Väder Kanarieforum Hotellguiden Resor & Flyg Hyr bil Golf Webbkameror Artiklar Kontakta oss
Vädret just nu

Billigare att ringa på semestern

Från och med nu blir det billigare att prata i mobilen under utlandsresan när nu pristaket inom EU sänks. Någon maxtaxa för att surfa utomlands införs dock inte.

Från den 1 juli sänks gränserna för vad det maximalt får kosta att ringa och ta emot mobilsamtal inom EU. Maximalt 3,11 kronor per minut exklusive moms ska det kosta att ringa och det får inte vara dyrare än 0,98 kronor per minut att ta emot ett samtal. Men även om sänkningen innebär en ganska kraftig minskning jämfört med förra året är det ändå väldigt mycket dyrare än att ringa inrikes.

Hos svenska operatörer ligger inrikespriserna på mellan 19 och 99 öre per minut plus öppningsavgift och eventuell månadsavgift.

Även för att skicka sms införs ett pristak på 0,98 kronor per meddelande. Att ta emot sms är gratis. Moms tillkommer.

När det gäller datatrafik finns inte något pristak mot slutkunder. Det innebär att det fortfarande kan kosta skjortan att surfa på utlandssemestern. Sedan förra året ska dock alla operatörer ha en automatisk spärr vid 50 euro, det vill säga drygt 440 kronor exklusive moms.

Det betyder det att en spärr träder i kraft vid 600 - 650 kronor hos de svenska operatörerna. Att passera denna spärr kan bli mycket dyrt.