Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Svenska skolan på Teneriffa

Svenska skolan på södra Teneriffa är en skola där det aldrig blir vinter.

Deras läge gör att det borde vara en dröm för alla barn där den ligger i direkt anslutning till södra Teneriffas största playa, där förövrigt en del av skolans gympalektioner genomförs.

Eftersom alla på skolan känner varandra, både barn och vuxna, skapas en trygg miljö och en bra förutsättning för ett positivt skolarbete.

Anders Lyckefors grundade svenska skolan på Teneriffa år 2002 och sedan dess har fler och fler familjer med barn i skolåldern upptäckt fördelarna att vara verksam på Teneriffa och behovet av en svensk skola har ökat.

Möjligheterna på ön är många och det finns föräldrar som arbetar som egenföretagare, konsulter, med friskvård, eller familjer som söker sig till ön p.g.a. hälsoskäl.

"Att de valt just Teneriffa är inte så konstigt med tanke på att Teneriffa bjuder på ett av världens behagligaste klimat - och så finns det ju en svensk skola här!", säger skolans grundare Anders Lyckefors när vi talar om förutsättningarna på ön.

Skolan ligger mellan Las Americas och Los Cristianos i ett lugnt och bilfritt område med lokaler på Compostela Beach alldeles bredvid havet. Vidare berättar Anders om målsättningen och arbetsmetoden på skolan, "På vår arbetsplats känner alla varandra, både barn och vuxna. Det skapar en trygg miljö och en bra förutsättning för ett positivt skolarbete. Kunskapsförmedling, kompetens och personlig utveckling är kärnan i vår verksamhet."

Colegio Sueco erbjuder eleverna mer än bara klassiska läsämnen, här finns också lärare och lokaler för både musik och slöjd. Där finns också utrymme för deras öppna förskola.

"I år har vi fler elever än någonsin, vilket verkligen visar på det ökade intresset för Teneriffa! Jag tror också det handlar om att föräldrar äntligen börjar få upp ögonen och få kännedom om alla möjligheter Teneriffa erbjuder, samt att det finns en svensk skola här. Det är också fantastiskt när vi får chans att erbjuda plats till elever från andra nordiska länder, det ger ett unikt tillfälle att belysa vår nordiska identiet i skolan samt att bredda integrationen och utbyta erfarenheter. Vi ger också eleverna möjligheten till spanskaundervisning då vi vill belysa vikten av ett fungerande samarbete mellan hemlandet och Spanien."

Utöver skolans verksamhet finns också en svenskspråkig förskola i åldrarna 3-5 år. Förskolan vistas i anslutning till skolan vilket underlättar för de föräldrar som har barn i skolan. "Vi vill satsa på att ge de minsta barnen en trygg vardag samt att de blir en naturlig övergång mellan förskola och skola. Jag vet också att många familjer inte har kunnat komma till Teneriffa p.g.a. att det inte funnits någon svensk barnomsorg här, nu finns det en bred omsorg som täcker både de små och de lite större barnen" berättar Anders Lyckefors på Svenska Skolan på Teneriffa.

Skolan följer svensk läroplan och tillsynen av verksamheten genomförs av Skolverket i Stockholm. Läroplanen gäller enligt överenskommelse även elever från de andra nordiska länderna. Skolan samarbetar alltid med barnets permanenta skola i respektive nordiskt land.