Frågor och svar om reseförsäkring och hemförsäkring på resan

Behöver jag en reseförsäkring?
Räcker det inte med en hemförsäkring?

Frågorna är många då det gäller försäkringar och resor. En del besvaras i artikeln och länkarna nedan.

Behövs en reseförsäkring vid resa inom EU och till Kanarieöarna?

Svaret är "nej men…". Läs vidare så förklarar vi varför:

När du reser inom EU och till Kanarieöarna har du som EU-medborgare rätt till viss sjukvård till samma pris som landets innevånare.

Se till att du har med dig det så kallade Europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet). Det är ett litet platskort som passar i plånboken och som du kan enkelt beställa på Försäkringskassans hemsida. Beställ kortet i god tid. Leveranstiden kan vara upp till tio arbetsdagar. Observera att även barn måste ha ett EU-kort.

Men innan du slappnar av och slutar läsa:

 • Tänk på att EU-kortet bara "berättigar till absolut nödvändig sjukvård och då till samma kostnader som landets innevånare".
 • Läkarbesöket eller sjukhusvistelsen blir alltså inte automatiskt gratis.
 • Det en stor anledning till att vi stark rekommenderar att se till att ha rätt försäkringsskydd innan semestern börjar.

EU-kortet täcker inte heller många av de andra extra utifter som kan uppkomma under en resa som förlorat bagage, akut hemresa, stöld och annat:

Därför är det jätteviktigt att du, dina medresenärer och dina barn också har en riktig försäkring, oavsett om det är en speciell reseförsäkring eller din hemförsäkring.

4 goda skäl att ha en reseförsäkring

Vad ingår i en bra reseförsäkring? Här är 4 viktiga saker du kan få ersättning för:

 1. Avbokningsskydd. Om du eller en reskamrat blir sjuk innan avresan är det möjligt att få pengarna tillbaka och boka resan vid ett senare tillfälle. Tänk på att vissa försäkringar bara täcker kostnaden för flyg och boende men ersätter inte förbokade aktiviteter eller hyrbil. Ofta är det skönt att inte förlora en enda krona så du har råd att boka om allting när du är frisk nog att åka.
 2. Om du måste åka hem tidigare. Ibland händer saker allvarliga hemma som vi inte har kontroll över. Det kan vara en släkting som far illa eller vattenläcka eller brand i bostaden. Måste du avbryta din semester mitt i för att åka hem kan det bli dyrt. Väldigt många reseförsäkringar täcker en tidigare hemresa om något hänt hemma.
 3. Förlorat bagage. Ibland blir väskorna väldigt sena eller kommer inte fram alls. Då kan du få ersättning för att direkt köpa nya semesterkläder och hygienartiklar på plats, om bagaget med alla badkläder och annat är försenat. Såklart ger reseförsäkringen dig pengar för förlust av sakerna i väskan om den är borta för alltid. Tänk ändå på att aldrig packa värdeful elektronik i incheckade väskor. Såna dyrbara saker som en dator eller kamera kan du inte räkna med få ersättning från försäkringsbolagen för om de legat i en incheckad väska.
 4. Om du blir sjuk på resan. Behöver du betala på plats för läkarvård betalar många försäkringar ut pengar direkt. Du slipper då själv ligga ute med en massa pengar. Du kan också få en ersättningsresa för förstörda semesterdagar ifall någon i resesällskapet varit sjuk större delen av resan.

Räcker hemförsäkring vid resor inom EU och till Kanarieöarna?

Om du har en hemförsäkring har du ett bra skydd i många situationer, speciellt i kombination med EU-kortet. Men tyvärr täcker den inte allt.

De flesta försäkringsbolag erbjuder därför tilläggsförsäkringar, de kan kallas till exempel resplus eller liknande.

Tillägsförsäkringarna ger både dig och familjen bättre skydd i ännu fler situationer som kan förstöra drömresan.

Det gäller till exempel:

 • om du ska vara borta längre än 45 dagar
 • om du vill dyka, vindsurfa, surfa, klättra eller liknande

Behövs en reseförsäkring vid långresor längre än 45 dagar?

Du behöver alltid en extraförsäkring om du ska vara borta länge, som regel behövs en reseförsäkring på en långresa som varar längre än ca 45 dagar.

Tänk på att antalet dagar kan variera beroende på försäkringsbolag så ring och fråga ditt försäkringsbolag.

Vilken försäkring behöver jag som vill dyka, surfa eller klättra?

Vill du vindsurfa, dyka, klättra eller liknande är det viktigt att teckna en extraförsäkring, eftersom vanliga hemförsäkringar inte täcker så kallad "extremsport".

Ibland kan du behöva en speciell försäkring just för att vara försäkrad när du utövar sporter utomlands. Ring ditt bolag och fråga en försäkringsrådgivare.

Kan jag teckna en reseförsäkring utan att ha en hemförsäkring?

Ja det kan du.

Du har två alternativ om du saknar hemförsäkring:

 1. Köp en speciell reseförsäkring antingen via något av de större välkända försäkringsbolagen eller direkt via din charterarrangör (det sista måste ibland göras redan när du bokar resan). Läs villkoren för reseförsäkringen så att du är säker på att den gäller även utan en hemförsäkring.
 2. Skaffa en hemförsäkring! Det ger trygghet även när du inte är på semester.

Vad händer om jag reser oförsäkrad?

Att resa utomlands oförsäkrad är en väldigt stor chansning som kan stå dig dyrt:

Om en riktig olycka är framme kostar till exempel ett ambulansflyg från någon av Kanarieöarna till Sverige flera hundra tusen kronor.
Det betalas av reseförsäkringen om du i förväg betalar max några hundralappar innan resan.

Det är alltid värt att försäkra dig och familjen!

Tips:

Tänk på att ta med ditt försäkringsnummer på resan. Det står ofta på räkningar och är bra att ha med om du behöver använda försäkringen på plats. Du kan ofta också beställa ett speciellt resekort/servicekort direkt från försäkringsbolagen där numret står.

Läs mer

Konsumenternas försäkringsbyrå