Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Fyra vandringsleder på Gran Canaria

Under en solsemester på Gran Canaria kan en vandring genom den fantastiska naturen bli höjdpunpunkten på semestern.

Över hela Gran Canaria finns massor av vandringsleder att välja mellan, från lätta och enkla till mer tuffa och krävande.

Ön har en topografi som de flesta turister aldrig kommer i kontakt med, den högsta toppen, Pico de Las Nieves, ligger på 1949 meters höjd. Den högsta bergskedjan med öns högsta toppar heter med ett samlingsnamn Pozo de las Nieves. Det finns även landmärken och naturmonument som till exempel den 70 meter höga monolitstenen Roque Nublo (1 813 möh), och klippan Roque Bentayga.

Att vandra på Gran Canaria är ett bra sätt att se långt mer av öarna än de flesta andra resenärer.

Vill du uppleva naturen till fots kommer här våra fyra tips på vandringsleder:

1. Bandamakratern

Några mil söder om Las Palmas ligger den här annorlunda naturupplevelsen.

Som du kanske vet är Gran Canaria urspungligen en vulkanö.

Och här kan du uppleva insidan av en gammal vulkan som numera är utslocknad.

Med en omkrets på bara 1 kilometer är det lätt att vandra både genom och runt själva kratern. Det finns också en utkiksplats, Mirador la Caldera, där du kan få en bra vy över hela området med Las Palmas vid horrisonten.

Bandamakratern är ett spännande fenomen. Den uppstod när den forna vulkanen på platsen fullkomligen exploderade i sitt sista utbrott för ungefär 2000 år sedan. Därför är det också absolut säkert, här kommer det aldrig ske några fler vulkanutbrott.

Tidigare har bönder odlat och hållt med djur där inne men sen myndigheterna på Gran Canaria tog över marken har den vildvuxna naturen börjat återvända. Men det är fortfarande möjligt att vandra mellan lämningar av gamla stenhus och ladugårdar.

När du står inne i kratern och dina öron sakta vänjer sig vid tystnaden känns naturen otroligt nära.

I skuggan av ett eukalyptusträd hörs stilla fångelsång och porlande vatten, kanske ljudet av andra vandrare som går längst med någon av grusvägarna som leder in i kratern.

För att ta sig upp på själva kraterkanten finns en vandringsled som börjar precis vid ingången till Bandamakratern. Här är utsikten makalös och lätt värd de ca 30 minuter det gå upp till toppen.

Att ta sig till Bandama är också lätt. Det går bussar från både Las Palmas och San Brigida.

Guidade vandringsturer ordnas också och det är kul att få lära sig om lokal historia och geologi från en kunnig guide.

Tips: För en heldagsutflykt kan du kombinera vandringen med ett besök till närbelägna staden Las Palmas för shopping eller genuina San Brigida.

2. Kungsvägarna: Caminos Reales

Caminos Reales, eller Kungsvägarna på svenska, har fått sitt namn eftersom de byggdes på uppdrag (och med med bidrag) av den spanska kungen efter att Kanarieöarna erövrats av Spanien.

Efter att i århundraden ha använts som transportvägar av kanariska bönder som fraktade skörden till hamnen med åsnekärra är de numera ett mycket populärt resmål för vandringsresor till Gran Canaria.

Här finns det många rutter att vandra längst och terrängen varierar. Från gräsklädda gläntor i norr till det mer karga landskapet i söder. Här vandrar både gammal som ung.

Enklast är att utgå från den lilla byn Cruz de Tejeda som ligger på 2000 meters höjd. Därifrån börjar flertalet av kungsvägarna som leder till fantastiska vyer och sevärdheter som den för urbefolkningen heliga monoliten vid Roque Nublo.

För att välja vilken av alla rutter längst med Kungsvägarna som passar dig är vårt råd att fråga på hotellet eller att vandra tillsammans med en guidad grupp, i alla fall första gångerna. Sen går inget upp mot friheten att välja sin egen stig.

På senare år har en stor insats gjort för att restaurera caminos reales. Skyltar och räcken har satts upp för att hjälpa vandrare. Men även om Gran Canarias myndigheter underhåller vissa av vandringsrutterna kan sträckor vara svåra att passera. Här och där kan vägen blockeras av nedrasade stenar eller lerig jord direkt efter regn. Fråga därför gärna någon som nyligen har gått din vandringsled om framkomligheten eller kontakta en lokal vandringsguide som kan ge tips och råd.

3. Guayadeque

En vandringstur genom Guayadeque, en fantastiskt grön dal på öns sydkust, är som att resa i tiden.

Här bor fortfarande människor i grottor precis som vissa av Kanarieöarnas urinnevånarna. Men djupt inne i bergväggen är det numera modernt inrett. Det är lätt att förvänta sig ett kallt karg liv i grottrna finns alla tänkbara moderniteter.

I Guayadeque kan du äta på en tapasrestaurang inne i en av grottorna eller besöka en kyrka, också den en del av berget eller besöka ett museum.

Hit går det guidade turer med buss varje dag eller så kan du hyra din egen bil.

4. Maspalomas och Playa del Inglés

För dig som vill lämna sanddynerna i Maspalomas och Playa del Inglés för en helt annorlunda upplevelse är tipset att ta dig upp i bergen.

Utgå från byn Arteara, som du enklast når med hyrbil.

Följ stigen förbi guanchernas (ursprungsbefolkningens) gamla gravplats och snart har du en enormt utsikt över Playa del Inglés och Maspalomas.

Stigarna går att följa hela vägen till byn Ayagaures, en vandring som kanske tar 5 timmar. Men kom du i egen bil är det såklart lämpligast att vända tillbaka till Arteara när fötterna är nöjda.

Karta över vandringsleder på Gran Canaria

Att ha en så aktuell vandringskarta som möjligt inför planeringen är väldigt viktigt.

Vårt bästa tips för att hitta en så uppdaterad karta med vandringsleder på Gran Canaria som möjligt är därför att söka på google.se efter Espacios Naturales de Gran Canaria. Besök de första 4-5 sökresultaten och skriv ut den karta som är senast uppdaterad.