Symptom på vinterdepression och hur du mår bättre
När mörkret och kylan kommer så drabbas många svenskar av vinterdepression.
Vinterdepression skiljer sig från depression som utlöses av svåra livshändelser. Den kallas ibland för årstidsbunden depression just för att nedstämdheten kommer under långa perioder av brist på solljus.
Symptomen är ökad trötthet, nedstämdhet och mindre glädje inför saker vi normalt tycker om att göra.
Forskning visar att det finns en koppling mellan årstidsväxlingar och nedstämdhet. Ofta pekas kyla och brist på ljus ut som orsakerna. Både låga temperaturer och mörker påverkar nämligen vår kropp och hjärna i högsta grad.
Tänk på att det finns en stor risk att du inte uppmärksammar att du (eller någon närstående)är drabbad av årstidsbunden depression på vintern:
Vi i Sverige är så vana vid att inte känna oss på topp under vintrarna när vi lider av solbrist.
Därför är det lätt att bortförklara och ignorera symptomen. Men du behöver inte lida av vinterdepression i onödan om du tar den på allvar!
Hur vet du att det är vinterdepression?
Symptom vid vinterdepression skiljer sig från vanlig nedstämdhet, som ofta går över inom max några dagar eller någon vecka.
Lägg märkte till om du eller någon närstående uppvisar symptom som:
- Extrem trötthet, trots att du sover lika mycket som tidigare.
- Behov av att sova längre. Du tillbringar längre tid i sängen.
- Låg energi. Det kan du ofta märka på att du börjar småäta mer, speciellt godis eller mat med snabba kolhydrater (snabbmat, pasta, ljust bröd).
- Sämre koncentrationsförmåga. Du tillbringar mer tid med att göra aktiviteter som kräver lite ansträngning eller märker att du växlar aktivitet oftare än vanligt. Lägg märke till om du använder mobilen mer än vanligt, kollar sociala medier oftare eller inte läser klart artiklar i tidningen.
- Undviker saker du tycker är kul. Oavsett om det är din hobby eller att träffa vänner. Ett varningstecken är ifall du samma dag plötsligt börjat komma på anledningar (även goda sådana) till att tacka nej till aktiviter som redan står i din kalender.
- I samtal med andra människor nämner du återkommande kyla eller mörker, till exempel när de frågar hur du mår. Det kan låta som ett löjligt symptom men faktum är att tillsammans med andra tecken på vinterdepression är det här ett tydligt tecken.
Vad kan jag göra?
Du kan göra mycket själv för att må bättre:
- Se till att vara ute i solljus varje dag även om det bara är en stund på lunchen.
- Ljusterapi är något många som själva lider av årstidsbunden depression rekommenderar. Det finns många ljusterapilampor att köpa. Forskarna är dock osäkra på hur stor effekten är men det finns inga skadliga biverkningar så ett tips är att prova.
- Känns mörker och kyla som ett för stort hinder för att gå ut på kvällarna, bjud hem en vän till dig. Att umgås med andra människor i en trygg miljö motverkar vinterdepression och bidrar väldigt mycket till ett positivt mående.
- Om du kan resa utomlands så är det ett bra sätt att få både värme och fler timmar dagsljus per dag. Det är en anledning till att Kanarieöarna är så populärt på vintrarna. Ett tips om din ekonomi tillåter är att boka charter med all-inclusive om du är riktigt trött. Då är allting praktiskt inklusive mat ordnat och du kan ägna energin åt att ta hand om dig själv.
- Ät nyttigare än du egentligen vill. Det är lätt att unna sig mycket godis och sötsaker när vi mår dåligt. Det fungerar på kort sikt eftersom kroppen snabbt får tillgång till energi. Men när blodsockernivån går ner igen känner du dig ännu sämre. Förutom mat som är nyttig och mättar länge (t.ex fullkorn, protein och grönsaker) kan du pröva att småäta på nötter eller frukt när suget kommer. Ät också många små nyttiga mellanmål för att hålla energin uppe under dagen.
- Rör på dig. Om du inte orkar gå till gymmet just nu så köp ett hopprep eller annan enkel träningsutrustning du kan använda hemma för att få upp pulsen.
- Sök hjälp av en psykolog, läkare eller psykiater om du behöver hjälp för att må bättre eller du har tankar på att skada dig själv.