Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Pyramiderna i Güímar på Teneriffa

Pyramiderna i Güímar på Teneriffa är ett spännande mysterium väl värt en dagsutflykt.

Sex stycken stora pyramider byggda av lavasten tornar upp sig i byn Güímar på östra Teneriffa.

Varje byggnad är ungefär 4 meter hög. Utifrån är likheten stor med de central- och sydamerikanska pyramiderna med terrasser.

Att utforska pyramiderna är en en mäktig upplevelse och de är numera del i en utställning med museum som alla kan besöka.

I Güímar finns också museet Piramide de Guimar med både informationscenter och utställningar:

Första utställningen berättar om teorier kring vem som byggt dessa märkliga byggnaden och varför.

Den andra delen av museumet berättar om upptäcktsresaren Thor Heyerdahl som varit mycket intresserad av Teneriffa och Güímars pyramider. Här går det också att se en replika av hans berämda båt Ra II och höra mer om hans teorier kring Kanarieöarna och forntida civilizationer.

På områden finns också en botanisk trädgård som är en del av den etnografisk parken i Güímar. Här finns trädgårdar med Kanarieöarnas växter. Men också en intressant utställning med världens giftigaste plantor och deras historia (och ibland grymma användning som gift).

För att hinna se det mesta (även de botaniska utställningarna) räkna med ca 2,5-3 timmar på plats. För bara pyramiderna och museumen behövs minst 90 minuter men gärna mer.

Läs mer och köp biljetter till utställningarna

Teorier bakom pyramidernas historia

Arkeologiska utgrävningar har visat att det från början fanns 9 stycken pyramider i Güímar. Nu står bara 6 kvar.

Länge var det okänt vem och varför de uppförts och spekulationerna har varit många.

En av dem som bidrog till att vi idag känner till pyramiderna var äventyraren Thor Heyerdahl. Han tillbringade under 1990-talet mycket tid med att undersöka pyramiderna på Teneriffa. Heyerdahl lyckades dock aldrig fastställa deras ålder eller utröna vilka som en gång uppfört dem.

En av teorierna var att de märkliga konstruktionerna var uppfärda av en nu bortglömd civilization. Thor Hyerdal själv sa att Kanarieöarna i forntiden varit en del ett handelsnätverk som sträckte sig över hela medelhavet mellan Afrika och Amerika. Han såg stora likheter mellan de kanariska pyramiderna, viss egyptisk arkitektur och de byggnader som uppfördes av Mayaindianerna i Amerika.

Senare arkelogiska utgrävningar hittade bland annat krukskärvor som importerats efter 1800-talet. Under en av pyramiderna upptäcktes också en grotta med lämningar från år 600-1000 efter Kristus. Så byggnaderna har antagligen uppförts någon gång därefter, men exakt när och av vem är fortfarande oklart.

Vägbeskrivning till Güímar

Många researrangörer ordnar bussutflytkter till pyramiderna.

Om du vill köra själv så ligger Güímar 26 kilometer från Santa Cruz och 48 kilometer från Los Cristianos och 26 km från Santa Cruz. Enklast är att köra motorvägen TF-1 och svänga av mot byn Güímar. Sedan är det skyltat.

Öppettider:

Alla dagar 09:30 - 18:00, förutom juldagen och nyårsdagen.