Karneval på Kanarieöarna!

Missa inte att besöka en av öarna under årets karneval!

En karneval på Kanarieöarna är som ett fyrverki av färger, otroliga kostymer, pulserande musik, sånger, dans och lekfyllda upptåg.

Karneval på Kanarieöarna

Flera hundra tusen personer från hela världen deltar, inte bara på öarna utan över hela Spanien.

Karnevalstågen sträcker sig långa i både städer och byar. Deltagarna bär kostymer i alla möjliga färger som tagit månader att tillverka och kan väga många hundra kilo.

Under ett par veckor per år kan du uppleva fantastiska nöjen och festligheter för både vuxna och barn.

En Carnaval de Canarias är något alla måste uppleva minst en gång i livet:

Höjdpunkter:

  • Kröningen av Karnevalens Drottning. Det här är en festlighet du inte får missa. Inför valet av vem som blir årets Drottning (la Reina del Carnaval) visar de hoppfulla kandidaterna upp sina fantastiska karnevalskostymer och bländande leenden. Publiken räknas i tusentals personer och direktsänds på TV.
  • Att klä ut dig och familjen. Överallt finns vackra eller roliga karnevalskläder och karnevalsmasker till salu. Låt dig ryckas med av stämningen!
  • Gran Coso som är det största karnevalståget med musik, dans och färgsprakande dräkter. Det äger rum under slutet av karnelevalen.
  • Se någon av gycklargrupperna: kallade Murgas. Murgas är grupper som tävlar i olika kategorier med satiriska texter om politiker och företeelser i samhället, ofta med tokroliga uppträdanden och musik.
  • Sardinens begravning. Avslutet på festivalen och början på något nytt markeras med dans, glädje och teatraliska begravningståg.

Tips:

  • Tänk på att planera din resa långt i förväg, både flygplan och hotell blir ofta fullbokade månader innan.
  • Många charterarrangörer ordnar extrabussar och festivalutflykter, så fråga dem om du åker charter.
  • Om du inte kan promenera rekommenderar vi att använda taxi eller buss för att ta sig fram, hellre än egen hyrbil. Att hitta en parkeringsplats i städerna kan vara svårt.

Karneval 2018 och 2019

Karnevalerna på Kanarieöarna fyller gatorna med glädje och spratt i januari och februari 2018.

Nästa tillfälle att delta är 2019.

För Teneriffa vet vi datumen för 2019 redan nu. Den börjar den 24 februari och pågår till den 10 mars. De största festligheterna äger rum i mitten av mars. I Santa Cruz den 5 mars och i Puerto de la Cruz den 9 mars 2019.

Så fort vi har karnevalsprogrammet för de andra Kanarieöarna kommer vi att uppdatera den här sidan med exakta datum och tips.

Datum för karnevalerna år för år

Om du vill planera din semester utifrån när karnevalerna äger rum är har vi en ungefärlig kalender för 2018-2020:

År: Månad:
2018: Slutet av januari till mitten av februari
2019: Slutet av februari till mitten av mars.
2020: Slutet av februari.

Tänk på att datumen kan variera mellan de olika öarna.

Allt du måste veta om Sardinens begravning

Du kan räkna med att det ingår en stor uppstoppad låtsas-sardin i det dansande karnevalståget:

Sardinens begravning (På spanska: El entierro de la Sardina) är ett måste i slutet av varje karneval i Spanien.

Sardinens död symboliserar att allting gammalt är glömt och begravet. Nu blir karnevalens slut början på något nytt. En återfödelse som ger nya krafter, för till både festivalens deltagare och för naturen omkring oss.

Även om den alltid sker i slutet av karnevalen kan Sardinens begravning se lite olika ut men temat brukar vara ett begravningsfölje:

Den utklädda begravningsprocessionen går genom staden eller byarna och sörjer enligt teaterkonstens alla regler.

Här spelas musik och njutas av mat och sötsaker eftersom slutet av karnevalen också betyder början på fastan.

I slutet kan den uppstoppade sardinen brännas upp och symboliserar att deltagarnas alla synder och konflikter från förra året nu är förlåtna.

Karnevalens ursprung

Kanarierna älskar sin karneval och traditionen är flera hundra år gammal:

Varje år 40 dagar före påsk inleds firandet och har gjort så i århundranden.

Gamla historiska dokument berättar om karnevalens historia. I dokumenten beskrivs hur populära karnevalstågen varit och hur mycket den under alla år bidragit till sammanhållningen på öarna.

Från början var den en fest för överklassen som höll bjudningar i sina hem i försök att efterapa societeten i sina hemländer och Europa.

Men de som tog karnevalen på Kanarieöarna till gatorna sägs vara arbetarna.

Det tog många år innan allmänhetens karnevalsfirandet blev accepterat av societeten. Och egentligen var det inte med glädje som överklassen godtog att också arbetarna firade med sin carnaval. Först 1852 kapitulerade de styrande. Istället för förbud försökte de istället införa regler och lagar som styrde firandet. Vissa av reglerna var positiva, som att deltagarna skulle uppträda respekt för varandra och alla inblandades kulturer.

I början av 1900-talet började de dela ut priser för bästa kostymer och karnevalskläderna blev allt vackrare och vågade. Musikgrupper övade i månader och människor gick samman i grupper för privata kostympartyn i väntan på att få dansa genom gatorna.

Först verkade inget kunna stoppa glädjen som karnevalen gav till kanarierna. Men så kom General Franco till makten i Spanien 1939 och karnevalen förbjöds helt i över 15 år.

Men befolkningen på Kanarieöarna glömde inte sin starka längtan efter sång, dans och uppträdanden. Trevande började de återigen fira i mitten av 50-talet, de styrande såg mellan fingrarna men istället för att straffa. Men fortfarande fick de inte kalla det för en Carnaval, till exempel kallades festligheterna år 1961 för en Vinterfestival.

Det hann gå nästan 40 år efter att karnevalen först förbjudits i Spanien innan kunde festligheterna till slut kunde återvända till sin forna glans. Till slut kunde öarnas invånare återigen stolt kunde säga att de firade Carnaval på Kanarieöarna.

Erkännandet av karnevalens betydelse kom på allvar på 80-talet när Spanien officiellt förklarade att den var av "viktigt för turismen som ett internationellt intresse" och älskad av såväl öbor som semesterfirare.

Numera deltar nästan en halv miljon människor i karnevalsfiranden i Spanien och på Kanarieöarna. Över 40-länder nås varje år av TV-sändningarna från karnevalstågen med de fantastiska kostymerna och den stolta karnevalsdrottningen.

Utklädd hund i maskeraddräkt på Carnaval de Canarias