverige finns kurser för både nybörjare och avancerade på Folkuniversitetet och Instituto Cervantes.

Vill du leva och bo på till exempel Gran Canaria så tänk på att ett jobb i solen ge ett enormt lyft i livskvalité även om det tar flera år att nå målet. Om det är en kvalificerad tjänst du söker så planera långsiktigt och målmedvetet och börja lär dig spanska redan nu.

Exempel på kvalificerade yrken för svenskar som behövs på öarna

 • Jurist med kunskap om det lokala rättsystemet.
 • Översättare och tolkar
 • Revisorer och ekonomer
 • Chefer

Svenska arbetsgivare på plats

Här är en lista på några svenska företag och arbetsgivare som har kontor i Spanien.

Om du redan arbetar på någon av dem sök en tjänst internt.

Annars kan du kontakta rekryteringsansvariga på företagen och fråga vilka tjänster som finns att söka på någon av öarna.

 • Swedbank
 • Ericsson
 • H&M
 • Handelsbanken
 • IKEA
 • Scania
 • SCA
 • Business Sweden
 • Atlas Copco
 • Accenture
 • Tetra Pak
 • ABB

3 extra tips och råd

 1. Glöm inte försäkringen. För korta semesterresor räcker ofta en hemförsäkring men ofta slutar den gälla efter ca 45 dagar, så du behöver garanterat en reseförsäkring om du är borta länge. Läs mer om skillnaden mellan reseförsäkring och hemförsäkring i vår guide till försäkringar
 2. Tänk på att din möjlighet att få a-kassa kan påverkas om du jobbar utomlands. Om du inte redan är medlem är det viktigt att du prioriterar att gå med i rätt a-kassa. Om du är medlem, fråga vad du behöver tänka på om du tar ett utlandsjobb.
 3. Om du åker ner för att söka jobb och din ekonomi är tight är vårt råd att spara ihop pengar för att klara dig ungefär en månad på plats. Ett råd till är att också ha en nödkassa på ett separat konto som täcker biljetten till hemresan. Då vet du har minst en månad på dig att hitta arbete på Kanarieöarna och behöver inte känna samma press på plats. Du kan söka jobb i lugn och ro. Det uppskattar både du och din framtida arbetsgivare.

Fråga om råd på vårt forum

Du kan också ställa frågor och söka bland svaren i vårt reseforum.